Jávor Pál emléktáblát kap Aradon

2018.01.30. 14:03

Emléktáblát kap aradi szülőházára Jávor Pál, a 20. század eleji magyar filmművészet egyik legünnepeltebb sztárja. Az avatóünnepséget szerdán tartják a néhai filmcsillag szülővárosában.

Az emléktábla elhelyezése már korábban, Jávor Pál születésének 100. évfordulóján is felmerült, de az akkor szülőházának vélt ingatlan tulajdonosa ellenezte - mondta el Bognár Levente aradi alpolgármester a Krónika című napilapnak.

Tavaly derült ki, hogy a 116 évvel ezelőtt született színészcsillag valójában nem abban az ingatlanban született, amelyet addig a szülőházának tartottak, mert oda csak később, gyerekként költözött szüleivel. Az igazi szülőházat, amely az akkori Alsó-Molnár utcában található, levéltári iratok alapján sikerült azonosítani. A cím Jávor Pál születési anyakönyvi kivonatában szerepel, amelyet az alpolgármester kért ki a levéltárból. Az óvárosban található ingatlan félig az önkormányzat tulajdonában van.
Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy a filmszínészt az aradi románsággal is megismertessék, ezért tavaly október végén Jávor Pál-filmnapokat szerveztek, román felirattal vetítették két filmjét, a Halálos tavaszt és a Tóparti látomást.
Az avatóünnepséget az Aradi Kamaraszínház produkciója egészíti ki Éder Enikő színművész és Tapasztó Ernő színigazgató előadásában.

Jávor Pál (eredeti nevén Jermann Pál Gusztáv) Arad 1902. január 31-én született Aradon. Minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze, az első magyar férfi filmsztár. Népszerűségét kezdetben jó megjelenésének köszönhette, később drámai tehetségét is felismerték.

Jávor Pál és Karády Katalin a Halálos tavasz c. filmbenForrás: Filmarchívum

A színház után a film is felfedezte magának, Jávor Pál a második világháború előtti magyar filmgyártás egyik legjelentősebb alakja volt. Több mint 70 filmben játszott, nemcsak Magyarországon, de külföldön is.  Vele végződött a magyar némafilmgyártás (Csak egy kislány van a világon... – 1929), és vele kezdődött a magyar hangosfilmgyártás (Hyppolit, a lakáj – 1931), de főszerepet játszott a háború után meginduló „új" magyar filmgyártás első darabjában is (A Tanítónő – 1945).

Hét filmben szerepelt együtt legendás partnerével, Karády Katalinnal, de a kor legnagyobb sztárjai mellett is feltűnt a vásznon. 1959. augusztus 14-én halt meg, Budapesten, ahol a a Pasaréti út 8. szám alatt, egykori lakóhelyén már 2002-ben emléktáblát kapott.