Svédületes filmek a Művész moziban

2006.04.24. 15:35

Május 4. és 7. közt ismét megrendezik a svéd filmnapokat a Művész moziban. A rendezvény keretében négy új svéd film kerül vetítésre, minden nap este 7 órás kezdettel.

A Budapest Film és a svéd nagykövetség idén is megrendezi a svéd filmnapokat, amelynek a Művész mozi ad otthont. Május 4. és 7. közt minden este 19 órakor kezdődnek az angol felirattal és magyar szinkrontolmácsolással vetített filmek.

Május 4-én a Dalarnai emberek (Masjavlar) című film lesz látható. Maria Blom első nagyjátékfilmje három nővérről szól, akik egy kis svéd faluban nőttek fel. Amikor mindannyian összegyűlnek apjuk hetvenedik születésnapja alkalmából, szóba kerülnek a régi nézeteltérések,és kirobban a konfliktus a családtagok közt.

Május 5-én Thomas Alfredson Négyféle barna (Fyra nyanser av brunt) című vígjátékát vetítik. Az alkotás kis szkeccsekben mutatja be a mai Svédországot: egy férfi szembetalálkozik a sorssal egy faemberke képében, egy lelkes apa kisállatok hamvasztására tanítja a fiát, egy társaság tagjai elhatározzák, hogy megtanulnak főzni, egy elhunyt családfőnek egzotikus temetést rendeznek .

Május 6-án a libanoni származású Josef Faresnek, a Zsernyákok rendezőjének új filmje, a Zozo kerül bemutatásra. Az alkotó szakított korábbi filmjeinek könnyed hangvételével; drámájában egy bejrúti kisgyerek kalandjait meséli el, aki a polgárháborúban magára marad és megpróbál kijutni az ismeretlen Svédországba.

Május 7-én a Popzene Vittulából (Popularmusik fran Vittula) vetítését a film alapjául szolgáló könyv ismertetése előzi meg. 18.30-tól a könyv fordítója, Kertész Judit, a svéd nagykövetség munkatársa, Jenny Bergström, és a finn nagykövetség munkatársa, Kirsi Rantala mutatja be a könyvet a közönségnek. Az iráni származású Rezha Bagher rendezte a filmet, amely a hatvanas években játszódik egy kis észak-svédországi faluban. A történet arról szól, hogyan változtatja meg a fiatalok életét a faluba lassan beszivárgó rock and roll.

KAPCSOLÓDÓ CIKK