Halhatatlanná válni és aztán meghalni

Kifulladásig című film, Belmondo,  Jean Seberg,
A BOUT DE SOUFFLE FRENCH ACTOR AMERICAN ACTRESS CAR SHOOTING FILMING PSYCHOLOGICAL DRAMA MOVIE FILM VERTICAL
Jean-Paul Belmondo and Jean Seberg during the shooting of "A bout de souffle" by Jean-Luc Godard. Paris, September 1959.
Vágólapra másolva!
Halhatatlanná válni és aztán meghalni, így hangzik a Kifulladásig felejthetetlen mondata. És most a gyakorlatban is halhatatlanná válik a francia Új Hullám legendás filmje. Sőt, Truffaut Négyszáz csapása mellett ez a Godard-film indította el ezt a különös mozgalmat. Halhatatlanná válik gyakorlati értelemben, mert  4K felbontásban tökéletesítették, és október végétől ismét játszani fogják először a francia, később más európai mozikban.
Vágólapra másolva!

Az 1959-ben készült és 1960-ban bemutatott fekete-fehér francia film a filmtörténet egyik legnagyobb alkotása. Jean-Paul Belmondo egy magát olykor Kovács Lászlónak nevező, szeretetre méltó, furcsa szélhámost játszik, akit amerikai újságírólány szerelme árul el. A "Halhatatlanná válni és aztán meghalni" mondatot Jean-Pierre Melville mondja. A nagy francia rendező, akinek életművét egy ideig éppen a Nouvelle Vague homályosította el. (Melville rendezte az Árnyékhadsereg, a Szamuráj, a Zsaru, vagy a Vörös kör című filmeket, Tarantino kedvenc rendezőjének nevezte évtizedekkel később.) Melville a Kifulladásigban egy nagy írót játszik, akit mások mellett Jean Seberg interjúvol. (Azt kérdezi a Seberg játszotta figura az írótól: Mi a legnagyobb vágya? És erre válaszolja Melville a felejthetetlen mondatot.)

A Kifulladásigban a kor ismert rendezői és kritikusai (Godard és Truffaut egykori kollégái) is játszottak. Belmondót pedig Godard egyik legjobb barátja, az 1956-os forradalom után Franciaországba menekült Szabó László miatt hívják Kovács Lászlónak. (Szabó László az új hullám összes nagy rendezőjének a filmjében szerepelt, nagyon sok Godard-film mellett Truffaut-nál például Az utolsó metróban játszott, de Chabrol, Rivette és Rohmer filmjeiben is játszott. Később jelentős filmrendező lett, a Zig-Zig vagy Az ördögöt farkáról című filmek a francia filmtörténelem részévé váltak.)

De nézzék meg a híres jelenetet a filmből, a részlet elején Belmondo is látszik, ajaksimogatása szintén felejthetetlen:

A Le Figaro, amely megírta, hogy 4K felbontásban újították fel a filmet, a korabeli előzetest is közzétette. Érdekessége, hogy annak idején maga Godard készítette.

Jean-Luc Godard egyébként 90 éves lesz decemberben, (eddigi) utolsó filmjét két évvel ezelőtt forgatta. Ő a nouvelle vague (új hullám) egyetlen élő alkotója.