Vágólapra másolva!
Sok-sok év után viszontlátni az egykori osztálytársakat stresszes ügy. Mindenki megpróbálja elhitetni régi riválisaival és szerelmeivel, hogy a szakmájában és a magánéletében egyaránt elképesztően sikeres, a dolgai ennél jobban egyszerűen nem is alakulhattak volna. Az este különösen kínos fordulatot vehet, ha az ember bérgyilkosként keresi a kenyerét, vagy annyira el van tájolva, hogy nő létére egy meleg pasit próbál felszedni a buliban. A Megdönteni Hajnal Tímeát eheti premierje alkalmából összeszedtük tíz kedvenc osztálytalálkozós filmünket.
Vágólapra másolva!

A nagy borzongás (The Big Chill, 1983)

JoBeth Williams, Kevin Kline, William Hurt, Glenn Close A nagy borzongás című filmben Forrás: AFP

Rögtön csalunk egy kicsit, mert ez nem igazi osztálytalálkozó, hanem egykori egyetemi évfolyamtársak találkoznak újra meglehetősen szomorú körülmények közt: Alex nevű társuk öngyilkosságot követett el. Mindenki ott van a temetésen a régi bandából, majd utána annak a házaspárnak (Kevin Kline és Glenn Close) a házában töltik együtt a hétvégét, ahol Alex megölte magát. Ahogy a csapongó sztori felveszi a személyes szálakat, az derül ki, hogy a középkorú figurák közül jellemzően senki sem maradéktalanul elégedett az életével: fény derül múltbeli házasságtörésekre és jelenben alakuló viszonyokra, akad olyan, akinek szexuális problémája van, és olyan is, aki azt mérlegeli, hogy a jelenlevők közül kitől eshetne teherbe. Alex természetesen újra és újra szóba jön, de eredetileg fel is bukkant volna: Lawrence Kasdan az akkor még ismeretlen Kevin Costnerrel forgatott alexes jeleneteket, de aztán ezeket kivágta a filmből, és sosem volt hajlandó nyilvánosságra hozni őket.

* * *

Előre a múltba (Peggy Sue Got Married, 1986)

Kathleen Turner és Nicolas Cage az Előre a múltba című filmben Forrás: AFP

Francis Ford Coppola kicsit idétlen, de kedves filmjében a Peggy Sue (Kathleen Turner) nevű, válófélben levő főhősnőt az osztálytalálkozóján bálkirálynővé választják, mire ő elájul, és amikor felébred, 1960-ban találja magát, huszonöt évvel korábban, a gimnáziumban. Időutazás ide vagy oda, a kissé már asszonyos Turner teljesen bizarr a filmben mint a fogpiszkálószerű Sofia Coppola nővére, de legalább a gimnáziumi szerelmét és későbbi férjét alakító Nicolas Cage is ugyanolyan furcsán fest tinédzserként. Még szerencse, hogy Peggy Sue viccből egy 60-as évek stílusát idéző ruhában ment a találkozóra, és így az időutazás során legalább az öltözékével nem lóg ki a sorból.

* * *

Szilveszteri durranások (Peter's Friends, 1992)

Szilveszteri durranások, középen Kenneth Branagh és Emma Thompson Forrás: AFP

Ez a brit színészek krémjét felvonultató, melankolikus hangulatú film akkoriban készült, amikor Kenneth Branagh még nem képregényhősöket hajkurászott, és Emma Thompson volt a felesége, szóval egy szebb korszakot idéz meg. Kissé hasonlít A nagy borzongás-ra: ebben is egykori egyetemi évfolyamtársak gyűlnek össze az egyikük (Stephen Fry) házában egy utolsó szilveszteri bulira, mielőtt Peter túladna az ingatlanon, és itt is a személyes problémák, konfliktusok és mókásabb civódások állnak a középpontban. A sztori szerint a figurák Cambridge-be jártak együtt, ami önéletrajzi ihletésű: a forgatókönyv egyik írója, Martin Bergman a neves cambridge-i egyetemi színtársulat, a Footlights vezetője volt, és a színészek többsége (Branagh, Thompson, Fry, Hugh Laurie és Tony Slattery) is tagja volt a társulatnak.

* * *

Gyönyörű lányok (Beautiful Girls, 1996)

Timothy Hutton és Natalie Portman a Gyönyörű lányok című filmben Forrás: AFP

Willie (Timothy Hutton) New York-i zongorista, aki egy massachusetts-i kisvárosban nőtt fel, most hazautazik az osztálytalálkozójára, és újra összejön a régi barátaival. A haverjai abban különböznek tőle, hogy nincs menőnek számító New York-i állásuk, hanem ott ragadtak a szülővárosukban, és hókotrásból élnek vagy a helyi bárban melóznak, viszont hozzá hasonlóan mind olyan harminc körüli fickók, akik még nemigen képesek elköteleződni a párkapcsolatukban, összevissza bénáznak, és általában olyan értetlenséggel állnak a nőkhöz, mintha egy ismeretlen fajjal kellene dűlőre jutniuk. Zavaruk csak fokozódik, amikor a helyi lányok közül meglehetősen kilógó Uma Thurman is felbukkan a színen. És még Natalie Portman is itt van mint koraérett tizenhárom éves, akit a tetemes korkülönbség ellenére Willie-t szúrja ki magának.

* * *

Otthon, véres otthon (Grosse Pointe Blank, 1997)

John Cusack az Otthon, véres otthon című filmben Forrás: AFP

A tízéves osztálytalálkozó különösen stresszes, ha az embernek olyan foglalkozása van, amelyről nehéz barátságosan csevegni a svédasztal mellett, például bérgyilkos, mint Martin Blank (John Cusack). Blank már nagyon belefáradt a gyilkolászásba, de az sem dobja fel, hogy ha elmegy az osztálytalálkozóra, olyan beszélgetéseket lesz kénytelen kezdeményezni a volt osztálytársaival, hogy "Én megöltem a paraguayi elnököt egy villával, és veled mizujs?". Paráját fokozza, hogy ha megjelenik a találkozón, szembe kell néznie gimis szerelmével, Debivel (Minnie Driver) is, akit csúnyán faképnél hagyott az érettségi bálon. De a terapeutája és a titkárnője is addig nógatja, amíg rászánja magát az utazásra, ami minden idők legtöbb hullával járó, legviccesebb osztálytalálkozójához vezet.

* * *

Romy és Michele (Romy and Michele's High School Reunion, 1997)

Lisa Kudrow és Mira Sorvino a Romy és Michele című filmben Forrás: AFP

Romy (Mira Sorvino) és Michele (Lisa Kudrow) két fogyókúra- és divatmániás Los Angeles-i tyúk, akik gimnáziumi osztálytársak voltak, most pedig lakótársak. Szeretnék lenyűgözni egykori osztálytársaikat a tízéves érettségi találkozón, úgyhogy odaúton kitalálják, hogy azt fogják kamuzni, hogy ők találták fel a post-itet, de rögtön össze is vesznek azon, hogy melyiküknek mennyi szerepe volt az invencióban. A találkozón mindketten próbálnak menőzni, kompenzálva, hogy anno nem tartoztak a legnépszerűbb csajok klikkjébe, de senkit sem sikerül lenyűgözniük a sztorijaikkal, és persze le is buknak a post-it kamuval. Aztán a végén mégis minden jóra fordul, nagy részben Alan Cumming figurájának köszönhetően, aki utánozhatatlan táncprodukciót ad elő a két lánnyal Cyndi Lauper Time After Time című számára.

* * *

Zack és Miri pornózik (Zack and Miri Make a Porno, 2008)

Elizabeth Banks, Justin Long és Seth Rogen a Zack és Miri pornózik című filmben Forrás: AFP

Kevin Smith filmjében az osztálytalálkozó inkább csak egy humoros epizód, mégis fontos szerepet játszik a cselekmény beindításában. Zack (Seth Rogen) és Miri (Elizabeth Banks) lakótársak, és végtelenül csórók, ezért Miri kénytelen egy butikból kölcsönvenni ruhákat az osztálytalálkozójukra, és annak a kávézónak a vécéjében rittyenti ki magát, ahol Zack dolgozik. A bulin tulajdonképpen más emlékezetes nem történik, mint hogy Miri totál hülyét csinál magából, mert megpróbálja elcsábítani az egyik volt osztálytársukat (Brandon Routh), aki a melegpornós pasijával (Justin Long) jött a bulira. A lényeg azonban az, hogy az este folyamán kiderül, két suhanc levideózta Mirit öltözködés közben, és a sebtében népszerűvé váló nagymamabugyis videóról Zacknek eszébe jut, hogy a pornózás remek megoldás lenne anyagi helyzetük rendezésére.

* * *

10 Years (2011)

Rosario Dawson és Channing Tatum a 10 years című filmben Forrás: AFP

Ez talán a legklasszikusabb osztálytalálkozós film, amiben a tízéves találkozó eseményei többé-kevésbé úgy zajlanak le, ahogy az életben is szoktak, óriási túlzások nélkül. Mindenki megpróbál jó benyomást tenni, de persze senkinek az élete nem tökéletes. Az osztály seggfeje (Chris Pratt) belátja, hogy seggfej volt, de kiderül, hogy valójában még mindig az, az egykori bombanő, akit mindenki meg akart szerezni, mára gyerekeit egyedül nevelő anya, a sikeres zenész (Oscar Isaac) slágeréről pedig naná, hogy kiderül, hogy gimis szerelme (Kate Mara) ihlette. Beszélgetős, nosztalgiázós, feltárulkozós hangulat egy rakás olyan sztárral, mint Channing Tatum, Rosario Dawson és Justin Long.

* * *

Pszichoszingli (Young Adult, 2011)

Charlize Theron és Elizabeth Reaser a Pszichoszingli című filmben Forrás: AFP

Valódi osztálytalálkozó éppenséggel nincs ebben a filmben, de Charlize Theron figurájának majdnem sikerül spontán összehozni egyet. Amikor a negyven és az alkoholizmus felé közeledő, egyedülálló Mavis (Theron) emailt kap arról, hogy gimis szerelmének gyereke született, ezt nehezen megmagyarázható módon jelnek veszi, hogy eljött az idő hazautazni, és visszahódítani a pasit (Patrick Wilson). A szülővárosában aztán összefut egy másik egykori iskolatársával (Patton Oswalt), akire ugyan nem emlékszik, de rögvest ivócimborákká válnak. Sajnos új barátja nem tudja ráébreszteni Mavist arra, hogy teljesen elveszítette a realitásérzékét, és a nő egy családi rendezvényen alaposan beégeti magát a régi ismerősök előtt. A világ legkínosabb hazatérése.

* * *

Amerikai pite: A találkozó (American Reunion, 2012)

Jason Biggs az Amerikai pite: A találkozó című filmben Forrás: AFP

A negyedik Amerikai pite-film önmagában értékelhető produkcióként ugyan nem igazán áll meg a lábán, de azok számára, akik kedvelték az első részt, kellemes kis nosztalgiázási lehetőséget biztosít csaknem két órán keresztül. Ahogy az öt régi haver (Jason Biggs, Seann William Scott, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas és Eddie Kay Thomas) tizenhárom év múltán újra átlinkeskedik együtt egy hétvégét, előkerülnek a régi poénok és a jól ismert figurák, mi pedig megint elnevetgélünk rajtuk, nem is azért, mert annyira ütős ez az egész, inkább csak a felismerés öröme miatt. Ártalmatlan szórakozás, ami máris több, mint amit az előző két rész nyújtani tudott.