Meghalt Annie Girardot francia színésznő

2011.02.28. 17:26

Hétfőn 79 éves korában egy párizsi kórházban elhunyt Annie Girardot a hatvanas-hetvenes évek francia filmjeinek egyik legnépszerűbb színésznője.

Forrás: [origo]
Rocco és fivérei (1960) | Renato Salvatori és Annie Girardot | Még több fotó

Annie Girardot hosszú évek óta Alzheimer-kórban szenvedett, a család 2006-ban hozta nyilvánosságra, hogy beteg. A színésznő a kór elleni küzdelem jelképévé vált, miután elvállalta, hogy szerepeljen Nicolas Beaulieu rendező Ainsi va la vie (Így múlik el az élet) című dokumentumfilmjében.

Girardot 1931. október 25-én született Párizsban, a filmvásznon 1955-ben a Tizenhárman az asztalnál című filmmel mutatkozott be. Öt évvel később szerepelt a Rocco és fivérei című klasszikusban, pályafutása igazán a hatvanas években vett lendületet.

Forrás: [origo]
Csak egy asszony... (1976) | Annie Girardot és Isabelle Huppert

Játszott az Élni az életért című drámában, de szerepelt a Dillinger halott című filmben is. Krimikben és vígjátékokban szintén nagy sikert aratott, A szoknyás zsaru, valamint az Ellopták a Jupiter fenekét című alkotásban Phillippe Noiret oldalán játszott.

Egyik utolsó nagy szerepét Michael Haneke 2001-es A zongoratanárnő című filmjében kapta, amelyben Isabelle Huppert zsarnok anyját alakította, de feltűnt Haneke négy évvel későbbi Rejtély című filmjében is.

Forrás: [origo]
A zongoratanárnő (2001) | Isabelle Huppert, Annie Girardot és Benoit Magimel

Annie Girardot háromszor kapta meg a legrangosabb francia filmes elismerést, a César-díjat: , először 1977-ben, majd hosszú szünet után 1996-ban a Nyomorultak-ért és 2002-ben A zongoratanárnő-ért. Férje Renato Salvatori olasz színész volt, akivel még a Rocco és fivérei forgatásán ismerkedett meg. Később különváltak, kapcsolatukból egy lány született.

Néznivaló: Annie Girardot a Rocco és fivérei-ben