Meghalt Debbie Reynolds, Carrie Fisher anyja

GettyImageRank1 People Achievement USA California City Of Los Angeles One Person Press Room Photography Debbie Reynolds Arts Culture and Entertainment Shrine Auditorium Lifetime Achievement Award Celebrities Screen Actors Guild Screen Actors Guild Awards
Debbie Reynolds
Vágólapra másolva!
Nyolcvannégy éves korában szerdán meghalt Debbie Reynolds énekes-színésznő, az ötvenes-hatvanas évek hollywoodi musicaljei és vígjátékai, köztük az Ének az esőben sztárja, az előző nap elhunyt Carrie Fisher színésznő anyja. 
Vágólapra másolva!

Reynoldsot nagyon megviselte lánya halála, szerda délután az ő temetésének szervezésével foglalkozott, amikor stroke-ot kapott, ezért sürgősen beszállították a Cedars-Sinai kórházba. Nem sokkal később elhunyt. Halálhírére sokan a közösségi médiában azt írták: „Megszakadt a szíve."

Carrie Fisher és Debbie Reynolds. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/2015 Getty Images/Ethan Miller

"Az utolsó dolog, amit mondott, hogy nagyon szomorú Carrie elvesztése miatt, és ismét vele szeretne lenni" - számolt be anyja haláláról Todd Fisher.

Tizenhat évesen fedezték fel egy szépségversenyen, 1950 és 1967 között több mint harminc filmben szerepelt, olyan férfi partnerek oldalán jelent meg a filmvásznon, mint Gene Kelly, Frank Sinatra, Tony Curtis vagy Fred Astaire. Az 1952-es Ének az esőben volt az első nagy filmsikere, Az elsüllyeszthetetlen Molly Brown című musical főszerepéért 1964-ben Oscar-jelölést kapott, 1973-ban Tony-díjra is jelölték az Irene című Broadway-musicalben nyújtott alakításáért.

Donald O'Connor, Debbie Reynolds és Gene Kelly az Ének az esőben című filmben Forrás: Mokép

A hetvenes évek elején Reynolds már nem volt megelégedve azokkal a szerepekkel, amiket Hollywood kínált neki, így körülbelül húsz évre felhagyott a filmezéssel. Az 1992-es Több mint testőr-ben saját magaként tűnt fel, az egy évvel későbbi Oliver Stone rendezte Ég és föld-ben eljátszott egy kisebb szerepet, de Albert Brooks színész-rendező volt az, akinek sikerült ténylegesen visszacsábítania a filmszakmába.

Brooks az 1996-os Anya című filmje címszerepére mindenképpen egy olyan híres színésznőt akart, aki az ötvenes években volt a csúcson. Először Doris Daynek és Nancy Reagannek küldte el a forgatókönyvet, az utóbbi már hajlott is arra, hogy elvállalja (ő negyvenéves kihagyás után tert volna vissza a vászonra), de aztán mégis úgy döntött, hogy inkább az Alzheimer-kórban szenvedő férjét gondozza. Brooks ekkor megkérte barátját, Carrie Fishert, hogy juttassa el a forgatókönyvet az édesanyjának. Reynolds igent mondott, nagyon tetszett neki a túlzottan gondoskodó anya szerepe, akihez visszaköltözik az ötven körüli fia.

Albert Brooks és Debbie Reynolds az Anya című filmben Forrás: UIP Dunafilm

A film operatőre Koltai Lajos volt, aki az Origónak adott interjúban azt mesélte, hogy a forgatáson Brooks teljesen letarolta Reynoldsot, és csak azzal foglalkozott, hogy a saját magáról készült felvételek jól sikerüljenek, illetve, hogy a saját poénjai üljenek. Koltai szerint Reynolds ezt elfogadta, és így is jól érezte magát.

Az Anya után a színésznő megint rendszeresen dolgozni kezdett Hollywoodban, feltűnt A boldogító nem című sikeres vígjátékban, a Rosanne és a Will és Grace című sorozatokban, a Disney csatornán futó Boszorkányváros című szériában pedig egy új generációval szerettette meg magát.

Debbie Reynolds a Boszorkányváros egyik részében Forrás: Disney Channel

Ebből az időszakból emlékezetes munkája még az Öreg díva, nem vén díva című 2001-es tévéfilm, amelynek a forgatókönyvét Carrie Fisher írta, és amelyben a színésznő Shirley MacLaine-nel, Joan Collinsszal, és egykori nemeziszével, Elizabeth Taylorral állt együtt a kamerák elé.

Utolsó filmje a Matt Damon és Michael Douglas főszereplésével készült Túl a csillogáson, amely ugyan az HBO-ra készült, de kiállításában egy mozifilmhez volt hasonlatos, az Oscar-díjas Steven Soderbergh rendezte, és vörös szőnyeges díszbemutatót kapott a 2013-as cannes-i filmfesztiválon. Ebben az excentrikus énekes, Liberace (Douglas) imádott anyját, Francest alakította.

Debbie Reynolds a Túl a csillogáson című filmben Forrás: HBO

2011-ben Reynolds és Carrie Fisher közös interjút adott Oprah Winfrey talk show-jában. "Azt hiszem, az anyám tudja mindezt, de ha mégsem, jó lenne, ha tudná, hogy megfogadom a tanácsait, követem a példáját, és tisztelem őt. És ha bármilyen módon is hasonlítok rá, akkor annak nagyon örülök" - mondta a műsorban Leia hercegnő megformálója.

Az utóbbi egy évben azonban megrendült Reynolds egészsége. Tavaly az amerikai filmakadémia Jean Hersholt humanitárius díjával tüntették ki, de a díszvacsorán nem tudott részt venni.

Reynoldsnak két gyereke született, Carrie és Todd, mindkettő Eddie Fisher énekessel kötött első házasságából. Elváltak, miután a férjének viszonya volt Elizabeth Taylorral, Reynolds még kétszer házasodott meg és vált el.