Megint Dél-Korea nyerheti az Arany Pálmát Cannes-ban

Vágólapra másolva!
Három évvel az Élősködők című film Arany Pálma-díja után ismét esélye van egy dél-korai thrillernek a fődíj elnyerésére a 75. cannes-i fesztiválon. A félidejéhez érkezett seregszemlén a külföldi kritikusok pontozási listáját szerdán Pak Csan Vok összetett és virtuóz krimije, a Decision to Leave vezette James Gray amerikai rendező Armageddon Time és a lengyel Jerzy Skolimowski IÁ című drámái előtt. A francia újságírókat ez utóbbi két film győzte meg a leginkább.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves Pak Csan Vok 2004 óta nemzetközileg ismert filmes, abban az évben az Oldboy című bosszúdrámával elnyerte a cannes-i fesztivál Nagydíját. A dél-korai rendező ezúttal egy kevésbé erőszakos, hitchcocki krimivel érkezett a fesztiválra.

A 138 perces Decision to Leave egy nyomozás története egy sziklafalról lezuhant gazdag férfi halála ügyében.

A nyomozást végző rendőr (Pak Hae Il) a megölt férfi fiatal és eleinte közönyösnek tűnő kínai özvegyét (Tang Wei) gyanúsítja, s ezért megfigyelés alá helyezi.

A nemzetközi kritikusokat meggyőzte az amerikai James Gray saját gyerekkora által ihletett Armageddon Time című filmje is, amelynek főszerepeit a gyerekszereplő Banks Repeta oldalán az anyát játszó Anne Hathaway, az apát játszó Jeremy Strong és a nagyapa szerepében Anthony Hopkins alakítják. A francia sajtónak eddig ez a film tetszett a legjobban.

Nagyon pozitív kritikákat kapott a 84 éves lengyel Jerzy Skolimowski IÁ című kíséreti filmje is, amely Robert Bresson francia filmrendező 1966-ban forgatott Vétlen Balthazár című kultikus filmjének kortárs feldolgozása.

A történet középpontjában egy cirkuszi szamár áll, akinek viszontagságai akkor kezdődnek, amikor állatvédő szervezetek nyomására a hatóságok elveszik az állatot idomár tulajdonosaitól, majd egyik gazdától a másikhoz kerül, eleinte Lengyelországban, később pedig Olaszországban, ahol Isabelle Huppert is feltűnik egy kisebb szerepben.

A Vincent Lindon francia filmszínész által vezetett kilenctagú nemzetközi zsűri a szombati zárógálán adja át a díjakat.