Először szarvasként szerettek egymásba

2016.11.28. 10:25

Enyedi Ildikó 1989-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat Az én XX. századom-mal, az 1998-as Simon Mágus óta viszont nem rendezett mozifilmet. Legutóbb a Terápia című tévésorozaton dolgozott. Tizennyolc év szünet után most elkészült legújabb mozifilmje, A Testről és Lélekről című szerelmi történet, amelyben két zárkózott ember az álmaikban találnak egymásra.

Borbély Alexandra A Testről és Lélekről című filmbenForrás: Mozinet

„Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, mint te?” – ezzel a felvetéssel fog indulni a film, és a későbbiekben újabb és újabb kérdésekkel borzolja majd fel a fantáziánkat: „Örülnél neki? Vagy megijednél? Esetleg romantikusnak találnád? De mi van, ha te cseppet sem vagy romantikus alkat? Hogy nézel egy-egy gyengéd álom után másnap, éberen ennek az idegen embernek szemébe? És, mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Próbálnád megszeretni?”

Morcsányi Géza A Testről és Lélekről című filmbenForrás: Mozinet

Enyedi viccesnek, furcsának, érzelmes és személyesnek írta le legújabb filmjét, melyben két vágóhídon dolgozó zárkózott embert kötnek össze az álmaik. Éjszakánként szerelmes szarvasokként találkoznak az erdőben. A valóságban azonban már nem lesz ennyire idilli a helyzet, a félve összehozott első randevúik kínosan sülnek el.

A Testről és Lélekrőlnői főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra, ez az első filmes főszerepe. A férfi főszereplő egy igazi felfedezés, Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója, aki húsz évig vezette a Magvető Könyvkiadót, így meghatározó alakja a magyar kortárs irodalmi életnek.

Képkocka A Testről és Lélekről című filmbőlForrás: Mozinet

Enyedi Ildikó új filmje 2017 tavaszán debütál a magyar mozikban.