Jennifer Lopez glóbuszaival is viccelődtek

Jennifer Lopez, Golden Globe
Vágólapra másolva!
Vasárnap éjszaka hetvenkettedik alkalommal adták át Los Angelesben a Golden Globe-díjakat, melyeket a Hollywoodban dolgozó külföldi filmes újságírók szervezete ítél oda. A gála legnagyobb nyertese a három kategóriában győzedelmeskedő Sráckor volt, A Grand Budapest Hotel lett a legjobb vígjáték, a Birdman a hét jelöléséből csak kettőt tudott díjra váltani. Szoborral távozott többek között Julianne Moore, Patricia Arquette és Michael Keaton. 
Vágólapra másolva!

Néznivaló: Ki volt a legszebb a Golden Globe-on?
Néznivaló: Jennifer Aniston letapizta Kate Hudson fenekét

A tizenkét éven át készülő Sráckor öt jelölést kapott, végül a legjobb drámai film, a legjobb rendező és a legjobb női mellékszereplő kategóriájában győzedelmeskedett. És tényleg a két legkiemelkedőbb dolog a filmben Richard Linklater egyedi rendezői koncepciója, illetve Patricia Arquette szívszorítóan hiteles játéka volt. A meglepetés ugyan elmaradt a gálán, de véleményünk szerint helyes döntés született azzal, hogy a Sráckor-t tüntették ki a legtöbb díjjal (mi is ezt a filmet választottuk meg 2014 legjobbjának).

A Birdman - Avagy (A mellőzés meglepő ereje) némileg csalódott lehet, hiszen csak két díjat sikerült bezsebelni a lehetséges hétből. Michael Keaton lett a legjobb férfi főszereplő a vígjátékok mezőnyében, illetve a Birdman forgatókönyvét találták a legjobbnak. A 72. Golden Globe legnagyobb vesztese a Kódjátszma volt, amelyet hiába jelöltek öt díjra, üres kézzel távozott. Keaton érzelmes köszönőbeszédét az alábbbi videóra rákattintva megnézheti:

A nők mindenhol ott vannak

A Grand Budapest Hotel négy jelölésből egyet váltott díjra, de az pont a második legfontosabb kategória volt, a legjobb vígjáték vagy musical. Wes Anderson rendkívül frappáns beszédet mondott, köszönetképpen a díjat odaítélő külföldi újságírók amerikai fülnek különös keresztneveiből sorolt fel legalább egy tucatot. Nagy hibát vétett ugyanakkor, mivel Návai Anikót kihagyta.

Julianne Moore két jelöléséből egyet váltott szoborra. A Still Alice című drámában egy középkorú nőt alakít, akinél Alzheimer-kórt diagnosztizálnak. Vígjáték kategóriában Amy Adams lett a legjobb női főszereplő, aki a Nagy szemek című Tim Burton-filmben nyújtott alakításával győzte meg az újságírókat. Visszatérő gondolat volt a beszédekben a valódi nőket ábrázoló szerepek növekvő száma a kurrens mozifilmekben és tévésorozatokban.

Amy Adams a Golden Globe-díjával Forrás: AFP/Kevin Winter

A két műsorvezető is szóba hozta a nők javuló helyzetét Hollywoodban, aztán csavartak rajta egyet. Szerintük Patricia Arquette a példa rá, hogy negyven felett is kapnak szerepet nők - legalábbis ha negyven alatt már odaadták nekik a szerepet.

A zseni, a zenetanár és az agresszor

A legjobb drámai főszereplő a Stephen Hawkingot alakító Eddie Redmayne lett. Bár előzetesen is J.K. Simmons számított a férfi mellékszereplő kategória fő esélyesének, de így is örvendetes fejlemény, hogy díjat nyert a Whiplash durva módszerekkel dolgozó, manipulatív zenetanárjának megformálásáért. Mégis csak ez volt a legkisebb film, ami idén díjat nyert a Golden Globe-on. Emiatt akár el is felejtkezhettek volna róla.

J.K. Simmons a Golden Globe-díjával Forrás: AFP

A külföldi újságírók szervezete úgy döntött, hogy bemutat Putyinnak. Vagy az is lehet, hogy simán az orosz rendszerrel szemben kritikus hangot megütő Leviatán-t tartották a legjobb idegen nyelvű filmnek. Sokan gondolják ugyanezt, mindenféle politikai szándék nélkül.

Jennifer Lopez glóbuszai

Visszatérő eleme volt a show-nak Észak-Korea reakciója a The Interview című filmre. Egy morcos észak-koreai katonanő tűnt fel az asztalok között, aki propagandacélból egy Kim Dzsongunt a címlapján ábrázoló bulvármagazinnal a kezében pózolt Meryl Streeppel. Alighanem a gála egyik legtöbbet emlegetett pillanata az lesz, amikor az egyébként szobor nélkül maradó Benedict Cumberbatch beleugrott hátulról a katonatiszt és Streep közös képébe.

Benedict Cumberbatch fotóbombázza a Meryl Streepéket a Golden Globe-díjkiosztón Forrás: NBC

Az észak-koreai nőt a neves komika, Margaret Cho alakította, aki látványosan nem érezte jól magát a színpadon és fitymálta a Golden Globe-gálát. Arról beszélt, hogy Észak-Koreában ennél sokkal nagyobb show-t tudnak csinálni, például ezer gyerek gitározik egyszerre.

Hiába volt megint bombaformában Poehler és Fey, az este legemlékezetesebb beszólása Jeremy Rennerhez fűződött. Díjátadás közben odavetette a mélyen dekoltált Jennifer Lopeznek, hogy bizony neked is vannak glóbuszaid.

Jennifer Lopez a Golden Globe-díjkiosztón Forrás: AFP

Nincsen Golden Globe Clooney nélkül

Poehler és Fey múlt évben a Gravitáció történetét úgy fordították le maguknak, hogy George Clooney inkább elsodródik az űrben és meghal, mint hogy még egy percet töltsön egy vele egykorú nővel. Most a friss házassága kapcsán állították rá a célkeresztjüket. Részletekbe menően taglalták a feleség, Amal Almuddin humanitárius tevékenységeit, aztán pedig úgy váltottak, hogy ma este az ő férje kap életmű-díjat.

Később a színpadon Julianna Margulies és Don Cheadle azon versengett, hogy kit kötnek szorosabb szálak George Clooney-hoz. Cheadle az Ocean's-sorozattal jött, hogy együtt szerepelt vele, de Marguiles visszavágott, hogy abban ki nem volt benne? És tromfolt a Vészhelyzet-tel, illetve azzal, hogy ő csókolózott is Clooney-val. Erre Cheadle: "Ki nem?!"

Clooney szimpatikus figura sok klassz filmmel (és egy szinte tökéletessel, a Mint a kámfor-ral) a háta mögött, de az is csak a Golden Globe-on történhet meg, hogy életmű-díjat kapjon. A köszönőbeszéde végén kitért a párizsi tüntetésre, és aztán azzal zárta mondandóját, hogy "Je suis Charlie".

A Golden Globe-díj filmes jelöltjei (a nyerteseket kiemeltük):

Legjobb film (dráma):

Sráckor
Foxcatcher
Kódjátszma
Selma
A mindenség elmélete

Legjobb film (vígjáték/musical):

Birdman
A Grand Budapest Hotel
Vadregény
Büszkeség és bányászélet
St. Vincent

Legjobb rendező:

Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel)
Ava DuVernay (Selma)
David Fincher (Holtodiglan)
Alejandro González Iñárritu (Birdman)
Richard Linklater (Sráckor)

Legjobb férfi alakítás (dráma):

Steve Carell (Foxcatcher)
Benedict Cumberbatch (Kódjátszma)
Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg)
David Oyelowo (Selma)
Eddie Redmayne (A mindenség elmélete)

Legjobb férfi alakítás (vígjáték/musical):

Ralph Fiennes (A Grand Budapest Hotel)
Michael Keaton (Birdman)
Bill Murray (St. Vincent)
Joaquin Phoenix (Inherent Vice)
Christoph Waltz (Big Eyes)

Legjobb női alakítás (dráma):

Jennifer Aniston (Cake)
Felicity Jones (A mindenség elmélete)
Julianne Moore (Still Alice)
Rosamund Pike (Holtodiglan)
Reese Witherspoon (Vadon)

Legjobb női alakítás (vígjáték/musical):

Emily Blunt (Vadregény)
Amy Adams (Nagy szemek)
Julianne Moore (Térkép a csillagokhoz)
Helen Mirren (Az élet ízei)
Quvenzhané Wallis (Annie)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Robert Duvall (A bíró)
Ethan Hawke (Sráckor)
Edward Norton (Birdman)
Mark Ruffalo (Foxcatcher)
J.K. Simmons (Whiplash)

Legjobb női mellékszereplő:

Patricia Arquette (Sráckor)
Emma Stone (Birdman)
Meryl Streep (Vadregény)
Keira Knightley (Kódjátszma)
Jessica Chastain (A Most Violent Year)

Legjobb forgatókönyv:

A Grand Budapest Hotel
Holtodiglan
Birdman
Sráckor
Kódjátszma

Legjobb idegen nyelvű film:

Lavina (Svédország)
Gett - Válólevél (Izrael)
Ida (Lengyelország)
Leviatán (Oroszország)
Tangerines (Észtország)

Legjobb animációs film:

Hős6os
Az élet könyve
Boxtrollok
Így neveld a sárkányodat 2
A Lego-kaland

Legjobb filmzene:

Kódjátszma
A mindenség elmélete
Holtodiglan
Birdman
Csillagok között

Legjobb betétdal:

Lana Del Rey: Big Eyes (Big Eyes)
John Legend & Common: Glory (Selma)
Patti Smith: Mercy Is (Noé)
Sia: Opportunity (Annie)
Lorde: Yellow Flicker Beat (Az éhezők viadala: A kiválasztott)