Szelíd motorosok: nagy magyar művészek barátja halt meg

A bérmunkás, Peter Fonda
L'homme sans frontičre The Hired Hand Year: 1971 - usa Director: Peter Fonda
Vágólapra másolva!
Ahogy megírtuk, 79 éves korában meghalt a legendás hollywoodi színész, író és producer, Peter Fonda. Apja a valaha volt egyik legnagyobb amerikai színész volt, Henry Fonda, nővére a kétszeres Oscar-díjas Jane Fonda, lánya pedig egy szintén nagyszerű színésznő, Bridget Fonda. Életműve két nagy magyar operatőrhöz szorosan kapcsolódik: Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz.
Vágólapra másolva!

Peter Fonda életének két legnagyobb sikere kétségkívül a Szelíd motorosok, illetőleg A bérmunkás című film.

Peter Fonda és Dennis Hopper a Szelíd motorosok című filmben Forrás: AFP/Collection Christophel/Raybert Productions/Pando Company Inc

A Szelíd motorosok az amerikai ellenkultúra jelképe lett, Dennis Hopper rendezte, a két főszereplő pedig Peter Fonda és Dennis Hopper volt. Igazából ebben a filmben tűnt fel Jack Nicholson is. Peter Fonda volt az egyik író és a producer is. Az operatőr pedig Kovács László.

Kovács László operatőr Forrás: Getty Images/AFP/Kevin Winter

Első (és igazából egyetlen sikeres) rendezése A bérmunkás volt. Három évvel a Szelíd motorosok után forgatta, a hetvenes évek elején. A naplementében készült utolsó, hosszú jelenetet azóta a filmtörténet egyik legszebb befejezésének tartják. A filmet Zsigmond Vilmos fényképezte.

Jelenet A bérmunkások című filmből Forrás: AFP

Természetesen a két nagy magyar operatőr, akik az 1956-os forradalom eltiprása után menekültek Amerikába, szintén sokat köszönhetettek barátjuknak, Peter Fondának, hiszen ezzel a két filmmel indult világhódító karrierjük. Sőt, Zsigmond Vilmos elmondta, hogy nevét - pontosabban nevének megtartását - kifejezetten Peter Fondának köszönheti. Első amerikai rövidfilmjeit még William Zsigmond néven fényképezte, de Peter Fonda azt mondta, annyira sajátos és szép név a Vilmos, hogy tartsa meg. És megtartotta.

Zsigmond Vilmos operatőr Forrás: Getty Images/AFP/Chad Buchanan