Gwyneth Paltrow miatt milliók halnak meg - premierek

contagion
Vágólapra másolva!
Gwyneth Paltrow halálos járványt szabadít a világra, Milla Jovovich fűzőben mesterkedik, Kulka János leselkedik Nagy Zsolt után, Michael Fassbender akarata ellenére szerelmes lesz, Mike Leigh az öregedésről mesél a héten a mozikban.
Vágólapra másolva!

Fertőzés / Contagion - 2011

Miről szól? Egy hongkongi útról Amerikába hazatérő nő váratlanul meghal egy ismeretlen vírus miatt. A halálos betegség gyorsan terjed.

Ki a rendező? Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Traffic, Az informátor!) mellett nem lehet unatkozni.

Kik a szereplők? Az első áldozat Gwyneth Paltrow, a férjét Matt Damon játssza. Kate Winslet, Laurence Fishburne és Marion Cotillard harcolnak a vírus ellen, Jude Law pedig egy bulldogtermészetű bloggert alakít.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik szeretik a hatásos, emberi drámákat, és nem egy pörgős thrillerre vágynak - mert annak csalódás lenne a vége.

Mit mondunk még a filmről? Soderbergh azt mutatja meg, hogy milyen lenne, ha TÉNYLEG feltűnne egy halálos vírus, amely exponenciálisan növekvő mértékben szedné áldozatait. Nem az jelenti az izgalmat, hogy vajon eltalálják-e a majmot a kábító lövedékkel, hanem például, hogy ki fizeti annak a tornateremnek a bérleti díját, ahol a fertőzöttek életük utolsó óráit töltik majd. Olvasd el kritikánkat a filmről!

* * *

Még egy év / Another Year - 2010

Miről szól? Tom és Gerri évtizedek óta boldog házasságban élnek, éles ellentétben Gerri kolléganőjével, Maryvel, aki egyre inkább belekeseredik a magányba.

Ki a rendező? A Hajrá boldogság! után Mike Leigh megint egy viszonylag könnyedebb hangvételű filmet rendezett.

Kik a szereplők? A főszerepekben bevált Leigh-emberek: Gerrit Ruth Sheen (Minden vagy semmi, Vera Drake) játssza, Tomot Jim Broadbent (Tingli-tangli, Life Is Sweet) alakítja, Maryt Lesley Manville (Minden vagy semmi, Vera Drake) formálja meg.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak az öregedés fájóan személyes, tragikomikus feldolgozására.

Mit mondunk még a filmről? Leigh a komédiától indulva iszonyatosan finoman tolja el a hangvételt a dráma felé: a nulla önismerettel rendelkező, magát folyton kínos helyzetbe hozó Mary sokáig komikus színfolt, de a legutolsó képkockára majdhogynem tragikus hősnővé lép elő. Olvasd el minikritikánkat a filmről!

* * *

A három testőr / The Three Musketeers - 2011

Miről szól? A három testőr, Athos, Porthos és Aramis az ifjú D'Artagnan segítségével igyekeznek megakadályozni a francia király ellen szőtt összeesküvést.

Ki a rendező? A kaptár-filmeket és az Alien vs. Predator-t jegyző, fakezű Paul W. S. Anderson.

Kik a szereplők? D'Artagnant a Villámtolvaj óta hirtelen felnőtté avanzsált Logan Lerman alakítja, a három testőr Matthew MacFadyen (Büszkeség és balítélet), Ray Stevenson (Róma-sorozat) és Luke Evans (Tamara Drewe). Az intrikus Richelieu bíborost Christoph Waltz alakítja, a hasonlóan intrikus Milady De Wintert Milla Jovovich játssza.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik imádták A Karib-tenger kalózai 4-et, és szívesen néznek 3D-s filmeket.

* * *

Jane Eyre / Jane Eyre - 2011

Miről szól? A kis Jane Eyre árvaházba kerül, majd felnőve tanítónő lesz. Thornfield Hallban alkalmazzák, ahol a ritkán otthon tartózkodó Mr. Rochester lányát kell tanítania. Rochester és Jane nagyon jól megértik egymást, de a házban sötét titok lappang.

Ki a rendező? Charlotte Bronte regényét Cary Fukunaga adaptálta, aki korábban a Sin Nombré-t rendezte.

Kik a szereplők? A címszerepet Mia Wasikowska (Alice Csodaországban) játssza, Rochestert Michael Fassbender (Éhség, Becstelen brigantyk) alakítja. Thornfield házvezetőnője Judi Dench, Jamie Bell pedig a Jane életében fontos szerepet játszó St. John Riverst formálja meg.

Kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szereti az érzelmes drámákat, még a könyv rajongóinak is, mert nagyon érzékeny, találó adaptáció.

* * *

A vizsga - 2011

Miről szól? Az '56-os forradalom után az ÁVO meg akar győződni munkatársai hűségéről, ezért titokban "levizsgáztatja" őket. A konspirált lakásban ténykedő Jung Andrást a szemközti házból főnöke figyeli.

Ki a rendező? Bergendy Péter, aki a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! óta nem rendezett játékfilmet.

Kik a szereplők? Jungot Nagy Zsolt (Kolorádó Kid) alakítja, főnökét Kulka János játssza. Jung szeretője Hámori Gabi.

Kinek ajánljuk? Azoknak, akik kíváncsiak rá, milyen egy magyar thriller, ilyen még nem sok készült.