Matthew McConaughey kedvéért a nők is fegyvert fognak

2016.05.24. 13:06

A nyár a nagy dérrel-dúrral beharangozott popcornfilmek szezonja, lesz azonban egy opusz, amely szembe megy az árral. A Harc a szabadságért (Free State of Jones) nem szuperhősfilm, mint az Öngyilkos osztag, nem reboot, mint a Szellemirtók, és nem remake, mint a Ben-Hur. Az előzetes alapján egy olyan háborús dráma, ami simán készülhetett volna húsz vagy harminc évvel ezelőtt is.

Matthew McConaughey most a Konföderáció elleni lázadás vezetőjeként csillogtatja meg a karizmáját. Az igaz történet alapján készült filmben Newton Knightot alakítja, aki előbb dezertált a déli hadseregben, majd helyi farmerek és szökött rabszolgák segítségével önhatalmúlag függetlenítette Jones megyét Mississippi államtól, és felhúzta az északiak lobogóját a városházára.

Matthew McConaughey a Harc a szabadságért című filmbenForrás: Freeman Film

Egy vegyes közösséget hozott létre, ahol feketék és fehérek együtt élhettek. Nem csoda hát, hogy a gazdaságilag a rabszolgatartástól függő déli államhatalom minden erővel azon volt, hogy kifüstölje a megyéből a felforgató eszméket terjesztő lázadókat.

A régimódi kivitelezésű, heroikus és tiszta szívű Harc a szabadságért a változatosságot hozhatja el a nyári moziszezonban. Remélhetőleg ízlésesen építi majd fel a hős alakját, és nem ragad bele a giccsbe. A filmet Az éhezők viadala első részének rendezője, Gary Ross jegyzi, a magyar mozik július 14-én mutatják be.

A Harc a szabadságért című film moziplakátjaForrás: Freeman Film