Városi cowboy: A betondzsungel westernhősei

Városi cowboy
Vágólapra másolva!
Noha manapság is készülnek remek neo-westernek, a vadnyugati kultusz jobbára kihalt. Ma már nincsenek sheriffjelvénnyel, kalapban és műanyag pisztollyal rohangáló gyerekek, ugyanakkor van egy szűk amerikai réteg, amely ragaszkodik félnomád életmódjához, nem engedi el a pionírok kultúráját és őrzi hagyományait. Ezt a közösséget hivatott bemutatni a Városi cowboy.
Vágólapra másolva!

Cole (Caleb McLaughlin) problémás tinédzser, így anyja úgy dönt, hogy a nyarat az apjánál kell töltenie, aki egy afroamerikaiakból álló cowboy közösség tagja. A beilleszkedés nem megy könnyen, a srácnak semmi kedve az egészhez, a kényszerhelyzet mégis kompromisszumokra ösztönzi.

A film felütése mindenképp érdekes, noha kezdetben nem igazán világos, kivel is kéne szimpatizálni. A könnyebb megoldást választó anya, illetve a kókler apa nem épp ideális szülők, Cole pedig a hisztiken kívül sok mást nem csinál. Konfliktushelyzeteket, kapcsolatokat, karaktereket kezel mostohán a film, ami szintén nehezíti a ráhangolódást. Cole és díler barátja elválaszthatatlan cimborák, de nem igazán derül ki, miért is vannak ők ennyire jóban.

Városi cowboy (Idris Elba és Caleb McLaughlin) Forrás: Netflix

A cselekmény többnyire kiszámítható, és Ricky Staub rendező számos témát csak felszínesen, sőt ellentmondásosan érint. Az összkép tökéletesen működött volna a bűnözői szál nélkül, noha érthető miért volt rá szükség, éppen csak kissé tessék-lássék jellegűnek tűnt. Szívesebben néztem volna még a kis közösség életét, nagyobb teret adva az egyébként szerencsére így is emlékezetes és szimpatikus mellékalakoknak.

Hiányzott az érzés, amit a stáblista alatt futó jelenetben kiemelnek, miszerint ez az életforma kvázi egy kiút. Egy menekülési lehetőség a város mocska elől, ami Philadelphia szegényebb negyedeiben villámgyorsan be tudja kebelezni az embert.

A Városi cowboy ennek ellenére egyáltalán nem rossz darab, sőt. Egyedi koncepciója mellett Staub kiváló érzékkel teremt hangulatot. Az maga a modern western varázsa, amikor a porlepte szteppék helyett a betondzsungelben lovagolnak hőseink. Ráragad a nézőre a szabadság érzése és megértjük, hogy miért választja valaki ezt az életet. Szó nincs problémamentességről, mindenkinek megvan a maga kis története, egyszerűen csak ezek a figurák másban lelik örömüket és ezért nem lehet őket hibáztatni.

A stáb húzóneve egyértelműen Idris Elba. Rutinból hozza az öntörvényű apát, ám ő itt csak másodhegedűs. A Stranger Things-ből ismert Caleb McLaughlin ugyanis ellopja a show-t. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyire tehetséges a fiú, itt azonban megmutathatta mire képes és élt is a lehetőséggel. Le a kalappal előtte.

A Városi cowboy egy felnövéstörténet és egy modern western drámai elegye. Kissé elnyújtott, helyenként túl felületes és nem mindig használja jól az arányokat. Az érdekes köntös, a pazar hangulat, illetve a szimpatikus karakterek mégis megmentik a végeredményt. Staub filmje nézeti magát, sőt, az embernek szó szerint kedve támad lóhátra pattanni és csak vágtatni a naplementében.