A Magyar Hollywood Tanács Felvidéken folytatja a hollywoodi magyar gyökerek bemutatását

2019.03.26. 12:53

Hétállomásos felvidéki körútra indult a Magyar Hollywood Tanács. A szervezet körútjának első rendezvényén, Nagymadon Lubinszky Tiborra emlékeztek.

A Magyar Hollywood Tanács 2016 óta több tucat magyarországi településen tartott emlékesteket, kerekasztal-beszélgetéseket, konferenciákat az ott született vagy onnan származó magyar filmes-fotós világhírességekről. A tanács ezúttal Felvidékre indult.

A "Hollywood magyar gyökerei" című ünnepi előadással és kerekasztalbeszélgetéssel Nagymadon indították be a felvidéki programsorozatot. A múlt század első felének ümnnepelt filmes gyermeksztárja, Lubinszky Tibor családja származott innen. Lubinszky játszotta egyebek mellett A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszerepét.

A rendezvényen Bokor Balázs vetített képes előadásban emlékezett meg a hollywoodi filmgyártás magyar gyökereiről és Lubinszky Tiborról. Beszélgetést folytatott Szipál Péter fotóművésszel, aki évtizedeken keresztül dolgozott Hollywoodban, valamint Jimy J. Hollywood filmrendezővel és Borbás Edina forgatókönyvíróval, akik az Adolph Zukorról szóló 25 dollár című film alkotói. Az esten levetítették a filmet.

A Tanács elnöke ismertette, hogy Felvidéken a programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet, a háborús fotótudósítás legnagyobb alakja, Robert Capa, azaz Friedmann Endre családja származik.
A túra során eljutnak azokra a településekre, ahol Putty Lia némafilmsztár, vagy Peter Lorre, azaz Löwenstein Péter világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde, azaz Weisz Kornél filmszínész született. Ellátogatnak olyan helyekre is, amelyek Paul Newman és Tony Curtis édesanyjához kötődnek.