Gyere velünk az ötvenes évek Amerikájának televíziós szerkesztőségi szobáiba, ahol vastag cigifüst-felhőben születtek a hírek és dőltek el az emberi sorsok. Játssz velünk, és nyerj jegyet George Clooney második rendezésének, a Good Night, and Good Luck.-nak a premier előtti vetítésére az [origo] filmklubba!

George Clooney már kisgyerekkorában megismerkedett a televíziós hírműsorok világával, apja televíziós riporter volt, és az egész család hősként tisztelte Edward R. Murrow-t, a hírtelevíziózás meghatározó alakját. Clooney már régóta tervezte, hogy valamilyen formában feldolgozza Murrow életét, végül megszületett az ötlet, hogy az újságíró karrierjének legjelentősebb időszakát, az 1950-es évek első felének eseményeit vigye vászonra.

Murrow 1951-ben indította el See It Now című hírműsorát a CBS csatornán, az első olyan magazinjellegű műsort ebben a műfajban, amelyben nem csak a híreket közölték, hanem elemzéseket és háttérinformációkat is megosztottak a közönséggel. Joseph McCarthy szenátor ugyanezekben az években folytatta kíméletlen hajtóvadászatát a kommunistaszimpatizáns elemekkel szemben. Amikor '53-ban Milo Radulovich századost tárgyalás nélkül elmozdították az amerikai légierőtől azon az alapon, hogy "veszélyes elem", Murrow és producer társa, Fred Friendly műsorukban foglalkoztak az esettel.

A Radulovich-ügy boncolgatása még csak a kezdet volt, a See It Now lendületbe jövő stábja ezután egy egész adást szentelt McCarthy kétes módszerei nyilvánosságra hozatalának. Ezt követően maga McCarthy szenátor is nyilatkozott a műsorban, és szereplésével csak még inkább ráirányította a figyelmet arra, hogy az általa vezetett boszorkányüldözés megalapozatlan vádaskodásokon nyugszik.

A máig a tényfeltáró újságírás atyjaként tisztelt Murrow-t David Strathairn formálja meg, akire olyan filmek mellékszereplőjeként emlékezhetünk, mint a Szigorúan bizalmas vagy A cég, de főszerepet is játszott, például a Veszélyes vizeken-ben Meryl Streep és Kevin Bacon mellett. A See It Now producerét, Fred Friendlyt maga George Clooney alakítja a filmben, a műsor stábjának tagjai közt megtaláljuk Robert Downey Jr.-t és Patricia Clarksont (Állomásfőnök, Sírhant művek) is, a CBS Murrow törekvéseit támogató igazgatóját pedig Jeff Daniels (Valami vadság, Dumb és Dumber) formálja meg.

Clooney második rendezését agyondicsérték a kritikusok, és összesen hat Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb férfi főszereplő díjára.

* * *

Nyereményjátékunk lezárult, a helyes megfejtés az C) válasz volt:

George Clooney első rendezése az Egy veszedelmes elme vallomásai volt.

Gratulálunk minden helyes megfejtést beküldőnek! A következő szerencsés olvasóinkat szeretettel várjuk mozipartnerükkel együtt február 8-án szerdán 20 órára a Művész mozi Chaplin termébe (1066 Budapest Teréz krt. 30.):

Balázs Tamás, Baranyai Dávid, Beloberk Livia, Beregi Péter, Berényi Krisztina, Birkás Zoltán, Borbás Máté, Böröndi Balázs, Briski Krisztina, Dianits Vivien, Dobó Anita, Feledy Sarolta, Fogarasi Zsuzsa, Fókás Lili, Füstöss Enikő, Garajszki Mária, Gélák Róbert, Geng Júlia, Gombos Rita, Gyárfás Krisztina, Hargitai Viktória, Hossain Fatima, Jakab Gergely, Kalmár Tamás, Kecskés Krisztina, Kenyeres Beatrix, Kertész Zoltán, Kispál Krisztina, Kondákor Dóra, Konja Krisztina, Kovács Júlia, Kováts András, Krüger Dénes, Lova Flóra, Malinás Krisztina, Muraközi Zsóka, Nébald Norbert, Német Gábor, Novák Marianna, Ondruss Kata, Pósalaki Georgina, Reich Anna, Ring Roland, Rózsahegyi Miklós, Schazlon Bianka, Sifter László, Szécsi Nóra, Szilágyi Gabriella, Tátrai Bubu, Totyik Ildikó, Vihari Zsuzsa, Vizkeleti Andrea, Wágner Boglárka, Wesselényi Albert, Zolna Rozália, Zsika Judit

Amennyiben nem látod nevedet a fenti listában, ne csüggedj, még rengeteg alkalmad lesz az ingyen mozizásra!