A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek

Tenki Réka, Testről és lélekről
Vágólapra másolva!
A legszürkébb emberekben is csodálatos titkok rejtőznek és mély érzelmek munkálnak, ennek az ellentétnek a feszültségéről szól a Testről és lélekről című film – emelte ki Enyedi Ildikó rendező pénteken a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az alkotás világpremierje előtt tartott sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A berlini filmfesztiválon pénteken reggel vetítették le először a sajtónak Enyedi Ildikó Testről és lélekről című szerelmesfilmjét. A sajtótájékoztatón a Berlinale versenyprogramjában részt vevő alkotás rendezője elmondta, hogy korábbi munkáitól eltérően a Testről és lélekről forgatókönyve nagyon gyorsan, alig néhány hét alatt elkészült, és alapgondolatát Nemes Nagy Ágnes Védd meg című versének néhány sora ihlette, amely tökéletesen ábrázolja mindazt a "titkot és szenvedélyt, amely mindannyiunkban megvan".

Enyedi Ildikó a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatóján Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Monika Skolimowska

A film két főhősében is, akik nagyon zárkózott emberek, de zártságuk mögött intenzív és mély érzelmek rejtőznek. "Minden a felszín alatt történik, ezért arra kellett törekedni, hogy minden a szememben jelenjen meg" – tette hozzá a női főhőst, Máriát alakító Borbély Alexandra, a Katona József Színház művésze.

A Testről és lélekről stábja (Tenki Réka, Enyedi Ildikó, Morcsányi Géza, Borbély Alexandra és Nagy Ervin) a berlini sajtótájékoztató előtt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

A film Mária és Endre, két olyan ember találkozásáról szól, akik a nappali világban ugyan munkatársak, de nem igazán ismerik egymást, éjjelente viszont régóta ugyanazt az álmot álmodják.

Endrét Morcsányi Géza színházi dramaturg, a Líra Kiadói Csoport igazgatója alakítja, akinek ez az első filmszerepe. Mint mondta, a forgatás felejthetetlen élmény volt, és "nagyon könnyű, mert csak a rendező instrukcióit kellett követnem, és ügyelnem arra, hogy ne lóbáljam folyton a kezem".

Morcsányi Géza a Testről és lélekről berlini sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A Testről és lélekről egyszerű film, olyan "egyszerű emberekről szól, mint mi mindannyian" – húzta alá Enyedi Ildikó.

A Balázs Béla-díjas, érdemes művész filmjeivel több mint negyven hazai és nemzetközi díjat nyert el korábban, szerepelt Cannes-ban (Az én XX. századom), Velencében (Bűvös vadász, Tamás és Juli), Locarnóban (Simon mágus) és más rangos fesztiválokon. Legutóbbi munkája a Terápia című HBO-sorozat volt, amelyet Gigor Attilával közösen rendezett.

Egy seregnyi magyarra figyelnek most Berlinben

Rendkívül sok magyar filmet hívtak meg az idei berlini filmfesztiválra. Az Arany Medvéért versenyeznek Enyedi Ildikó szerelmes szarvasai, de a kopaszra borotvált Rudolf Pétert, a németül beszélő Mácsai Pált és Palya Beát is beválogatták a programba, sőt még az is kiderül, min ügyködött tavaly Penélope Cruz Magyarországon. Olvassa el összeállításunkat!

A Testről és lélekről március 2-ától már országosan látható lesz a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában; a világforgalmazó a Films Boutique.