Vágólapra másolva!
Amerikában folytatódik az év eleji dínomdánom a mozipénztáraknál, a múlt hétvége kedvező eredményei után ismét a tavaly ilyenkorinál sikeresebb hétvégét zártak a mozik, mégpedig 9%-kal.
Vágólapra másolva!

A hétvége szép eredménye elsősorban a kevésbé szép horrorfilmnek, a Hostel-nek köszönhető, amely 20,1 millió dollárt söpört be. Úgy tűnik, a Tarantino nevével való kufárkodás ezúttal is bejött, a "bemutatja Quentin Tarantino" címkével ellátott, 4,8 millióból készült Eli Roth-rendezés sikere mesze felülmúlta a stúdió saját elvárásait (igaz, a film marketingjére 18 milliót elvertek). A film három főszerepét három meglehetősen ismeretlen arc játssza, akik a sztori szerint Szlovákiába érkező amerikai fiatalok, akik dögös csajok és bulik reményében utaznak K.-Európába, ám a két jó csaj, akit megérkezésükkor felszednek, várakozásaikkal ellentétben csak gyötrelmekben és borzalmakban részesíti őket.

Az ezüst- és bronzérmet a karácsonyi időszak két bajnoka, a Narnia krónikái és a King Kong kapta a hétvégén. A boszorkány most már biztosan győzedelmeskedett a majom felett: a Narnia bevétele csak 40%-ot esett a múlt hétvége óta, és egy 15,4 milliós hétvége után 247,6 milliós összbevételnél tart, a Kong 50%-ot zuhant, és 12,5 milliós hétvégét követően 192,5 milliója van a kasszában.

Két friss bemutató hasalt hatalmasat: a Grandma's Boy és a BloodRayne. Az előbbi egy vígjáték, melyet producerként Adam Sandler jegyez, és egy videojáték-tesztelőről szól, aki kénytelen összeköltözni a nagymamájával. Hogy ebből micsoda mókák következnek, azt sejthetjük a 2015 moziban összekapart siralmas 2,9 milliós bevételből. A BloodRayne című vámpíros videojáték-adaptáció valószínűleg a forgalmazók tapasztalatlanságának esett áldozatául: a vadonatúj, Romar Entertainment nevű cég múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy első filmjük 2000 moziban nyit, azonban végül csak 985 helyen vetítették a Terminátor 3-ban feltűnt ex-szőkeség, Kristanna Loken nevével fémjelzett borzadályt. Ez 1,2 millió dollár összeszedésére volt elég, amiről elmondható, hogy a nullánál is kevesebb.

A top 5-ben a Dick és Jane trükkjei (12,2 millió) és a Tucatjával olcsóbb 2 (8,3 millió) tartják még magukat. A múlt héten tizedik helyen várakozó München e heti 1485 mozira bővített vetítéseivel 7,5 millió dollárt hozott, és ezzel a hatodik helyet foglalja el.

Csak szex és boszorkányok

Még mindig a Narnia Krónikái a nyerő a budapesti mozilátogatók körében, a harmadik hete első helyen álló látványos mesét a hétvégén 22 ezren tekintették meg, így összesen már 139 ezernél jár a film nézőszáma. A második hely ismét a Csak szex és más semmi-é, amely bevétel tekintetében immár lekörözte a Sorstalanság-ot és az Egy szoknya, egy nadrág-ot is. A budapesti össznézőszám 115 ezernél tart, országszerte pedig már több mint 200 ezren megnézték a Schell Judit-Csányi Sándor páros segítségével hódító romantikus vígjátékot.

Harry Potter a harmadik, akárcsak múlt héten; a hétvégén 9 ezer új nézőt gyűjtő alkotást Budapesten már 283 ezren látták. 8300 nézővel a negyedik helyen startolt Sam Mendes háborús drámája, a Bőrnyakúak. Ez Mendes eddigi leggyengébb hazai indítása, az Amerikai szépség-et 26 ezren, A kárhozat útjá-t 13 ezren nézték meg a nyitó hétvégén.

Tímár Péter A herceg haladéka névre keresztelt furcsasága 2500 nézőt gyűjtött, amely a rendező eddigi negatív csúcsa, alulmúlva a Vakvagányok (4000) eredményét is. Mi így is meg vagyunk lepődve rajta, hogy ennyien kíváncsiak voltak rá.

A Dogville folytatása, a Manderlay 1300 filmszerelmest tudott jegyvásárlásra bírni. Igaz, a Dogville-t 2100-an nézték meg a nyitó hétvégén, de abból kétszer annyi vetítést tartottak anno, mint most a második részből. A negyedik friss bemutató a Zsinóron című gyönyörű bábfilm volt, melyet 525 jó ízlésű mozilátogató tekintett meg a hétvége alatt.