Pénzhamisító nácik és kétkedő szerzetesek érkeznek Berlinbe

Vágólapra másolva!
A berlini filmfesztivál igazgatója újabb kilenc filmet nevezett meg, amelyek szerepelni fognak a versenyprogramban. Nagy öregek visszatérésének lehetünk majd tanúi: Clint Eastwood, Jacques Rivette és Jirí Menzel új alkotása is itt debütál.
Vágólapra másolva!

A Berlinale versenyprogramjából korábban közétett hat filmhez további kilenc csatlakozott. A fesztivált február 8-án a La Vie en Rose című, Edith Piaf életét és pályáját feldolgozó film nyitja majd, amelyben a legutóbb a Bor, mámor, Provence-ben látott Marion Cotillard formálja meg az énekesnőt. A filmet Olivier Dahan rendezte, akitől nem áll távol a téma: videóklip-rendezőként is dolgozik, többek közt a The Cranberriesnek is készített klipeket; legutóbbi nagyjátékfilmje a Bíbor folyók 2 volt.

Stefan Ruzowitzky (Anatómia) német-osztrák koprodukcióban készült, Die Falscher (A hamisító) című filmje a világ legnagyobb pénzhamisítási esetét dolgozza fel: a második világháború vége felé a németek milliószámra hamisították a brit fontot, hogy meggyengítsék ellenfelük gazdaságát. A hamis bankókat koncentrációs táborok foglyaival készíttették el, de már nem volt alkalmuk piacra dobni őket.

Két francia film is bekerült a programba: Jacques Rivette és André Téchiné új alkotását mutatják be. Rivette A szép bajkeverő után ismét Balzac egyik írásából, a De Langeais hercegnő-ből készített filmet Ne touchez pas la hache (Ne nyúlj a fejszéhez) címmel. A kosztümös dráma főszerepeiben Guillaume Depardieu-t, Jeanne Balibart és Michell Piccolit láthatjuk majd. Téchiné Les Témoins (A tanúk) című filmje a nyolcvanas években játszódik és a HIV-vírus megjelenésének hatásait vizsgálja egy drámai kapcsolat bemutatásán keresztül. A főszerepeket Emmanuelle Béart, Michel Blanc, Sami Bouajila és Julie Depardieu alakítja.

Három új amerikai alkotást válogattak most be: a Bordertown (Határváros) című, valós eseményeken alapuló film egy Mexikóhoz közeli észak amerikai városban játszódik, ahol egy sorozatgyilkos szedi az áldozatait a fiatal, mexikói nők között. Jennifer Lopez egy rámenős újságírónőt játszik, aki eltökéli, hogy felderíti a gyilkos kilétét, és ezzel önmagát is veszélybe sodorja. Gregory Nava filmjében feltűnik Antonio Banderas, Maya Zapata és Martin Sheen is.

A fesztiválon lesz Clint Eastwood második világháborús drámája, a Letters from Iwo Jima európai premierje. Eastwood két filmben dolgozta fel az Ivo Dzsima-i csatát, az egyik az amerikai, a másik a japán katonák szemszögéből mutatja be az eseményeket - utóbbi szerepel a programban.

Forrás: [origo]
Jelenet a Letters from Iwo Jima című filmből

A Berlinale idei zsűrielnökének, az író-rendező Paul Schradernek (akinek pl. a Taxisofőr forgatókönyvét köszönhetjük) a versenyszekcióban, de versenyen kívül mutatják be The Walker című új filmjét. Woody Harrelson egy férfiprostituáltat alakít a filmben, akinek a legjobb barátja (Kristin Scott Thomas) gyilkossági ügybe keveredik, amelynek Harrelson figurája válik a fő gyanúsítottjává. Főbb szerepekben láthatjuk még Lauren Bacallt, Lily Tomlint, Willem Dafoe-t (aki egyébként szintén zsűritag idén) és Moritz Bleibtreu-t.

Az olasz Saverio Costanzo In memoria di me című alkotása egy fiatal férfiről szól, aki elhatározza, hogy felhagy a világi élettel, és zárdába vonul, de beavatása előtt kétségek kezdik gyötörni. A férfit Hristo Jivkov alakítja, aki A Passió-ban Jánost játszotta.

Jirí Menzel az Őfelsége pincére voltam (Obsluhoval jsem anglického krále) című Hrabal-regényt filmesítette meg. Menzel '90-ben a szintén Hrabal-adaptáció Pacsirták cérnaszálon-nal nyerte el a fesztivál Arany Medve díját. A film női főszerepét Julia Jentsch alakítja, aki 2005-ben a Sophie Scholl-ban mutatta meg tehetségét.

A versenyszekcióban összesen 26 film szerepel majd, a teljes program hamarosan várható.