Eurimages támogatás a Forrás című filmnek

Created with RNI Films app. Preset 'Agfa RSX II v.2'
Created with RNI Films app. Preset 'Agfa RSX II v.2'
Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács filmalapja 260 000 euró támogatást szavazott meg a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Forrás című 80-as években játszódó mozifilm gyártására.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages júniusi döntésén 24 koprodukciónak szavazott meg támogatást, köztük a Nemzeti Filmintézet támogatásával szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című filmdráma gyártására.

A Forrás története a 80-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei egy helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő.

A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és a pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, mely által ők maguk is elkezdenek megváltozni.

A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza, és a Szolgák című alkotások, melyek világpremierje a Berlinálén volt és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra.

A Proton Cinema koprodukciójában készülő film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap Farkas Franciskával és Melkvi Beával együtt. A magyarországi forgatás a tervek szerint 2022 őszén lesz hazai szakemberek részvételével.

A film látványtervezője Lódi Csaba lesz, aki a Dűne és a Fehér éjszakák című produkciókban is megmutatta már kivételes tehetségét.

A forgatást követően a Forrás zenefelvételére is Magyarországon kerül sor. A Forrás magyar koproducere Berkes Júlia.

Az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages támogatásával készül Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében a Műanyag égbolt című, nagyszabású magyar-szlovák animáció, a cseh-szlovák-magyar családi mesefilm a Tomi, Polli és a ház szelleme, valamint Grosan Cristina rendezésében, Kerekes Vica szereplésével a Hétköznapi kudarcok című cseh-magyar-olasz pszichodráma.