A tégla óta szinte lehetetlen nyomon követni Martin Scorsese filmterveit, annyi van belőlük, most pedig, hogy a Viharsziget-tel letette az asztalra eddigi pályája legsikeresebben nyitó filmjét, mintha tovább fokozódna a tempó. Már biztos, hogy a kifogyhatatlan energiájú rendező következő projektje a The Invention of Hugo Cabret című könyv 2007 elején bejelentett adaptációja lesz, melyet a Playlist blog információja szerint már tavasszal elkezd forgatni.

Forrás: [origo]
A The Invention of Hugo Cabret borítója | Martin Scorsese

A gyerekkönyvíró és illusztrátor Brian Selznick könyve érdekes hibrid, amelyben a képeknek ugyanakkora szerep jut, mint a szövegnek, és filmszerű képi megoldásokat is alkalmaz. A regény főhőse egy Hugo nevű kisfiú, aki egy párizsi pályaudvar fölött él egy kis lakásban és egy szemétkupacban megtalálja a pályaudvaron dolgozó, mechanikus babákat gyűjtő George Mélies egyik kihajított bábuját. Bár Hugo fiktív figura, a történet valós alapokon nyugszik: a filmrendező Mélies (aki a híres Utazás a Holdba című filmet is csinálta) valóban mozgó bábukat gyűjtött, és idősebb korában elszegényedve abból tartotta fenn magát, hogy egy párizsi pályaudvaron játékokat árult.

A film szereposztásáról még nincs hír, viszont elképzelhető, hogy ez lesz Scorsese első 3D-s alkotása, mert a rendező minap lelkesen nyilatkozott a technikáról, megemlítve, hogy akár élőszereplős drámákat is el tudna képzelni 3D-ben.

Scorsesenek más tervei is vannak: bejelentette, hogy dokumentumfilmet akar csinálni az éles nyelvű New York-i esszéistáról, Fran Lebowitzról, továbbá, hogy már elkészült egy órányi anyaggal a brit film történetéről szóló dokumentumfilmjéből. Úgy néz ki, hogy a korábban bejelentett számos projektje körül a Silence című, szerzetesekről szóló filmet továbbra is szeretné megcsinálni, de erre csak a Hugo Cabret után kerülhet sor, a George Harrison-dokumentumfilm pedig már majdnem elkészült, és valószínűleg még idén mozikba kerül.