A legjobb filmekért Miskolcig kell menni

Az origó, CineFest
Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik Miskolcon a 11. Jameson CineFest filmfesztivál. Már hagyománnyá vált, hogy minden évben itt tudjuk végre megnézni azokat a friss fesztiválkedvenc filmeket, amelyeket már körberajongtak Sundance-en, Cannes-ban, Velencében. Kigyűjtöttük a programból az általunk legjobban várt tíz filmet. Izraeli katonacsajok aknakeresőznek háború híján, Viggo Mortensen és Kirsten Dunst a görög napsütésben keveredik gyilkossági ügybe, és hozzánk is eljut végre az idei év egyik legnagyobb szenzációja, amelyben egy becsvágyó zenészpalánta olyan elánnal dobol, mintha nem csupán az élete, de az egész emberiség sorsa múlna rajta. 
Vágólapra másolva!

10. Free Entry

Itt az ősz, jön a magyar filmes dömping, amelyben Kerékgyártó Yvonne elsőfilmje könnyen elkallódhat. Itt az alkalom, hogy felfedezzük magunknak! Két barátnő, egy félénk és egy bulizós, belóg a Szigetre, majd szereznek egy nagyobb adag füvet, aminek az eladásából próbálnak annyi pénzt összeszedni, hogy egy hétig jól tudják magukat érezni. Lendületesen felvázolt, hiteles kamaszportré, és ha azt a torkunban dobogó izgatottságot is eszünkbe juttatja, amit akkor éreztünk, amikor először beléptünk a Szigetre - még boldogabbak leszünk.

- - -

9. Zéró motiváció (Zero Motivation)

Tavaly a Világvégé-n és A nyár királyai-n mulattunk a legtöbbet, idén erre a Zéró motiváció tűnik a legesélyesebbnek. Háború híján, izraeli katonacsajok aknakeresőznek és unatkoznak egy sivatagi táborban. Emellett még állandóan elégedetlenkednek, az áthelyezésüket próbálják elintézni, és néha összeismerkednek katonafiúkkal. A kevéske, fennmaradó időben pedig agyzsibbasztó irodai melókat végeznek a hadsereg számára. Az előzetest már végigvigyorogtuk, jöhet a film.

- - -

8. Mommy

Még csak 25 éves, de legutóbbi rendezéséért már bezsebelte a cannes-i zsűri díját Xavier Dolan. Most végre a hazai nézők is eldönthetik, hogy kiérdemelte-e ezt a nagy rajongást a Mommy. A film egy őrült anya-fiú párosról szól, akikhez idővel a félénk, dadogó szomszédasszony is csatlakozik. Ő talán képes lenyugtatni az állandóan pattogó, az anyja idegeire menő, közveszélyes srácot. A filmbolondok imádni fogják, hogy A Grand Budapest Hotel-hez hasonlóan a Mommy is játszik a képaránnyal.

- - -

7. Kétarcú január (The Two Faces of January)

Egy filmfesztiválon mindig eljön az a pont, amikor már csurig töltődünk a sajátságos művészi víziókkal, és csak egy klassz zsánerfilmre vágyunk - ezt a szerepet töltheti majd be a CineFesten a Kétarcú január című, Görögország napfényes tájain játszódó thriller. Viggo Mortensen és Kirsten Dunst egy nyaraló házaspárt alakítanak, akik miután belekeverednek egy gyilkossági ügybe, menekülni kénytelenek. Segítségükre van egy sármos görög fiatalember, aki azonban a felességgel egyre közelebbi kapcsolatba kerül. A film A tehetséges Mr.Ripley-t is jegyző Patricia Highsmith regényéből készült.

- - -

6. Fehér árnyék (White Shadow)

Afrikában nem csupán kiközösítik az albínó embereket, hanem konkrétan vadásznak is rájuk a belső szerveiként, mivel azokra sokan csodatevő gyógyszerként tekintenek. Ha ezt egy bulvárlapban olvassuk, biztosra vesszük, hogy ez csak egy szenzációhajhász fantazmagória. Pedig nem, a Fehér árnyék a szervkereskedelem egy különösen bizarr és brutális oldaláról mesél. A főszereplő srácnak előbb megölik az apját, aztán neki is menekülnie kell az életére törő kuruzslók elől.

- - -

5. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Ugyan október végén moziforgalmazásba is kerül a film, de az még nagyon sok idő, főleg ha a tehetségét rövidfilmjeivel már többször bizonyító Reisz Gábor egész estés bemutatkozásáról van szó. A felnőttlét kihívásaival és egy szerelmi csalódással együttesen már nehezen megbirkózó Áron pillanatnyi alkoholmámorában vesz egy repülőjegyet Lisszabonba. Azt várjuk a filmtől, hogy az ábrázolt korosztálynak bizsergető élményt nyújtson a felismerés, hogy ez akár én is lehetnék, a többiek meg mosolyogjanak vagy szörnyülködjenek sokat a frissdiplomások szerencsétlenkedésein.

- - -

4. A törzs (Plemya)

Mi volt az utolsó ukrán film, amit láttak? Nekünk A törzs volt a cannes-i filmfesztiválon, és a mustra egyik legnagyobb meglepetéseként ünnepeltük. A törzs kezdetben megterheli a nézőjét, de cserébe sokat is ad: süketnéma tinédzserek bentlakásos iskolájába kalauzol el, és több perces, virtuóz módon kivitelezett snitteken bontakozik ki a történet - kiderül, hogy az iskola falain belül valójában egy bűnszervezet az úr. A halláskárosult nézőknek különösen ajánljuk A törzs-et, mivel kizárólag jelbeszéddel kommunikálnak benne, így ők sokkal többet fognak belőle érteni, mint bárki más.

- - -

3. Csajkor (Bande de filles)

A francia Csajkor bravúrosan oldja meg a maga elé állított nehéz feladatot: a bevándorlók sokrétű társadalmi problémáit egy 16 éves kamaszlány személyes történetével teszi átélhetővé. Marieme egy párizsi külvárosban él, anyja takarítőnő, bátyja egy agresszív suttyó. Kilátástalan életébe egy nagypofájú, féktelen csajbandával való találkozás hozza el a változást, a hatásukra megváltoztatja a nevét, kidobja addigi ruhatárát, és ő is részt vesz a lányok piti bűntényeiben. A gyűlölet óta nem sokat változott a francia lakótelepek világa.

- - -

2. Az origó (I Origins)

Még mielőtt valaki beszólna: ez a film nem a címe miatt került fel a listára. Az origó egy lebilincselő alapötletű, emberközeli sci-finek tűnik, amelyben két biológus forradalmi felfedezésre jut, miközben az emberi szemet kutatja. A tudóst alakító Michael Pitt egy álarcos bulin ismeri meg későbbi nagy szerelmét, akinek csak a szemét látja. Később, Indiáig is elmenve kutatja ugyanezt a szempárt. Szívet melengetően romantikus, elgondolkodtató, izgalmasan játszik el egy lehetséges tudományos áttörés gondolatával.

- - -

1. Whiplash

Ha valaki inkább a buli végett megy a Cinefestre, ezt a filmet akkor se hagyja ki. Sundance-ből már elhozta a fődíjat, Cannes-ban imádták, most végre eljut hozzánk is. A Whiplash egy kreatív energiáktól majd felrobbanó zenés film egy ambíciózus jazzdobosról, ugyanakkor két betonszilárd jellem egymásnak feszülésének a drámája is: J. K. Simmons (A csodálatos Pókember-filmek) brutális és zsarnoki módszerekkel hozza ki tehetségük legjavát a tanítványaiból, Miles Teller (A beavatott) pedig nem hagyja ott a könyörtelen kiképzést, ha rámegy az idegrendszerre, akkor sem, hiszen ő akar lenni a legjobb.

- - -

+1 Red Army

A korábbi években már kitapasztaltuk, hogy az előzetesen felkapott nagyjátékfilmeken kívül érdemes bevállalni pár dokumentumfilmet is - igazi gyöngyszemekre találhatunk így rá. Itt van például a rendkívül izgalmas témájú Red Army, amely a világverő szovjet jégkorongválogatottat mutatja be, és azt a rendszeresen robbanásközeli hidegháborús légkört, amiben játszottak. A hatalom szemében frontvonalon küzdő katonák voltak, akiknek a jégen kellett bebizonyítaniuk, hogy Szovjetunió igenis a világ ura.

+ + +

A fenti tizes listában lenne a helye a Sráckor-nak (kritikánk) és a Laviná-nak (kritikánk) is, de mivel a mozibemutatójuk dátuma már itt van a kanyarban, és ezt a pár napot már igazán ki lehet várni, ezért inkább kevésbé ismert, de legalább olyan izgalmas filmeket válogattunk be helyettük. Az előzetes hírekkel ellentétben, Scarlett Johansson földönkívülis/pucérkodós Under the Skin című filmjét (kritikánk) sajnos mégsem vetítik a CineFesten.