Vágólapra másolva!
Mit evett a Peetát játszó Josh Hutcherson, hogy megizmosodjon? Mivel ríkatta meg Jennifer Lawrence a film producerét? A rendező melyik Oscar-díjas haverja ugrott ki a forgatásra segíteni? Mindenre válaszolunk Az éhezők viadalával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Kezdjük a számokkal: Az éhezők viadala minden jel szerint az Alkonyat-franchise-zal összemérhető nagyságú sikerfilm lesz. Az Egyesült Államokban már elővételben több mint 15 millió dollár értékben adtak el rá jegyeket, amivel felkerült a jegyelővételi ötös toplistára. Kint csütörtökön éjfélkor kezdték vetíteni, és összesen 19,7 millió dollárt kaszált, ami rekord: ennél többet eddig csak folytatások hoztak éjféli vetítéseken. A legfrissebb előrejelzések szerint a hétvége folyamán akár 150 millió dolláros bevételre is szert tehet, amivel minimum még egy rekordot megdönt: minden idők legjobban nyitó márciusban bemutatott filmje lesz. És ami a várható sikert illeti, az sem hátrány, hogy szemben például a méregdrága John Carter-rel, amely 200 milliós rekordveszteséget okozott a Disneynek, Az éhezők viadalá-t sikerült kihozni 80 millió dollárból. Az egyik ok, ami miatt a film nem annyira drága, hogy a főszereplők még nem kapnak olyan hatalmas sztárgázsit, mint az alkonyatosok (akik az utolsó két filmért fejenként 25 milliót tettek zsebre): Jennifer Lawrence-nek csak 500 ezer dollárt fizettek a főszerepért. Igaz, a várhatóan tetemes profitból is kap majd részesedést.

Forrás: AFP
Liam Hemsworth, Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson Az éhezők viadala egyik vetítésén

Mi az óriási siker oka? Erre persze sok válasz létezik, de az olyan általános tényezők, mint az izgalmas sztori vagy a vonzó szereplők mellett két ritkábban említett, érdekes demográfiai szempontot emelnénk ki. Az egyik, hogy a női főhőst középpontba állító, de rengeteg akciót, erőszakot és csak kevés romantikát felvonultató Az éhezők viadala a felmérések szerint a lányoknak és a fiúknak is bejön, így sokkal szélesebb a közönsége, mint az elsősorban női rajongóhaddal rendelkező Alkonyat-filmeknek. A másik, hogy az USA-ban mindkét politikai oldal talál benne olyat, amit szeret: a liberálisok imádják, ahogy a film bemutatja a (vagyonukat feltehetően nem becsületes munkával megszerzett) gazdagok és a szegények közti óriási szakadékot, és kajálják a globális felmelegedésről szóló burkolt üzenetet is, a konzervatívok szerint pedig a film igazából arról szól, hogy nem szabad engedni, hogy a kormányzat túlságosan sok területre kiterjessze a hatalmát, rátelepedjen mindenre és szolgaságba hajtsa az embereket.

Forrás: outnow
Donald Sutherland mint Snow elnök és Wes Bentley mint a fő játékmester a filmben

Suzanne Collins honnan került elő? Az idén ötvenéves írónő, aki a film alapjául szolgáló sikerregényt írta, a '90-es évek elején kezdett gyerekeknek szóló tévéműsorokat írni, többek közt a Nickelodeon csatornának. Aztán átnyergelt a gyerekregényekre: 2003-07 közt jelent meg az első, ötrészes kalandregény-sorozata, a magyarul egyelőre nem hozzáférhető The Underland Chronicles, amely egy Gregor nevű srác kalandjait meséli el a New York alatt elterülő, titkos világban. Az éhezők viadala 2008 szeptemberében jött ki, egy év múlva követte a Futótűz és 2010 szeptemberében A kiválasztott zárta le a trilógiát. A regénysorozatot a görög mitológia és az ókori Róma ihlette, valamint Collinsnak a katonatiszt apján keresztül szerzett személyes tapasztalatai a háborúról. A trilógiát eddig huszonhat nyelvre fordították le, és januárra csak az Egyesült Államokban több mint 23 millió példány volt a három könyvből a piacon. Az Amazon nemrég nyilvánosságra hozta, hogy Collins vezeti a Kindle eladási listáját.

Forrás: AFP
Suzanne Collins Az éhezők viadala-embléma előtt

Miért a szőke, kékszemű, telt Jennifer Lawrence játssza Katnisst? A könyv rajongói közül sokan felhördültek, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Jennifer Lawrence játssza majd a regényben sötét hajúnak, kreol bőrűnek és kiéheztetettnek leírt főhősnőt. Szerencsére a producerek nem a bőrszínt nézték, hanem a tehetséget: Lawrence a Winter's Bone-ban már megformált egy olyan lányt, aki egy kíméletlen közegben sikerrel küzd az életben maradásért, és még Oscarra is jelölték érte, teljesen megérdemelten. Nina Jacobson producer elmondta, akkor dőlt el, hogy Lawrence az emberük, amikor eljátszotta nekik a húgától búcsúzós jelenetet a meghallgatáson: "Ott volt vége. A többiek a közelébe sem értek. Elsírtuk magunkat." Ami a riválisokat illeti, indult a szerepért Chloe Moretz, Hailee Steinfeld, Abigail Breslin, Saoirse Ronan, Emma Roberts, Kaya Scodelario, Emily Browning és Shailene Woodley is - szóval gyakorlatilag mindenki, aki ebből a fiatal generációból számít. Lawrence pedig Oliver Stone Savages-ének a főszerepét adta vissza, hogy elvállalhassa Az éhezők viadalá-t, aminek Blake Lively nyilván nagyon örült. A szereplőválogatásban aktívan részt vevő Collins is teljes mellszélességgel kiállt Lawrence mellett, és még nyílt levelet is írt a rajongóknak, amelyben biztosította őket arról, hogy szerinte is Lawrence a tökéletes választás a szerepre.

Forrás: outnow
Jennifer Lawrence a Winter's Bone-ban és Az éhezők viadalá-ban

És ki ez a Josh Hutcherson? A Peetát alakító Josh Hutcherson gyerekfilmes-tinifilmes karrierje már évek óta elég szépen alakult, láthattuk többek közt a Zathurá-ban, a Híd Terabithia földjéré-ben, a Rémségek cirkuszá-ban, az Utazás a Föld középpontja felé-ben és folytatásában és A gyerekek jól vannak-ban. Neki is sok riválissal kellett megküzdenie Peeta szerepéért - köztük A negyedik Alex Pettyferjével -, de nagyon erősen hitt benne, hogy neki kell eljátszania Peetát. Mint mondja, "soha nem éreztem még magamhoz olyan közel egy figurát sem, mint Peetát. Úgy éreztem, teljesen olyan, mint én, teljesen azonos alapvető értékeket vallunk. Majdnem becsavarodtam, mert úgy gondoltam, tökéletes vagyok a feladatra, és a szereplőválogatási procedúra életem legnehezebb néhány hete volt, annyira akartam a szerepet".

Forrás: ecranlarge
Josh Hutcherson Az éhezők viadalá-ban

Hogyan készültek a szerepükre? Mivel az életükért harcoló figurákat alakítanak, a főszereplőknek elég kemény edzésre volt szükségük. Jennifer Lawrence-nek számos különböző tréningen kellett részt vennie: természetesen íjászatot kellett tanulnia, emellett sziklamászással és küzdősportokkal is gyötörték. És hogy rugalmas és hajlékony legyen, jógáznia is kellett. Josh Hutcherson sem úszta meg kevesebbel: neki a kemény edzés mellett proteindús, szénhidrátszegény diétát kellett folytatnia, hogy minél több izmot pakoljon fel magára. A sok csirkeevés meghozta az eredményét, és Josh hét kilót hízott. És persze a forgatás előtt a szőke Lawrence és Liam Hemsworth haját barnára, a barna Hutchersonét pedig világosabbra festették.

Forrás: ecranlarge
Jennifer Lawrence és Liam Hemsworth Az éhezők viadalá-ban

És mi a helyzet a romantikával? Peeta a küzdelem elején a tévé nyilvánossága előtt megvallja, hogy szerelmes Katnissbe, így természetesen Josh Hutcherson kiválasztásánál fontos volt, hogy legyen köztük valami bizsergés Jennifer Lawrence-szel. A két színész szeret azon poénkodni, hogy mennyire izzott köztük a levegő az olvasópróbán, de Hutcherson más érdekeset is mondott a figurájáról: "a romantikus szállal mindenki tud azonosulni, és klassz olyan figurát játszani, aki szerelmes. Amikor a szerelem a cselekmény egyik mozgatórugója, a figurád bármit csinálhat. Ha azt mondjuk, hogy a figura szerelmes, onnantól kezdve a legőrültebb dolgokat is megteheti, amiket senki nem tenne meg, aki nem szerelmes. A szerelem jó ürügy arra, hogy mindent bevállalj, és izgalmas irányokba vidd el a figurát".

Jennifer Lawrence és Josh Hutcherson a szereplőválogatásról és az első találkozásukról

Mit keres Steven Soderbergh neve a stáblistán? Viszonylag meglepő, amikor a tömegjeleneteket és vágóképeket felvevő, ún. second unit vezetője egy Oscar-díjas rendező, de Soderbergh valójában csak egy vagy két napot dolgozott a forgatáson, és a filmnek volt két másik second unit-rendezője is. Egyszerűen barátságból vállalta el, hogy beugrik: régóta jóban vannak Az éhezők viadala rendezőjével, Gary Ross-szal, és sokszor dolgoznak együtt, Ross Pleasantville-jének például Soderbergh volt az egyik producere. Ross azt is elárulta, hogy Soderbergh a lázadási jelenetet forgatta a filmből. Ez valószínűleg amúgy senkinek nem tűnne fel, Soderbergh külön hangsúlyozta, hogy igyekezett pontosan ugyanolyan stílusban dolgozni, mint Ross és az operatőre.

Forrás: outnow
Jennifer Lawrence Az éhezők viadalá-ban

Ugye lesz folytatás? A stúdiók legtöbbször megvárják, hogyan teljesít az első rész, és csak aztán kötelezik el magukat a folytatás mellett, de Az éhezők viadala esetében már biztosra vehetjük, hogy megcsinálják a következő filmet is, ugyanis Ross januárban leszerződött a rendezésére, Simon Beaufoy (Gettómilliomos, 127 óra) pedig a forgatókönyv megírására. Az éhezők viadala forgatókönyvét még maga Suzanne Collins írta, de a folytatást már nem tudta elvállalni, az idő ugyanis szűkös: 2013 novemberében már be akarják mutatni a Futótüz-et.

És végül... a kedvenc Az éhezők viadala-inspirálta videónk, egy kamu Coca Cola-reklám Katniss-szel, aki egy kólásdobozzal is képes ölni.