Adam Sandler alpári viccekkel oktatja a gyerekeket a Netflixen

Los Angeles Premiere Of Netflix's 'Hustle' USA United States IDSOK America NurPhoto California CA LA West Coast Los Angeles County Hollywood Westwood Arts Culture Editorial Arrivals Attending Celebrities Posing 2022 Photography Image Photograph People Wor
American comedian Adam Sandler arrives at the Los Angeles Premiere Of Netflix's 'Hustle' held at the Regency Village Theatre on June 1, 2022 in Westwood, Los Angeles, California, United States. (Photo by Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto) (Photo by Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Netflix elsősorban a mennyiség a minőség felett elvet követi, ám animációs fronton színvonalban is ügyesen zárkóznak fel az elithez. Sorozatoknál az Arcane vagy a Cyberpunk: Edgerunners robbantott nagyot, míg filmek terén a Mitchellék a gépek ellen, a Tengeri fenevad, esetleg a Nimona emelkedett ki az átlagból. Most, az Adam Sandler nevével fémjelzett Leó-n volt a sor, hogy bizonyítson.
Vágólapra másolva!

Leó, a 74 esztendős gyík egy osztályterem terráriumában él teknős barátjával és készül a tanévkezdésre, hogy megismerkedjen az új ötödikesekkel. Mikor megtudja, hogy életének alkonyán jár, eljátszik a szökés gondolatával, s a megfelelő alkalomra vár, mikor az egyik lurkó hazaviszi a hétvégére. A terv adott, ám hősünk rájön, hogy a gyerekeknek szükségük van rá.

Leó Forrás: Netflix

Adam Sandler megosztó személyiség, rengetegen imádják a stílusát, míg mások az igénytelenség netovábbjának vélik. A Netflix már régóta foglalkoztatja a sztárt és a munkakapcsolat kifejezetten jót tett mindkét oldalnak. Ugyan volt pár mellényúlás, de a Csiszolatlan gyémánt, vagy a Mindent egy lapra remek darabnak bizonyultak, illetve a családi projektnek is betudható, Ne merészelj eljönni a bát micvámra sem sikerült rosszul. A Leó-ban Sandler szolgáltatja a címszereplő hangját, valamint íróként és producerként is részt vett a munkálatokban.

A rá jellemző infantilis, testnedveket sem sajnáló humor itt sem maradhat el, de természetesen megvannak a határok, elvégre nem egy felnőtt animációs műről van szó.

A felütés elsőre elcsépeltnek is hathatna, a sokadik állatos mesével, de hamar kiderül, hogy a felszín alatt ennél jóval több rejlik. A nyitó musical betét kissé furcsa és a visszatérő zenés elemek hajlamosak kizökkenteni a nézőt, ám érthető alkotói koncepcióról van szó, mely szerves részét képezi a történetmesélésnek. Az ötödikesek szuper tanára szülési szabadságra megy és egy mogorva, zsémbes helyettesítőt kapnak, aki rémálommá teszi a tanévet. A dolgok akkor kezdenek érdekessé válni, amikor az első diák hazaviszi Leót. Az állat felfedi, hogy tud beszélni és a tudtán kívül segít a problémák leküzdésében. Ez a tendencia ismétlődik hétről hétre, mindig más és más nehézséggel szembesülve.

Leó Forrás: Netflix

Olyan témák kerülnek előtérbe, mint az elmúlással járó nyomás, hogy nyomot hagyjunk magunk után, a társadalomtól elvárt megfelelési kényszer, a túlféltő szülők kezelése és így tovább.

A film elsősorban a fiatalabbaknak szól, így ne várjunk mély analízist, ugyanakkor a botcsinálta pszichológussá váló gyík szuper tanácsokat ad, s egyben hat a kicsikre. Természetesen kell egy hazugság, mely konfliktust szít a felek közt és borítékolható, hogy borulni fog a bili, de Sandlerék ügyesen lavíroznak a sablonosság határán és kreatívan ügyelnek rá, hogy ne váljanak izzadtságszagúvá.

Leó Forrás: Netflix

A konklúzió nem mond újat, de elévülhetetlen és fontos, hogy már fiatalkorban valaki rávilágítson arra, hogy a legtöbb probléma megoldható a megfelelő eszköztárral.

A zárás szívmelengető, minden elem a helyére kerül, és nemkülönben bravúr, hogy klasszikus értelemben vett antagonista nélkül sikerült érdemi téteket, valamint ellentéteket kreálni.

A Leó nem akarja megváltani a világot, sem látványban, sem tartalmilag nem túl innovatív, ám a kitűzött célt eléri és minőségi szórakozást garantál. Helyenként megbicsaklik, illetve a tempó is lehetne feszesebb, mégis vissza tud találni a helyes útra, tömve van szerethető figurákkal és a humora sem rossz. A legnagyobb erénye, hogy minden korosztály megtalálhatja benne a kedvére valót, így az egész család számára ideális kikapcsolódást nyújthat a film. Ki hitte volna, hogy Adam Sandler egy aggastyán gyíkként fog az életre tanítani, mi pedig hálásak leszünk neki ezért.