Három csaj nagyot durran a nyáron

jennifer lawrence
Vágólapra másolva!
A szőke vamp, a romlatlan szépség és a vörös klasszikus - ezen a nyáron ők állnak a hollywoodi startvonalon. Három fiatal színésznő, aki most kapta meg a nagy lehetőséget arra, hogy hosszú távon meghatározó arc legyen Hollywoodban.
Vágólapra másolva!

Blake Lively
Született: 1987. augusztus 25

Hogy mikor válik Blake Lively igazi, A-listás filmsztárrá, csak idő kérdése volt attól a perctől kezdve, hogy felbukkant A pletykafészek című tévésorozatban. Mert azonnal látszott, hogy minden adottsága megvan hozzá: igazi hollywoodi szépség, akinek a hírnévért semmi sem drága (szinte az összes szépfiúval összehozták már), jól mutat a vörös szőnyegen, szívesen beáll divatmodellnek, de színésznőnek sem utolsó.

Igen, minden irigykedőnek és rosszakarónak beintett azzal a két alakítással, ami belefért az idejébe a sorozat mellett. Rebecca Miller Pippa Lee négy élete című filmjében, és Ben Affleck rendezésében, a Tolvajok városá-ban is komoly színészi munkát végzett, és egyik szerep sem állt közel a saját karakteréhez.

Rebecca Miller filmjében egy kallódó széplányt alakított - Robin Wright Penn fiatalkori énjét -, aki alig várja, hogy egy idősebb, határozott férfi felfedezze őt magának, és igazi nőt varázsoljon belőle, megmondja neki, ki ő, és hogyan érdemes élni. Afflecknél pedig egy szétesett, drogos anyukát, aki képtelen kézben tartani az életét, és nem tud megállni a lejtőn. Lively mindkettőben megdöbbentően hiteles volt.

Forrás: [origo]
Blake Lively a Tolvajok városá-ban

De mivel ezek csak epizódszerepek voltak, a nagy áttörés még váratott magára - vagyis az a pillanat, amikor női főszerepet játszik egy széles rétegeknek szánt, nagy költségvetésű hollywoodi szuperprodukcióban. A fordulat augusztusra várható, amikor bemutatják a Zöld lámpás című új szuperhős-filmet Ryan Reynolds és Blake Lively főszereplésével, és amelynek gerillakampányát már érzékelhetjük is a róla szóló bulvárhírek formájában.

A nemrég nyilvánosságra hozott meztelen fotók ugyanis - amelyeket magáról készített, de egyelőre letagad - állítólag már a film körüli felhajtás tudatosan felépített első részét képezik, ahogy azok is a pletykák is, amelyek Leonardo DiCaprióval hozzák össze. Ha igaz, ha nem, Lively az a fajta szépség, akiről mindig készülnek majd paparazzifotók, és mindig terjednek majd pletykák. Nem is értjük, Baz Luhrmannek miért nem jutott eszébe, hogy A nagy Gatsby-ben rá ossza a felsőbbrendű, felszínes Daisy szerepét - Lively nemcsak az amerikai felsőosztálybeli szépség eljátszásában lett volna meggyőző, de a Gatsbyt alakító DiCaprióval is kapásból meglett volna köztük a kémia.

Forrás: [origo]
Blake Lively és Ryan Reynolds a Zöld lámpás-ban

Mivel ez a szerep Carey Mulligannél landolt, ő most kénytelen beérni a Zöld lámpás Carol Ferrisével, aki ha nem is irodalmi hősnő, és valószínűleg különösebb színészi kihívást sem tartogat, viszont katapultálja őt a legkeresettebb hollywoodi színésznők közé. Aztán majd jönnek komolyabb filmek, elsőként Oliver Stone munkája, a Savages, amiben már John Travoltával, Uma Thurmannel, Salma Hayekkel és Benicio Del Toróval játszik együtt.

+ + +

Jennifer Lawrence
Született:
1990. augusztus 15.

Magyarországon még lehet, hogy újat mondunk vele, de Hollywoodban már rég tudják, hogy Jennifer Lawrence-é a jövő. Tipikus őstehetség, aki 14 éves kora óta elkápráztatja a modellügynököket és a castingdirektorokat, és még mindig annyira formálható, hogy akármit ki lehet hozni belőle. Egyenesnek tűnő útján csak egy kis kudarc érte, de nem valószínű, hogy ma még sokat bánkódik rajta: az Alkonyat-sorozatban Bella szerepét az utolsó körben elbukta, és Kristen Stewartnak jutott a hisztéria.

Forrás: [origo]
Jennifer Lawrence a Winter's Bone - A hallgatás törvénye című filmben

Lawrence-nek pedig egy felnőttfilmben komoly alakítás, aztán az elsöprő szakmai siker, és egy Oscar-jelölés húszévesen. A Winter's Bone - A hallgatás törvénye című filmet még lehet látni a magyar mozikban, de a reklámozásra szánt nulla forintos költségvetés miatt valószínűleg kevesen hallottak róla. Pedig feltétlenül érdemes megnézni, mert ilyen tiszta és romlatlan alakítást ritkán látni a vásznon. Lawrence egy tanyán élő, koravén kamaszlányt játszik benne, aki egyedül kénytelen vinni a hátán az egész családja terhét - édesapja bűnözőként épp menekülőre fogta, anyja idegösszeomlást kapott, két kistestvérét tehát neki kell gondoznia. És a bajok csak ekkor kezdődnek. Lawrence alakítása előbb a Sundance filmfesztivál közönségét rendítette meg, aztán jött az Oscar-mizéria.

"Ez a legnagyobb dolog, ami egy színésszel történhet, ugyanakkor..." - mesélt róla nemrég. "Hajnali ötkor rád csörögnek a hírrel, hogy jelöltek, és onnantól vége az addigi életednek. Az időbeosztásomról már csak e-mailekben értesültem. Maga az Oscar-gála mókás este volt, de az odáig vezető út - tele show-műsorokkal és meghívásokkal - már csupa stressz. Egyik ruha, másik ruha... Úgy éreztem magam, mint egy politikus a választási kampányban. Iszonyú fárasztó volt, mégse panaszkodhat az ember, hiszen vannak gyerekek, akik maláriában szenvednek, én meg Oscar-jelöltként azon siránkozom, hogy fáradt vagyok" - nyilatkozta nemrég az élményről.

Forrás: AFP
Jennifer Lawrence a 2011-es Oscar-díj-kiosztón

Egyébként az a tény, hogy ilyen gyorsan eljutott a csúcsra, számára volt a legkisebb meglepetés. Színésznő és rendező szeretett volna lenni, amióta csak látta a Pleasantville című filmet, és azzal hagyta ott 14 évesen az iskoláját Kentuckyban, hogy meg fogja hódítani New Yorkot. Anyukájával éppen csak, hogy kitették a lábukat az utcára, és már modellügynökök szólították le. Majd castingügynökök javaslatára - akik persze mind el voltak ájulva tőle - 16 évesen Los Angelesbe tette át a székhelyét, azóta van a tűz közelében.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=CM83z7hXMuWrfdBC
Jennifer Lawrence az X-Men: Az elsők-ben

Ezen a nyáron már az X-Men: Az elsők fantasztikus szereposztásában láthatjuk James McAvoy, Michael Fassbender, Rose Byrne és January Jones mellett, Rebecca Romijn egykori szerepében; jövőre viszont már egyedül hódítja meg a világot a The Hunger Games főszerepében, amire Hollywood összes fiatal üdvöskéje pályázott. A sci-fitől legalább akkora sikert várnak, mint amilyen az Alkonyat-sorozat volt, és akkor Jennifer Lawrence sem ússza meg, hogy a nyomába eredjen a bulvársajtó.

Forrás: Fórum Hungary
Jennifer Lawrence a The Hunger Games-ben

Addig viszont még nyugodtan randizhat Nicholas Houlttal, az Egy fiúról egykori gyerekszerepőjével, akivel az X-Men forgatásán jött össze. Most még senki a füle botját nem mozgatja miatta.

+ + +

Jessica Chastain
Született:
1981. március 29.

Mások boldogok attól, ha egyetlen esélyt kapnak a kiugrásra, Jessica Chastain viszont hatot kapott az utóbbi időben - hat összetett, nagyívű, meghatározó filmszerep formájában. A sors iróniája, hogy a hat film végül bevárta egymást, és most gyors egymásutánban kerül a mozikba, hogy hamarosan a csapból is Jessica Chastain folyjon.

Forrás: [origo]
Sean Penn, Jessica Chastain és Brad Pitt Az élet fája cannes-i premierjén májusban

A kaliforniai lány kiugrása így elhúzódott harmincéves koráig, de ez nem azt jelenti, hogy rögös lett volna az útja idáig. Ő sem volt soha pincérnő, nem kellett reklámokban bájolognia, és a férfimagazinokat is kihagyta. Nem ez a típus. Klasszikus vonásaival, érett személyiségével és a Julliardon szerzett színészi technikájával szinte arra született, hogy eljátssza a drámairodalom összes hősnőjét, amit be is bizonyít két színészóriás rendezésében, Al Pacino Wilde Salomé-jában (Oscar Wilde művéből) és Ralph Fiennes Coriolanus-ában (az ismert Shakespeare-drámából). Mindkettőben partnere is a két nagyágyúnak.

Forrás: [origo]
Jessica Chastain és Ralph Fiennes a Coriolanus-ban

De nemcsak az irodalmi klasszikusok, hanem a huszadik századi kosztümös filmek is jól állnak neki. Ősszel láthatjuk majd Az adósság című filmben Helen Mirren fiatalkori megfelelőjeként egy Moszad-ügynök szerepében, aki három társával egy náci orvos felkutatását kapja feladatul. Vagy itt a legnagyobb dobása, Az élet fája Terrence Malick rendezésében, amelyben pedig Brad Pitt varázslatos feleségét játssza. "Bárcsak tovább élhetném a karaktert a saját életemben" - mondta erről a szerepéről.

Forrás: [origo]
Jessica Chastain és Tye Sheridan Az élet fája című filmben

Terrence Malickkal dolgozni egyébként is óriási élmény minden színész számára, és belépő a filmművészet panteonjába. "Egyike volt a legjobb forgatókönyveknek, amit valaha olvastam" - mondta Chastain. "Nem is úgy néz ki, mint egy forgatókönyv. Például huszonöt oldalon keresztül nincs benne dialógus, csak próza, puszta leírás. A párbeszédek pedig úgy hangoznak, mintha a szereplők gondolatai lennének. Sokszor előfordult, hogy Terrick azt mondta a felvétel után, hogy 'Ez tök jó volt, Jessica, de most el tudnád játszani mindezt szavak nélkül?' Ez egy nagy bizalomugrás, amit a színész megtesz a rendezőjével."

Forrás: [origo]
Jessica Chastain és Sam Worthington Az adósság című filmben

És olyan jól sikerült, hogy Malick már fel is kérte őt a következő filmjébe, a The Burial munkacímű projektbe, amiben Ben Affleckkel, Rachel McAdamsszel és Javier Bardemmel játszik majd együtt. Jessicának tehát már nem kell sokat aggódnia azon, hogy merre viszi az útja. Egyébként sem adja alább a legelitebb klubnál. "Mindig a legjobbakkal akartam dolgozni" - mondta a Vogue-nak. "Azt akartam, hogy hatvanévesen elmondhassam majd magamról: együtt dolgoztam Terrence Malickkal, és együtt játszottam Brad Pitt-tel és Sean Pennel." Bejött.