Írók és egy televíziós műsorvezető mellett több tucat első vonalbeli magyar színész foglal állást a meleggyűlölet ellen egy videón, amely csütörtökön került fel a YouTube-ra. Az egymás után sorjázó képeken a művészek Lily Allen Fuck You (Very Very Much) című slágerére tátognak láthatólag igen jó hangulatban. A feltöltő "hungartists"-ként azonosította magát, s angol nyelvű szövege szerint a magyar színészek az Allen-dal nyomán indult nemzetközi mozgalomhoz csatlakoznak a kisfilmmel. Az előadó megnevezése: Hungarian Artists Against Homophobia, vagyis Magyar Művészek a Meleggyűlölet Ellen. Magyarországon szokatlan módon a videó nem viseli magán egyetlen párt vagy pártközeli alapítvány, esetleg párt-ihlette úgynevezett mozgalom kézjegyét sem: ránézésre azt a benyomást kelti, hogy ismert emberek egy fontos társadalmi kérdésben hátsó szándékok nélkül, meggyőződésből foglaltak állást, ráadásul humorral, öniróniával.

http://www.youtube.com/v/U2p4J9tiL-w&hl=en&fs=1&

Lily Allen dala keresetlen stílusban szólítja meg azokat, akik megvetéssel vagy utálattal tekintenek a homoszexuálisokra. A címet nem fordítjuk le, mert lapunkat kiskorúak is olvashatják, de az egyik versszakot igen: "Nézz bele abba a parányi agyadba / Nézz bele erősen / Mert annyira unalmas, annyira fárasztó a gyűlölet, amit táplálsz / Szóval szerinted / Rossz ember, aki meleg / Hát szerintem meg szimplán gonosz vagy / Egy fajgyűlölő, aki a cipőfűzőmet se kötheti meg / Középkori módon gondolkodsz".

A kisfilmet a Katona József Színház 36 éves színésznője Pelsőczy Réka készítette Mattyasovszky-Zsolnay Bencével közösen, a forgatás májusban kezdődött. A kezdő jelenetet Pelsőczy 18 éves fia Novák Kristóf rendezte, és ő felelt a video vágásáért is. Beszéltünk Pelsőczy Rékával és megszólaltattuk még három olyan színészt (Szabő Győző, Fenyő Iván, Vajdai Vilmos), akik szerepeltek a kisfilmben.

Forrás: Katon József Színház
Pelsőczy Réka

- Valami konkrét ügy váltotta ki belőletek, hogy nekifogjatok ennek a videonak?

Pelsőczy Réka: Az interneten láttunk egy angol és egy francia változatot, és azt gondoltuk, hogy mi is csináljunk erre egy variációt. Először azt szerettük volna, ha a videóban szereplő emberek egy nagyobb réteget ölelnek át, de mivel nagyon gyorsan készült, és leginkább színészeket ismerünk, így főleg színészek kerültek bele. A klipben csak heteroszexuális emberek szerepelnek, fontosnak tartottuk, hogy ne a melegeknek kelljen magukat reklámozni.

- Azok közül, akiket megkerestél mindenki elvállalta a szereplést, vagy volt, aki nem kívánt részt venni benne?

- Mindenki elvállalta.

- Ki fogtok menni a melegfelvonulásra?

- Én eddig nem voltammelegfelvonuláson, nem nagyon szeretek felvonulni. Maximálisan együttérzek az ügyükkel, de felvonulás helyett én megpróbálok a magam módján beszélni a számomra fontos dolgokról, a munkámon keresztül, vagy azzal, ahogy élek.

- Tervezel még hasonló videókat, amik más társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet?

- Nagyon jó élmény volt ennek a videónak a készítése, úgyhogy ha lenne megint valami jó ötlet, akkor nagyon szívesen csinálnék valami hasonlót.

- Szerinted segítene a melegek ügyén, ha több szórakoztatóipari szereplő vállalná fel nyilvánosan a homoszexualitását?

- Szerintem nem. Azt gondolom, hogy a szexualitás mindenkinek a magánügye, és nem attól lesz valaki jó színész, jó riporter vagy jó tudós, mert ide vagy oda vonzódik. Megértem azokat az embereket, akik nem gondolják, hogy nekik ki kell állniuk. Egy színész esetében különösen, mert egy színésznek nagyon sokmindent kell eljátszania, és ahhoz, hogy hiteles legyen, nem jó, hogy ha ilyen módon behatárolja a róla kialakult képet.

+ + +

Fenyő Iván: A lényeg az volt, hogy kiálljunk egy jó ügy mellett, én ezért vállaltam. A Katonában leültünk a zongorához, odaadta a szöveget, berakta a dalt, amit korábban nem ismertem, és ott helyben megcsináltuk. Jó hecc volt.

Szabó Győző: A jacuzzis részt [Rezes Judittal] egy konditeremben vettük fel, ahova sokan járunk a Katonából. Ennyi színészt bevonni nem egyszerű logisztikai feladat, de adott volt a POSZT, ahol nagyon sok színész van együtt, sokat itt vett fel.

Fotó: Hektor Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szabó Győző Vajdai Vilmos

Vajdai Vilmos: A színházban [Katona] kezdtük el csinálni, én a gyerekeimmel (Izabella és Péter Mirkó) együtt szerepelek benne. Mindenfajta kezdeményezést szimpatikusnak találok, ami a hátrányos megkülönböztetés ellen szól. Ez így természetes. Az interneten terjedő jó célú dolgokban nagyok hiszek, és ha sok híres ember adja az arcát és a nevét hozzá, akkor az mindig tud egy picit segíteni ezeken a dolgokon, és ebben az országban erre most különösen nagy szükség van.