A Barátok közt egy zseniális, őrült gyorsvonat

2013.07.23. 14:48

Tíz éve még statisztaként üldögélt a Rózsa presszóban, az idén már jó pár részt rendezett a Barátok közt-ből. Madarász Isti mesélt nekünk arról az elképesztő darálásról, amit egy napi szappanopera forgatása jelent. Amikor három kamera dübörög, pisilni sincs ideje az embernek, de azért mégis kénytelen ápolni a rosszkedvűen érkezett szereplő lelkét. Kiss Ramóna a legügyesebb színész a sorozatban, Szőke Zoltán a legfegyelmezettebb, Rékasi Károly pedig vérprofi, akivel kapcsolatban ráadásul külön izgalmas, hogy ha becsukod a szemed, akkor Tom Cruise-t hallod.

Madarász IstiFotó: Szabó Szonja

Madarász Istit már régóta el akartuk hívni a Filmklub podcastba, és most végre találtunk egy jó apropót is: nemrég tűzte műsorára a Magyar Televízió A legyőzhetetlenek című ifjúsági kalandfilmjét. Hamar kiderült, hogy Isti nemcsak zseniális rövidfilmes (Előbb-utóbbSuperdigital) és országimázsunk virtuóz ápolója, de egyben a világ legideálisabb interjúalanya is. 

A Madarász Isti által rendezett első Barátok közt-rész nyitójelenete

RTL Klub

Másfél óra alatt nem is tudtunk a beszélgetés végére érni, de azért érintettünk néhány fontos témát. A miskolci gyökereket és a VHS korszak meghatározó filmjeit, noha Madarászéknak nem volt videomagnójuk, és sajnos hiába nyert egyet egy filmes pályázaton, a főszereplője lenyúlta. Így maradt a miskolci Kossuth mozi, majd a péceli videotéka, Spielberg, a Wachowski testvérek, Tarantino, Soderbergh, M. Night Shyamalan, az Alien-ek, az Indiana Jones-ok és a Vissza a jövőbe-sorozat. A Sztalker-en öt perc után elaludt, de a Waterworld-öt például imádja. Próbáltuk megfejteni Madarász sikereinek a titkát, hogy mitől olyan magabiztos, elszánt és töretlen a lelkesedése, hogy még Antal Nimród is neki drukkol a legjobban Los Angelesből. Isti amúgy is kuriózumnak számít a magyar filmrendezők között, mert nem csigalassúsággal cammogó, végtelenül lehangoló művekben szeretné megmutatni a lelke mélységét, hanem szórakoztatni akarja a közönséget.

A Filmklub podcast adását megtalálhatod az iTuneson, letöltheted MP3 formátumban, vagy meghallgathatod az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS csatornát itt találod.