Hollywoodi filmekbe illő fordulatot vett a Kondor Vilmos Budapest Noir című sikerregényéből készülő nagyszabású mozifilm készülésének története. Ahogy azt reggel írtuk, az Andy Vajna vezette Filmalap 897 milliós támogatását élvező produkció castingjába besegít a kormánybiztos feleségének, Vajna Tímeának a cége, ami a bordélyházban játszódó jelenetekhez keres fiatal női statisztákat. A budapesti Centrál Kávéházban szerdán délben tartott sajtótájékoztatón pedig az derült ki, hogy Andy Vajna korábbi élettársa, Dobó Kata alakítja a filmben Vörös Margót, a szóban forgó bordélyház tulajdonosát.

A Budapest noir alkotógárdája a szerdai sajtótájékoztató előtt: Dobó Kata, Anger Zsolt, Gárdos Éva rendező, Tenki Réka és Kolovratnik KrisztiánFotó: © Kende Tamás / Pioneer Pictures

A Vígszínház egykori színésze, a 39 éves Kolovratnik Krisztián játssza a Budapest noir főhősét, Gordon Zsigmondot, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. Filmbeli szerelmét, Eckhardt Krisztina fotóriportert Tenki Réka alakítja.

A harmincas években játszódó film további fontos szerepeiben olyan színészek tűnnek majd fel, mint Kulka János (Vitéz Szőllősy András) és Kováts Adél (Szőllősyné Irma), illetve Dobó Kata jelenlegi élettársa, Anger Zsolt (Gellért Vladimir felügyelő).

Dobó Kata és Anger ZsoltFotó: Zsigmond László/Life.hu

A Budapest noir forgatása február 8-án kezdődik eredeti budapesti helyszíneken és stúdióban, a forgatókönyvet Szekér András írta, az operatőre Ragályi Elemér (A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A harmincas évek Budapestjét Pater Sparrow (1, The Duke of Burgundy) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Valami Amerika 2) tervezi.

A filmet Gárdos Éva rendezi, aki Koltai Róberttel közösen társrendezőként jegyzi a hatalmasat bukó Magic Boys című férfisztriptízes komédiát, de ő rendezte a Scarlett Johansson közreműködésével Budapesten forgatott Amerikai rapszódia című drámát is, aminek Andy Vajna volt az egyik producere.

Kondor Vilmos Budapest noir című krimijét az Agave adta ki 2008-ban, a regény kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt, és később számos nyelven jelent meg világszerte, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins jelentette meg.

A film várhatóan egy év múlva kerül a magyar mozikba.