25 éve járjuk a piszkos táncot

Dirty Dancing
Vágólapra másolva!
Magyarországon huszonöt éve, 1989. július 6-án mutatták be a Dirty Dancinget (kétéves késéssel az amerikai premierhez képest). A szexi film, amelyben a vad Patrick Swayze bevezeti a tánc és a nőiség rejtelmeibe Bébit, a szolid zsidó lányt, azóta is óriási népszerűségnek örvend. De azt biztos nem mindenki tudja, hogy a tóban gyakorlós jelenetet 4 fokban vették fel, hogy a két sztár milyen rosszul jött ki egymással a forgatáson, és hogy Swayze utálta a film legtöbbet idézett mondatát. Huszonöt érdekesség a Dirty Dancingről.
Vágólapra másolva!

1. A Dirty Dancing a forgatókönyvíró, Eleanor Bergstein saját fiatalkori élményein alapul (ezért is játszódik '63-ban): Bergstein Brooklynban nőtt fel, apja zsidó orvos volt, nővérét Francesnek hívták, mint Jennifer Grey figuráját a filmben, és családjukkal rendszeresen a Catskill-hegységben nyaraltak, ahol a film is játszódik.

Jennifer Grey és Patrick Swayze a Dirty Dancing fináléjában Forrás: Mokép

2. Bergstein azonban nem a nyaralások alatt tanult meg táncolni, mint Bébi, hanem a zűrös brooklyni környéken, ahol laktak: arrafelé nagyon népszerű volt a dirty dancingnek nevezett szexi utcai tánc. A film forgatása idején Bergstein azt mondta, egykori táncpartnerei mind vagy börtönben vannak, vagy feltételesen szabadlábon.

3. Patrick Swayze figuráját, Johnnyt részben egy Michael Terrace nevű mambótáncos sztorijai ihlették, de Bergstein merített abból is, hogy ő maga is tánctanárként dolgozott egyetemi évei alatt. Azt mondja, "bár mindenki azt hiszi, én vagyok Bébi, valójában Johnnyból is sok van bennem".

Dirty Dancing Forrás: Mokép

4. Egyik stúdió sem hitt Bergstein forgatókönyvében, de végül a frissen megalakult Vestron Pictures nevű cég hajlandó volt megcsinálni kb. 5 millió dollárból, ami már akkoriban is alacsony költségvetésnek számított. A film mostanáig csak a moziforgalmazásból 214 millió dollárt termelt.

5. A rendezésre Bergstein és a film producere Emile Ardolinót kérte fel, aki korábban nem rendezett nagyjátékfilmet, ellenben ő csinálta az 1983-as, He Makes Me Feel Like Dancin' című Oscar-díjas dokumentumfilmet a Jacques d'Amboise nevű táncosról. Az 51 perces film rövidebb változata az interneten is megnézhető. Ardolino a Dirty Dancing után még öt filmet rendezett, köztük a nagyon sikeres Apáca show-t, 1993-ban halt meg AIDS betegséggel kapcsolatos komplikációk miatt.

Dirty Dancing Forrás: Mokép

6. A szereplőválogatásnál fontos szempont volt, hogy a színészek jól táncoljanak, mert Bergsteinék nem akarták a Flashdance-féle dublőrös megoldást alkalmazni. Először Jennifer Greyt választották ki, Joel Greynek, a Kabaré ceremóniamestere megformálásáért Oscar-díjat nyert énekes-táncos színésznek a lányát. Grey tanult ugyan korábban táncolni, de azért nem volt profi, de ez illeszkedett a film sztorijához.

7. Grey mellé Billy Zane-t szerették volna leszerződtetni Johnny megformálására, aki eredetileg olasz származású, kreol bőrű fickó volt a forgatókönyvben, de a meghallgatáson nem festettek jól együtt, ezért elvetették az ötletet. Bébi szerepére pedig meghallgatták az akkor 21 éves Sarah Jessica Parkert is, aki két évvel korábban játszott az Édenkert a javából című vígjátékban, ami egy táncpárbajjal végződik, és van benne egy ugyanolyan emelés, mint a Dirty Dancing-ben.

8. Amikor felmerült a balett-táncos végzettségű Patrick Swayze neve, Grey nem volt lelkes, mert korábban már játszottak együtt a Vörös hajnal-ban, és egyáltalán nem jöttek ki jól a forgatáson (ezt Swayze is bevallja The Time of My Life című önéletrajzában). A meghallgatáson mégis annyira szexik voltak együtt, hogy minden jelenlevő számára evidens volt, hogy Swayze a tökéletes választás. Johnnyt rögtön át is írták ír származásúvá.

9. A kezdeti aggodalmak ugyanakkor nem voltak teljesen alaptalanok: Grey és Swayze közt előfordultak súrlódások a forgatáson. Swayze nehezen viselte, hogy Grey néha sírva fakadt, amikor valaki kritizálni merte, máskor pedig nevetőgörcsöt kapott a felvétel közben, és rengetegszer újra kellett venni miatta egy-egy snittet.

10. A legproblematikusabbnak az a táncgyakorlós jelenet bizonyult, amelyikben Swayze lefele végigsimít Grey karján és oldalán, ezt a csiklandós színésznő folyton elnevette. Mind a nevetés, mind Swayze bosszankodása igazi a filmben, a rendező direkt benne hagyta a végső verzióban ezeket a spontán pillanatokat.

11. A forgatás nem a Catskill-hegységben, hanem az észak-karolinai Lake Lure-ban és a virginiai Mountain Lake-nél zajlott 1986 őszén. Az elején szokatlanul meleg volt, és a stábtagok folyamatosan rosszul lettek a 40 fok feletti hőségtől, a végére viszont iszonyú hideg lett, és a fák levelei elkezdtek barnulni, ezért egyes jelenetekhez a stáb kénytelen volt zöld festékkel befújni a leveleket.

12. Amikor a tóban gyakorlós jelenetet forgatták, már csak 4 fok körül volt a hőmérséklet: "Iszonyatosan hideg volt, de újra és újra fel kellett vennünk a jelenetet. Bár Jennifer könnyű volt, ha valakit vízben kell emelgetned, egy idő után a legsoványabb lány is 200 kilósnak tűnik" - emlékezett vissza Swayze.

13. A forgatókönyv még menet közben is alakult, a pofozgatásában Swayze is részt vett. A finálét sokat csiszolgatták, de egy mondat benne maradt, amit Swayze utált: "annyira nyálas volt, alig bírtam rávenni magam, hogy kimondjam". Ez volt a szállóigévé vált "Nobody puts baby in a corner". A magyar változatban ez a kevésbé jól idézhető "Bébit senki sem ültetheti a sarokba" formában hangzik el.

Kritika a Dirty Dancingről a Filmvilág 1989 júliusi számában Forrás: Filmvilág

14. Swayze saját bevallása szerint eléggé azonosult Johnny figurájával: "egy egyszerű, dacos munkásfiú, akinek a lelkét megérintette a tánc szépsége. Durva külseje nemes lelket takar, olyan férfi, mint apám volt, és amilyen én is próbáltam lenni. Az első meghallgatáson nem eljátszottam Johnnyt, hanem Johnny voltam".

15. A film táncjeleneteinek koreográfusa Kenny Ortega volt, aki aztán rendezett két epizódot az 1988-ban indult, egy évadot megért Dirty Dancing-tévésorozatból, később pedig a High School Musical-filmeket csinálta. Ő lenne a rendezője az évek óta tervezett Dirty Dancing-remake-nek is, de egyelőre nem tűnik úgy, hogy haladna a projekt.

Dirty Dancing Forrás: Mokép

16. Frank Previte több számot is írt a filmhez, Ortega választotta ki közülük az (I've Had) The Time of My Life-ot a fináléhoz. A számot Bill Medley (a Righteous Brothers egyik fele) és Jennifer Warnes (a 70-es években Leonard Cohennel dolgozott) adja elő. A betétdal elnyerte az Oscar-, a Golden Globe- és a Grammy-díjat is, és még azzal a furcsa elismeréssel is büszkélkedhet, hogy Nagy-Britanniában az egyik legnépszerűbb szám, amit temetésekhez választanak.

17. A film első változatában még volt szex és némi meztelenkedés, de a tesztközönség Bergstein szerint "kényelmetlenül érezte magát" a vetítés alatt, és a korhatárbiztosság is R-besorolást (17 év alatt csak szülői kísérettel megtekinthető) adott a filmnek, ezért újravágták. Érdekes módon a bizottság még a meztelenkedésmentes verziót is túl szexinek találta a 13-as korhatárhoz, de ezután már elég volt két mondatot (nem tudni, mit) kivágni a filmből, és harmadjára megadták az enyhébb besorolást.

18. Ez az erotikusan induló, de aztán nevetségességig túlpörgetett kivágott jelenet elég jól megvilágítja, miért érezhette magát kényelmetlenül a tesztközönség:

19. A tesztvetítések alatt senki sem bízott abban, hogy a film sikeres lesz, Patrick Swayze a memoárjában idézi az anekdotát, mely szerint az első változat megtekintése után a film egyik producere közölte, hogy "égessétek el a negatívot, és hajtsátok be a biztosítási pénzt". A Dirty Dancing a bemutatása után kevesebb, mint két hét alatt visszahozta gyártási költségét.

20. A Dirty Dancing lett az első film, amiből több mint egymillió példányt adtak el VHS-en, és tíz évvel később még mindig kb. 40 ezer példány fogyott belőle havonta.

Dirty Dancing Forrás: Mokép

21. Patrick Swayze-t hatalmas sztárrá tette a film, amit aztán a '90-es Ghost fokozott tovább, Jennifer Greynek viszont egy igazán emlékezetes filmje sem volt később. Ezt részben a kilencvenes évek elején elkövetett orrműtétjének szokás betudni, amitől az arca elveszítette korábbi karakterét, és szinte felismerhetetlenné vált. 2001-ben feleségül ment a Marvel-filmek Coulson ügynökeként ismert Clark Gregghez, és 2010-ben megnyerte a Dancing with the Stars című táncos valóságshow 11. évadját, legyőzve többek között David Hasselhoffot és Michael Boltont.

22. Készült paródia abból az ikonikus jelenetből, amelyben Bébi megvallja az érzéseit Johnnynak, majd táncolnak és szerelmeskednek. Ebben Channing Tatum alakítja Johnnyt, a Felkoppintva beszívott kiscsajaként megismert Charlene Yi pedig Bébit. Egy másik paródiában foxtrott és csacsacsa helyett capoeiráznak a főhősök, és véresre ütik, rúgják, valamint fejelgetik egymást.

23. Bergstein 2004-ben Ausztráliában színpadra állította a Dirty Dancing musicalváltozatát, amelyet fél év alatt 200 ezren néztek meg. Az előadás aztán Németországban és Angliában is nagy sikerrel ment. Érdekessége volt, hogy a színészek nem énekeltek benne, viszont javarészt élő zene kísérte.

24. 2004-ben mutatták be a Dirty Dancing: Havana Nights című filmet is, ami Magyarországon Dirty Dancing 2 címen futott, de már csak azért sem lehetett az eredeti folytatása, mert annál korábban, az ötvenes években játszódik, a kubai forradalom idején. A filmben Romola Garai egy jó házból való úrilányt alakít, akit Diego Luna tánctudása és sármja részegít meg.

25. A Havana Nights-ban egy cameó erejéig Patrick Swayze is felbukkan mint tánctanár. A nyúlfarknyi szerepért 5 millió dollárt kapott, míg a Dirty Dancing főszerepével annó mindössze 200 ezer dollárt keresett.