Kommunista vámpírtól erdélyi pszichoterrorig: ezt várjuk a magyar filmektől

Mimi filmforgatás Tenki Réka A Mimi című film forgatásának sajtónapja a pasaréti téri templomban
Tenki Réka és Básti Juli a forgatáson
Vágólapra másolva!
Ami az idei magyar filmtermést illeti, láthattunk már a mozikban romantikus vígjátékokat (Kölcsönlakás, Most van most), történelmi filmet az 1848-49-es szabadságharcról (Guerilla) és a II. világháborúról (Apró mesék), de nem maradunk hazai filmek nélkül az év második felében sem: már biztosan jön egy Kádár-korszakban játszódó vámpíros kémfilm (Drakulics elvtárs), egy debütálás a Z generáció hedonizmusáról (FOMO, korábbi címén: Senki nem megy sehova), romkom szerelmes kritikusról és sztriptíztáncosnőről (Seveled, munkacímén: Mimi), pszichothriller egy erdélyi bányavárosból (Valan), és végül dokumentumfilm a tokaji aszúról (Folyékony arany).
Vágólapra másolva!

Október 10-én érkezik a magyar mozikba a FOMO, korábbi munkacímén Senki nem megy sehova, aminek a forgatására mi is kilátogattunk Nagykovácsiba egy úszómedencés villába, cikkünk itt olvasható. Mint írtuk, az alkotók ígérete szerint a film hazánkban elsőként mutatja be a Z generáció világát, és egyszerre szól a kemény gyereknevelésről és a közösségi média veszélyeiről. A végleges cím a fear of missing out (félelem attól, hogy kimaradsz) kezdőbetűiből áll össze, ami azt sejteti, hogy a főszereplő fiatalok azon szoronganak, hogy nem élvezik ki az életet az utolsó cseppig. A film Hartung Attila egész estés rendezői debütálása, egy kisebb szerepet eljátszik benne Stohl András, a főszereplő pedig a Deep Glaze frontembere, Jorgosz Golecász. Hartung Attila és Jorgosz Golecász elmondták, hogy a főhős be szeretne olvadni a barátai közé, azaz könnyen lehet, hogy a címnek kettős jelentése van, és a karakter a haveri társaságból sem szeretni kimaradni.

Stohl András és Jorgosz Golecász Forrás: Csudai Sándor - Origo

Szintén októberben érkezik Bodzsár Márk (Isteni műszak) rendezése, a Drakulics elvtárs, aminek ugyancsak belenéztünk a forgatásába a Gyermekvasút Fűtőházában, ahol épp kaszkadőrpróbát tartottak. A Kádár-érában, a hetvenes években játszódó filmben Nagy Zsolt disszidenst alakít, aki Kubából tér vissza Magyarországra, ám immár vámpírként. A filmben lesznek látványos akciójelenetek, romantikus szál, valamint groteszk, szatirikus humor a kádárizmusról. A forgatókönyvön dolgozott Jakab Juli (Senki szigete, Saul fia, Napszállta) és Tasnádi István (Terápia, Aranyélet) is, játszik még a filmben Walters Lili (mint a szerelmi szál női főszereplője), a Testről és lélekről-ért Európai Filmdíjjal kitüntetett Borbély Alexandra, valamint Nagy Ervin, Rába Roland, és Balsai Móni.

Nagy Zsolt, Nagy Ervin és Walters Lili a Drakulics elvtárs forgatásán Forrás: Csudai Sándor - Origo

Novemberben a hideggel együtt egy „skandináv hangulatú” lélektani krimi is érkezik az erdélyi Balánbányáról, ez a Valan, Bagota Béla író-rendezői debütálása, ami viszont a FOMO-val ellentétben nem Inkubátoros projekt, hanem annál nagyobb büdzsés film, 292 millió forinttal támogatta a Filmalap. A történetről eddig annyit lehet tudni, hogy a főhős egy brassói rendőr (Krisztik Csaba), aki a huszonkét évvel ezelőtt, a romániai forradalomban nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz a hólepte Balánbányára hazatérve. Krisztik Csaba játszott a Guerillá-ban, az Apró mesék-ben, a Kincsem-ben és a Saul fiá-ban is. Rajta kívül szerepel még a filmben Hatházi András, Pál Emőke, Tollas Gábor, Nyakó Júlia és Mátray László is, utóbbit a Kojot című film egyik antagonistájaként láthattuk legutóbb. Bagota Béla első asszisztensként dolgozott többek között az Isteni műszak, a Swing, a Kút és legutóbb az új Reisz Gábor-filmben, a Rossz versek-en is.

Krisztik Csaba a forgatáson Forrás: Kántor László

Decemberben egy romantikus vígjáték érkezik: Orosz Dénes immár harmadik filmje a műfajban a Poligamy és a Coming out után. Ennek a filmnek a forgatásán is jártunk, egy budai templomban forgatott jelenetbe nézhettünk bele. Mészáros Béla filmkritikust játszik, akinek még nem igazán sikerült felnőnie, de boldoggá akarja tenni szívbeteg és unokamániás anyja utolsó napjait, ezért felbéreli terhes szomszédját (a sztriptíztáncosnő szerepében Tenki Réka), hogy játssza el a mennyasszonyát. Emma néni (Básti Juli) azonban új szívet kap az utolsó pillanatban, így a fiataloknak tovább kell folytatniuk a színjátékot, és ha a film követi a romantikus vígjátékok hagyományait, akkor a kamupár végül tényleg egymásba habarodik.

Tenki Réka és Básti Juli a forgatáson Fotó: Polyak Attila - Origo

A fikciós alkotások mellett ősszel jön egy magyar dokumentumfilm is: szeptember 14-én, a miskolci CineFest fesztiválon debütál majd a Folyékony arany, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Almási Tamás új dokumentumfilmje a tokaji aszúról, ami szeptember 19-től országszerte is moziforgalomba kerül. Ami a 2019-re várható magyar mozipremiereket illeti, még idén debütálhat Kocsis Ágnes (Friss levegő, Pál Adrienn) rendezése, az Éden, aminek színészeivel a forgatás idején beszélgettünk, érkeznek majd Szabó István és Gothár Péter új rendezései (Zárójelentés, Hét kis véletlen), Inkubátoros elsőfilm (Szép csendben, korábban: Impromptu), valamint dokumentumfilmek (Egy fiú, Mesék a zárkából, Siess haza, vár a mama). A tévéfilmek közül várjuk még a Foglyok-at a Mindenki Oscar-díjas rendezőjétől, Deák Kristóftól (itt számoltunk be a forgatásáról), valamint a Curtiz-t, ami Kertész Mihályról szól, aki Michael Curtiz néven rendezte meg a Casablancá-t. A mozifilmek közül 2020-ra marad majd Borbély Alexandra új filmje, a Spirál, a Hab Kerekes Vica főszereplésével, valamint az Inkubátoros A legjobb dolgokon bőgni kell (forgatási riportjaink itt, itt és itt olvashatóak).