2007 a moziban: Legjobb film, ami nem találja útját a magyar mozikba

Vágólapra másolva!
Érdemelt volna, de nem kapott széles nyilvánosságot az erőszaktevő drámája, a kukkoló tinifiú, a magányos Michael Jackson-imitátor, a perverz orosz tiszt és a terhes tizenöt éves sem. Öt kedvenc filmünk, amelyet Magyarországon 2007-ben legfeljebb a megrögzött fesztiváljárók láthattak.
Vágólapra másolva!

1. A szabat akarat (Der Freie Wille)
Rendező:
Matthias Glasner
Főszereplők: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo

Forrás: [origo]

A szabad akarat-ot sajnos csak a német filmnapokon lehetett megnézni még tavasszal, de ki merem jelenteni, hogy mellette elhalványul bármelyik 2007-ben moziban forgalmazott film. Egy nemi erőszakért nyolc évre elítélt férfiről szól, aki szabadulása után megpróbál normális életet élni. Ennek a döbbenetes, megrázó mestermunkának két tökéletes alakítás áll a középpontjában, ami darabokra szaggatja a néző szívét és agyát. Majdnem három órás, de egyetlen fölösleges perce sincs - hihetetlenül durva jelenetek viszont akadnak benne, nem finnyásoknak való.

+ + +

2. Hallam Foe (Hallam Foe)
Rendező:
David Mackenzie
Főszereplők: Jamie Bell, Sophia Myles

Forrás: [origo]

Nem egyszer dicsértük már ezeken a hasábokon Mackenzie remek filmjét, de mivel a Filmklub csapatában teljes az egyetértés azt illetően, hogy ez volt az év legszeretnivalóbb alkotása, nem maradhat le a toplistánkról. A bájos felnövéstörténetben a Billy Elliot immár 20 éves Jamie Bellje mutatja meg, hogy egy sérült ember is tud szeretetet adni és kapni - noha az üzenet talán elcsépeltnek és érzelgősnek tűnik, a film cseppet sem szentimentális, mert a hangnem játékosan könnyed, mindkét fiatal színész nagyon természetes alakítást nyújt és a sztori végig életszerű marad. Állítólag előbb-utóbb bemutatják nálunk is.

+ + +

3. Magányos úr (Mister Lonely)
Rendező:
Harmony Korine
Főszereplők: Diego Luna, Samantha Morton

Forrás: [origo]

Első két filmje, a Gummo (1997) és a Julien Donkey-Boy (1999) azt sejteti, hogy ha Harmony Korine nem veszett volna el a drogok útvesztőjében a kilencvenes évek végén, ma generációja egyik legnagyobb rendezője lehetne. Mivel azonban elveszett, most még ott tart, hogy a "válaszd az életet"-döntését magyarázza filmen. A filmbeli Michael Jackson-imitátor - a rendezőhöz meglehetősen hasonlító Diego Luna alakítja megkapóan - önkeresése hihetetlenül szellemesen, szeretnivalón szimbolizálja Korine felépülését, egy másik ember terápiáját végignézni ilyen szórakoztató valószínűleg még sosem volt.

+ + +

4. Bádogkoporsó (Gruz 200)
Rendező:
Alekszej Balabanov
Főszereplők: Alekszej Polujan, Anyija Kuznyecova, Leonid Gromov

Forrás: [origo]

Akárcsak listánk első helyezettje, ez a film sem ígér könnyed szórakozást. Az Oroszországban, 1984-ben játszódó történet helyszíne egy végtelenül nyomasztó iparváros és környéke, ahol alkoholista és/vagy teljesen beteg figurák mozognak. Zurov százados elrabol egy Angelika nevű lányt, akivel aztán a nézők legmorbidabb fantáziáját is túlszárnyaló szörnyűségeket művel. Ilyen társadalomrajzra nem biztos, hogy mindenki kíváncsi, de az üzenet világosabb már nem is lehetne: földi pokolban élünk mind.

+ + +

5. Juno (Juno)
Rendező:
Jason Reitman
Főszereplők: Ellen Page, Michael Cera

Forrás: [origo]

Ellentétben a listánkon szereplő filmek többségével, a Juno még megérkezhet a hazai mozikba, bár egyelőre nem tudunk tervezett bemutatóról. Amerikában jelenleg is tódulnak az emberek, hogy láthassák ezt a kedves kis komédiát, amely egy koraérett tizenöt éves lányról szól, aki élete egyetlen szexuális aktusa közben rögtön teherbe is esik. A sztriptíztáncosnőből lett blogger és író, Diablo Cody szellemes párbeszédekkel telezsúfolt forgatókönyvét az imádnivaló Michael Cera és - az egyesek szerint szintén imádnivaló - Ellen Page tündéri bája tölti meg élettel, és ha nem a Hallam Foe birtokolná, akkor az év legjobb soundtrackje is a Juno-é lenne.