A hálaadás utáni hétvége hagyományosan pocsék időszak az amerikai mozikban, és ez ebben az évben sem volt másképp: 2014 második legrosszabb hétvégéjén vannak túl a mozipénztáraknál, ráadásul a jegyeladások tizenkilenc százalékkal csökkentek a múlt évhez képest. A stúdiók nem próbálkoztak az átok megtörésével, és egyetlen széles érdeklődésre számító filmet sem küldtek moziba. Így Az éhezők viadala utolsó előtti része erőlködés nélkül szerezte meg az első helyet a harmadik hétvégéjén is.

Az a különös helyzet állt elő, hogy a három hetes kifutása alapján hiába lesz napokon belül az év második legjövedelmezőbb filmje a félbe vágott Az éhezők viadala: A kiválasztott, a stúdió mégsem elégedett, hiszen ennyi idő alatt az előző rész már 333 milliónál járt, a mostani viszont csak 258 milliót gyűjtött. Ez egy olyan probléma, amit csak Dagobert bácsi érthet meg igazán.

Jennifer Lawrence és Julianne Moore Az éhezők viadala: A kiválasztott első részébenForrás: Fórum Hungary

A Madagaszkár pingvinjei is csalódást keltően szerepel, két hét alatt 50 milliót kuporgatott össze, messze van még attól a film, hogy behozza a 132 millió dolláros gyártási költséget. A Fox egy The Pyramid című horrorral próbálta felkavarni az állóvizet – sikertelenül, 1,4 milliót tudott csak bezsákolni a puttonyba.

A díjszezon már ezerrel pörög, ilyenkor a limitált módon forgalmazott, elismerésekben reménykedő filmek helyzete is legalább olyan érdekes. A Reese Witherspoon főszereplésével készült hátizsákos, önmagunkat megtalálós Vadon-t 21 moziban kezdték vetíteni, és máris 630 ezer dollárt gyűjtött össze. A film pozitív üzenete miatt karácsonyra időzítik a film szélesebb körű terjesztését, amikor már 800 moziban tervezik futtatni a Vadon-t.

Reese Witherspoon a Wild című filmbenForrás: Fox Searchlight

A Kódjátszma sikertörténete is folytatódott, a második hetében nyolc moziban vetítették, és 402 ezer dollárral növelte az összbevételét. A meghurcolt matematikus életét feldolgozó film is még sokra hívatott decemberben.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban): 

1. Az éhezők viadala: A kiválasztott (1. rész) ($21,6/$257,7)
2. A Madagaszkár pingvinjei ($11,1/$49,6)
3. Förtelmes főnökök 2 ($8,6/$36,1)
4. Hős6os ($8,1/$177,5)
5. Csillagok között ($8/$158,7)
6. Dumb és Dumber kettyó ($4,2/$78,1)
7. A mindenség elmélete ($2,7/13,6)
8. Holtodiglan ($1,5/$162,9)
9. The Pyramid ($1,4/$1,4)
10. Birdman ($1,2/$18,9)