Borbély Alexandra csontikat válogat, és Terror cicával barátkozik

Spirál című film, Sződligeti Horgásztó, 2018.06.23.
Vágólapra másolva!
Az Origo ellátogatott a Spirál című film forgatására a sződligeti horgásztóhoz, ahol az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznőjét, Borbély Alexandrát és a híres román színészt, Bogdan Dumitrachét, valamint a rendezőt, Felméri Cecíliát kérdeztük arról, miről szól a titokzatos Spirál című film.
Vágólapra másolva!

A Spirál Borbély Alexandra visszatérése lesz a mozivászonra a nagy áttörést meghozó szerepe után.

– mondta a színésznő, aki tavaly elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Európai Filmdíjat. A nagy elismerésről azt mondta,

Borbély Alexandra a Spirál című film forgatásán a Sződligeti Horgásztónál Forrás: Koncz Márton

A castingon alkalmazott pszichológiai tesztet nagyon izgalmasnak találta, érezte, hogy jó projekt mellett dönt. Felméri Cecíliai rendező például a magánéletéről kérdezte, például arról, hogy hogyan viselkedik egy párkapcsolatban.

– mondta a színésznő. Nem kell tőle nagyon távol álló karaktert játszania, elég arra gondolnia, mit tenne ő egy adott helyzetben. A casting idején még jeleneteket sem kapott a filmből, és később a forgatókönyvet is nagyon titokzatosnak találta.

Borbély Alexandra a Spirál című film forgatásán a Sződligeti Horgásztónál Forrás: Koncz Márton

A forgatás – ahogy Borbély Alexandra fogalmazott – természetközeli hangulatban zajlik:

– mesélte. A forgatási napon kint volt Terror cica is, akivel Borbély Alexandrának külön össze kellett szoknia, mivel a színésznő régóta macskafóbiás, amit szerencsésen leküzdött. A macskát azért hívják Terrornak, mert szerepelt a Terror című, hazánkban forgatott sorozatban (cikkünk itt).

Borbély Alexandra a Spirál című film forgatásán a Sződligeti Horgásztónál Forrás: Koncz Márton

A rendezőtől, Felméri Cecíliától megtudtuk, hogy a film végig a festői szépségű horgásztónál játszódik, amit úgy talált meg a film operatőre, Réder György, hogy a Facebookon látott egy esküvői fotót, amit itt készítettek. A történet több mint egy év eseményeit meséli el, a forgatást, ennek megfelelően, négy évszakban kellett megszervezni.

Díszletház a Sződligeti Horgásztónál Forrás: Koncz Márton

A rendező a filmje stílusát szokatlannak és emiatt kissé kockázatosnak nevezte: a történetet a három főhős, Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és Bogdan Dumitrache szemszögéből mutatja be, ezzel arra világítva rá, hogy mindenki a saját világában él, máshogy fogjuk fel ugyanazt a valóságot.

A film magyar-román koprodukció, magyar nyelven forog, még Bogdan Dumitrache is magyarul beszél benne, amihez utószinkronra is szükség lesz, de nem kizárt, hogy azt is ő csinálja majd.

– mondta a rendező.

Felméri Cecília a Spirál című film forgatásán Forrás: Koncz Márton

– indokolta a férfi szereplőválasztást.

Bogdan Dumitrache az egyik legelismertebb román színész, olyan fontos alkotásokban játszott, mint a világhíres román újhullám elindítója, Cristi Puiu (Lazarescu úr halála) legújabb filmje, a Sieranevada; az Amikor Bukarestre száll az éj című Corneliu Porumboiu rendezte filmben pedig főszereplő. Őt a karaktere érdekelte a projektben.

– mondta.

Bogdan Dumitrache Forrás: Koncz Márton

A jelenetben, amit aznap forgattak, épp eléget némi női holmit, hogy lélekben elengedje egy régi exét. A forgatási napot egy kicsit át kellett szervezni egy nyári zápor miatt, viszont összességében a stábnak így is szerencséje van az időjárással, például Borbély Alexandra épp a legmelegebb napokon fürdött a tóban.

Sződligeti Horgásztó Forrás: Koncz Márton

A Spirál forgatása májusban kezdődött, a júniusi szakasz után a tervek szerint 9 októberi nap következik, majd 2019. februárjában zárulnak a felvételek. A filmről itt írtunk korábban.