Jim Jarmusch legújabb, cannes-i nagydíjas filmjének bemutatója alkalmából a Művész és az Örökmozgó mozi nyolc napos Jarmusch-retrospektívvel ajándékozza meg az amerikai független filmes rendező rajongóit.

Szeptember 26. és október 3. között Jim Jarmusch nyolc nagyjátékfilmjét lehet megtekinteni a Művész és az Örökmozgó moziban. Az október 6-án bemutatásra kerülő Hervadó virágok-at az összeállítás keretében premier előtt, már szeptember 28-án megnézhetik a kíváncsi mozirajongók. A teljes program:

Florida a paradicsom (Stranger than Paradise, 1984)
Szereplők: John Lurie, Bálint Eszter, Richard Edson
Vetítés: Szeptember 26. hétfő 20:30, Örökmozgó 

A New York-i léhűtőhöz, Willie-hez váratlanul betoppan magyar unokahúga (Bálint Eszter). Elhatározzák, hogy meglátogatják clevelandi nagynénjüket, de útba ejtik Floridát.

* * *

Mystery Train (Mystery Train, 1989)
Szereplők: Masatoshi Nagase, Youki Kudoh, Nicoletta Braschi, Screamin' Jay Hawkins, Cinqué Lee, Steve Buscemi
Vetítés: Szeptember 27. kedd 20:30, Örökmozgó
Nézd meg az előzetest!

Forrás: [origo]

Egy fiatal japán pár Memphis-be, Elvis Presley szülővárosába érkezik. A lány a Királyért rajong, a fiúnak viszont Carl Perkins a hőse. Egy lerobbant kis hotelben szállnak meg más furcsa vendégek társaságában.

* * *

Hervadó virágok (Broken Flowers, 2005)
Szereplők: Bill Murray, Julie Delpy, Sharon Stone, Jessica Lange, Tilda Swinton, Frances Conroy
Vetítés: Szeptember 28. szerda 20:30, Örökmozgó
Előzetes | Honlap | Képek a filmből

Forrás: Best Hollywood

Don Johnson megfáradt agglegény, aki egy szép napon névtelen levelet kap, amelyben valamelyik volt szeretője arról tájékoztatja, hogy egy húsz évvel korábbi kapcsolatából fiúgyermeke született, aki valószínűleg éppen őt keresi. Don nekiindul, hogy felkeresse régi kedveseit és kiderítse, melyikük küldte a titokzatos levelet.

* * *

Törvénytől sújtva (Down By Law, 1986)
Szereplők: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni
Vetítés: Szeptember 29. csütörtök 18:30 Örökmozgó
Nézd meg az előzetest!

Forrás: [origo]

A semmirekellő DJ Zacket és strici Jacket tévedésből börtönbe zárják. Cellájukat az angol erősen törve beszélő Robertóval kell megosztaniuk, aki szökést tervez.

* * *

Éjszaka a földön (Night on Earth, 1991)
Szereplők: Winona Ryder, Roberto Benigni, Gena Rowlands és sokan mások
Vetítés: Szeptember 30. péntek 18:30 Örökmozgó

Forrás: [origo]

Az öt rövid történetből álló film öt nagyvárosban játszódik: Los Angelesben, New Yorkban, Párizsban, Rómában és Helsinkiben követhetjük nyomon öt éjszakai taxis és utasaik vicces kalandjait.

* * *

Halott ember (Dead Man, 1995)
Szereplők: Johnny Depp, Gary Farmer, Crispin Glover, John Hurt, Robert Mitchum, Mili Avital, Gabriel Byrne, Lance Henrickson, Michael Wincott, Iggy Pop, Billy Bob Thornton, Jared Harris, Alfred Molina
Vetítés: Október 1. szombat 18:30, Művész mozi
Hivatalos honlap

Forrás: [origo]

William Blake önvédelemből emberölést követ el, és a bosszú elől kénytelen Amerika nyugati csücskébe menekülni. Itt találkozik egy Senki nevű indiánnal, aki meg van győződve róla, hogy Blake valójában az azonos nevű halott angol költő.

* * *

Szellemkutya (Ghost Dog: The Way of the Samurai, 1999)
Szereplők: Forest Whitaker, John Tormey, Victor Argo
Vetítés: Október 2. vasárnap 18:30, Művész mozi

Forrás: Mokép

Szellemkutya bérgyilkos, aki egy New Yorki ház tetején él kedvenc galambjaival a szamurájok etikai kódexe szerint. Amikor az életére törnek, kész meggyilkolni ellenségeit, de az erkölcsi szabályoktól még saját élete védelmében sem tér el.

* * *

Kávé és cigaretta (Coffee and Cigarettes, 2004)
Szereplők: Bill Murray, Cate Blanchett, Roberto Benigni, Steve Buscemi, Tom Waits és sokan mások
Vetítés: Október 3. hétfő 18:30 Művész mozi
Előzetes | Hivatalos honlap

Forrás: Budapest Film

A sok rövid epizódból álló film remek alakításokkal és vicces párbeszédekkel szórakoztatja a nézőket másfél órán át. Az epizódokban közös a kávé, a cigaretta és az egymás mellett elbeszélő szereplők humoros tétovasága.