Angelina Jolie következő filmje Nagy Katalin cárnőről, és Grigorij Patyomkin való szerelmi viszonyáról fog szólni. A színésznő produkciós cége megvette a 2000-ben kiadott Catherine the Great & Potemkin: The Imperial Love Affair című könyv megfilmesítési jogait – írta a Guardian.

Katalin azután lett Oroszország uralkodója, hogy 1762-ben támogatóival palotaforradalmat robbantott ki férje, III. Péter ellen. A trónt 1796-ban bekövetkező haláláig megőrizte, ő volt az ország leghosszabb ideig uralkodó cárnője. Jolie-nak minden bizonnyal az erős női karakter miatt akadt meg a szeme a könyvön, Nagy Katalin sokat tett Oroszország birodalmi ambícióinak megvalósulásáért, illetve a felvilágosodásnak is híve volt.

Angelina Jolie júniusban egy törökországi menekülttábort látogatott megForrás: AFP/-

A film Nagy Katalin és leghíresebb szeretője, Grigorij Patyomkin viszonyára fókuszál majd. A gróf Oroszország egyik legbefolyásosabb emberévé vált, de előtte még meggyűlt a baja a cárnő előző szeretőjével: Orlov féltékenységében előbb félholtra verte, majd egy biliárddákóval kiszúrta a szemét - olvasható a Múlt-kor Patyomkinról szóló cikkében.

A cárnő egyik levelében így foglalta össze szeretőjének a tartós párkapcsolat lényegét: "Ha örökké meg akarsz tartani, halmozz el annyi barátsággal, mint szerelemmel, de legfőképp szeress és légy őszinte hozzám". Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nyitott kapcsolatban éltek, sokszor maga Patyomkin válogatta ki a fiatal tisztjei közül a cárnő új szeretőit.

A történelemórákról a következő, kétes valóságtartalmú történet lehet sokunknak ismerős: Patyomkin díszletvárosokat épített, így győzte meg az új birtokait meglátogató Nagy Katalint arról, hogy az alattvalói nagy gazdagságban élnek. Ez csak néhány izgalmas anekdota II. Katalin és Patyomkin közös életéből, de már ezekből is látható, hogy értő kezek egy érzéki és fordulatos történelmi drámát formálhatnának ezekből.

Angelina Jolie és Colin Farrell a Nagy Sándor, a hódító című filmbenForrás: InterCom

A fő kérdés az, hogy Angelina Jolie milyen minőségben fog rész venni a film elkészítésében. Az első két rendezésében (A vér és méz földjén, Rendíthetetlen) nem tűnt fel színészként, a legújabb, By The Sea című filmjét viszont nem csak megrendezte, hanem Brad Pittel a két főszerepet is eljátszották. Talán most is ez lesz, hiszen a szerep nem lenne idegen tőle. Eljátszotta már egy uralkodó anyját (Nagy Sándor, a hódító), és van egy sok éve húzódó projekt, melyben Kleopátrát alakítaná.