Az elmúlt évek magyar filmjeinek a legjava látható a Netflixen

A martfűi rém
Vágólapra másolva!
Az Andy Vajna kormánybiztos páratlanul sikeres korszakához kötődő, számos magyar film pótolható, illetve nézhető újra a Netflixen, vagy akár fedezhető fel külföldiek számára angol feliratos változatban. Látható például az Oscar-díjas Saul fia, az Oscar-jelölt  és Arany Medve-díjas Testről és lélekről, a bollywoodi remake-et is kiérdemelt Liza, a rókatündér, tévéfilm a Casablanca magyar származású rendezőjéről (Curtiz), egy szintén hollywoodi pályát befutott magyar rendező hazatérése (Antal Nimród és A Viszkis), valamint szép fesztiválkarriert befutott szerzői művészfilmek (1945, Genezis, Szerdai gyerek) és sikeres közönségfilmek (Valami Amerika 3, BÚÉK, Pappa Pia, A martfűi rém) sokasága.
Vágólapra másolva!

Goda Krisztina alighanem csúcstartó a magyar rendezők közt a Netflix jelenlegi kínálatában: három rendezése is elérhető jelenleg, a Csak szex és más semmi, a Kaméleon és a BÚÉK. Egyben ő az egyetlen alkotó, akitől még a 2000-es évekből is találtunk filmeket a Netflix videotárában, rögtön kettőt is, a Csak szex és más semmi-t 2005-ből és a Kaméleon-t 2008-ból, ami egyben azt is példázza, hogy a rendezőnőnek sikerült megelőznie a korát (legalábbis a 2010-es évek közönségfilmes reneszánszát). Legújabb filmjét, a BÚÉK-ot még mindig játsszák a mozik: a film a Teljesen idegenek (itt és itt írtunk róluk) című olasz sikerfilm magyar remake-je, és már több mint 270 ezer néző váltott rá mozijegyet (a szám még nő).

Ami a magyar közönségsikereket (és specialista alkotóikat) illeti, látható a Netflix kínálatában még Antal Nimród (Kontroll, Ragadozók) A Viszkis című filmje és Herendi Gábor (Valami Amerika, Kincsem) Valami Amerika 3-ja is. Előbbi 330 ezer mozinézőnél, utóbbi 370 ezer eladott mozijegynél jár. Szintén szép közönségsikert aratott annak idején a streamingszolgáltató videotárában ugyancsak megtalálható Pappa Pia 230 ezer nézővel, a Kölcsönlakás, Dobó Kata rendezése (150 ezerrel), valamint a Liza, a rókatündér (130 ezerrel), aminek, mint nemrég kiderült, bollywoodi, azaz indiai remake-je is készül.

A nagy közönségsikert persze - a színvonalon felül természetesen - nemcsak közönségfilmes ambíciók, de rangos díjak és fesztiválszereplések is képesek meghozni, amire jó példa a Netflix kínálatában az Oscar- és Golden Globe- (a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában) valamint cannes-i nagydíjas Saul fiá-nál, amit 270 ezer néző látott eddig moziban. Az Oscar-jelölésig jutott, berlini Arany Medve-díjas Testről és lélekről szintén látható a Netflixen, Enyedi Ildikó rendező és Borbély Alexandra Európa-filmdíjas színésznő filmje 140 ezer eladott mozijegynél tart.

A műfajfilmek kedvelői jó pár további magyar filmet láthatnak még a Netflix kínálatában, legyenek azok kosztümös vagy kortárs darabok. Sőt, egy sci-fi akciófilm is található a videotárban: Madarász Isti Hurok című időutazós filmje, ami az Idétlen időkig után szabadon épít az időhurok-narratívára. Kortárs környezetben játszódik Kamondi Zoltán utolsó filmje, a Halj már meg! Kováts Adéllal, Ónodi Eszterrel, Cserhalmi Györggyel, Törőcsik Marival és Koncz Gáborral; Mátyássy Áron Víkend című, leginkább a thriller műfajába sorolható 2015-ös rendezésében Gryllus Dorka, Simon Kornél és Lengyel Tamás szerepelnek, a Swing-ben pedig Ónodi Eszter mellett Csákányi Eszter és Törőcsik Franciska játsszák a főszerepeket. Nagypál Orsi Nyitva című szellemes szexvígjátékában Radnay Csilla és Kovács Lehel próbálkoznak meg egy nyitott kapcsolattal, ami korántsem alakul zökkenőmentesen. Történeti miliőben játszódik a Kondor Vilmos azonos című regényén alapuló Budapest Noir, valamint a Curtiz, ami egy életrajzi tévéfilm Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca rendezőjéről.

Ami a személyesebb magyar filmeket illeti a Netflix műsorában, egyfajta átmenet a vígjáték és a szerzői film között Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című debütálása, ami kis büdzséjéhez képest szép közönségsikerével (64 ezer néző moziban) megihlette a Filmintézet fiatal rendezők pályakezdését segítő Inkubátor programját is. A film emellett a közönségdíjat és a legjobb forgatókönyv díját is elnyerte a Torinói Filmfesztiválon, valamint a legjobb rendezői díjat a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Berlinálén debütált Török Ferenc 1945 című történelmi filmje Rudolf Péterrel a főszerepben, a Szerdai gyerek a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon lett a legjobb elsőfilm, Vranik Roland Az állampolgár című filmjét többek közt Buenos Aires, Szkopje, Portó és Várna szemléin tüntették ki, Bogdán Árpád a Berlinalén bemutatott Genezis-ét pedig például Leccében, Valenciában, Szófiában, Bajorországban és Sanghajban díjazták. Koronavírus-járvány ide vagy oda, talán már nem is kell sokat várni a következő magyar fesztiválsikerre: Horvát Lili rendező (Szerdai gyerek) Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét épp meghívták a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Giornate degli Autori versenyprogramjába, és ez máris filmtörténeti jelentőségű eredmény, mivel ez lesz az első magyar film ebben a szekcióban.

És egy különleges, nyugodtan mondhatni, újdonság is látható a Netflixen: kimaradt jelenetekkel kiegészítve, négy részes sorozatként vetítik Sopsits Árpád a moziban is sikeres filmjét, A mártfűi rém című thrillert. A főszerepeket Szamosi Zsófia, Hajduk Károly és Trill Zsolt játssza.