Itt vannak a Golden Globe idei jelöltjei

Amanda Seyfried mint Marion Davies és Gary Oldman mint Herman J. Mankiewicz a Mank c. filmben
Vágólapra másolva!
A legtöbb, hatfilmes jelölést a Mank című film kapta a Golden Globe-díjra, amelyre Vanessa Kirby, Mundruczó Kornél legutóbbi filmjének főszereplője is esélyes a drámai filmek kategóriájának legjobb színésznői között.
Vágólapra másolva!

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) szerdán hozta nyilvánosságra a Golden Globe-jelöltek listáját. A szervezet 25 filmes és televíziós kategóriában jelentette be jelöltjeit.

A hat kategóriában jelölt Mank című filmet David Fincher rendezte.

A harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér produkció az Aranypolgár című filmklasszikus születését mutatja be, amelynek forgatókönyvét Herman J. Mankiewicz írta, akit a filmben Gary Oldman alakít.

Amanda Seyfried mint Marion Davies és Gary Oldman mint Herman J. Mankiewicz a Mank c. filmben Forrás: Netflix


Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplőjét, Vanessa Kirbyt a drámai filmek mezőnyében jelölték a legjobb színésznő díjára Viola Davis, Andra Day, Frances McDormand és Carey Mulligan társaságában.

A legjobb férfi drámai színész díjára Riz Ahmedet (Sound Of Metal), Anthony Hopkinst (Az apa), Gary Oldmant (Mank), Tahar Rahimot (The Mauritanian) és posztumusz Chadwick Bosemant (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) jelölték.

Legjobb drámának jelölték a Mank mellett az Ígéretes fiatal nő, Az apa, A nomádok földje és A chicagói 7-ek tárgyalása című filmeket, a legjobb musical és vígjáték kategóriában pedig a Borat Subsequent Moviefilm, a Hamilton, a Palm Springs, a Music és a The Prom értek jelölést.

A legjobb rendező kategóriában olyanok kaptak jelölést, mint David Fincher (Mank), Chloe Zhao (A nomádok földje), Regina King (Egy éjszaka Miamiban), Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) és Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása).

A vígjátékban vagy musicalben szereplő színészek kategóriájában Sacha Baron Cohen, James Corden, Andy Samberg, Lin-Manuel Miranda és Dev Patel, a színésznők közül pedig Maria Bakalova, Michelle Pfeiffer, Anya Taylor-Joy, Kate Hudson és Rosamund Pike nyerheti el a díjat. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában a Még egy kört mindenkinek, a La Llorona, az Előttem az élet, a Minari és a Ketten című filmet jelölték.

A legjobb animációs film kategória jelöltjei közé a Croodék: Egy új kor, az Előre, a Lunaria - Kaland a Holdon, a Lelki ismeretek és a WolfWalkers jutott be.

A 25 kategória összes jelöltjének listája itt látható. A Golden Globe-díjátadót február 28-án virtuálisan rendezik meg a pandémia miatt.