Nukleáris töltetekkel robbantanák ki az amerikaiak a harmadik világháborút és az oroszokra fognák

Feláldozhatók 4
Vágólapra másolva!
Amilyen méltóképpen idézte Stallone és a többi sztár karrierjének, illetve általánosságban is az akciófilmek hőskorát A feláldozhatók első része közel másfél évtizede, úgy vált folytatásról folytatásra egyre erőltetettebbé a franchise. A negyedik epizódban Sylvester Stallone már csupán mellékszereplőként tűnik fel, de ez még a legkisebb probléma: a szemmel láthatóan alacsony költségvetésével, a B-kategóriás alkotásokhoz mérten is szégyentelenül primitív forgatókönyvével az új etap a sorozat eddigi mélypontja.
Vágólapra másolva!

– viccelődött Sylvester Stallone nemrég a Torontói Filmfesztiválon, amikor azt a kérdést tették fel neki, visszatér-e még valaha Rambo szerepében. Nos, a Feláldozhatók negyedik részében nem lehet oka a panaszra, már ami a fizikumát illeti, bár a saját maga által életre hívott franchise-ban mára már nemhogy másod-, de inkább harmadhegedűssé zsugorodott a jelenléte – igaz, abban a kevés pillanatban, amelyben láthatjuk, még mindig kiváló és tekintélyparancsoló formában van a 77 éves sztár.

Feláldozhatók 4 Forrás: Fórum Hungary

Sajnos ezzel a legtöbb pozitívumot el is mondtuk az új felvonásról: a széria annak idején azáltal durrant hatalmasat, hogy kisebb-nagyobb szerepekben egymást váltották a nyolcvanas-kilencvenes évek akcióikonjai, egy-egy epizódban Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme, Bruce Willis, Mel Gibson, Jet Li, Terry Crews, Wesley Snipes, Mickey Rourke, Harrison Ford, de még Chuck Norris is feltűnt, mára azonban csupán a keménymag maradt meg, Stallone mellett Jason Statham és Dolph Lundgren cipeli a hátán a sorozatot.

Az alkotói kreativitás pedig végképp kifogyott, bár eddig sem a csavaros sztori miatt ültünk be az újabb részekre, a negyedik etap forgatókönyve már-már pofátlanul primitív:

adott egy terrorszervezet, amelynek vezetője nukleáris tölteteket lop el, hogy azok felrobbantását az oroszokra fogja, kirobbantva ezáltal a harmadik világháborút, amikor pedig hőseink megpróbálják visszaszerezni a fegyvert, az akciójuk közben súlyos veszteséget szenvednek, így nem csupán a béke fenntartása, hanem a személyes bosszújuk is motiválja őket abban, hogy nyakon csípjék a gazembert.

Feláldozhatók 4 Forrás: Fórum Hungary

Az olcsó sztori ellenére is joggal várhatnánk egy élvezetes, tesztoszterondús, régi vágású mozit, de annak ellenére, hogy egyes információk szerint a film százmilliós költségvetésből készült, mégis árasztja magából a spórolást. A felütés látványos, de aztán a történet nyolcvan százaléka egyetlen hadihajón, nagyrészt annak is a belső tereiben játszódik.

Nem csupán Stallone, de szinte az összes többi karakter háttérbe szorul, Jason Stathamet leszámítva,

lényegében az ő egyszemélyes show-járól van szó. Statham a karizmájával, a fizikai jelenlétével és az egysoros beszólásaival menti is a menthetőt és bár már ő is közelebb van a hatvanhoz, mint az ötvenhez, újfent bizonyítja, talán az utolsó olyan klasszikus akcióhős a jelenlegi Hollywoodban, akit még nagyvásznon láthatunk és nem a videótékák – vagy manapság a streamingszolgáltatók – alsó polcain kell keresni az új produkcióit.

Az említettek mellett van még két pozitívuma a Feláldozhatók 4-nek: egyrészt manapság, amikor az aktuális Mission: Impossible vagy Halálos iramban kaland is vígan túllépi a kétórás játékidőt, esetünkben nettó 90 percig rabolják csak az időnket. Másrészt még fontosabb, hogy a stúdió nyilván nem várt kasszasikert, így nem finomkodtak az erőszakábrázolás tekintetében, csak azért, hogy alacsonyabb korhatárbesorolással illessék meg a filmet, így aztán

fröcsög a vér, törnek a végtagok és nyisszannak a torkok.

Kár, hogy a terroristavezért játszó Iko Uwais ebből alig veszi ki a részét, az indonéz színész A rajtaütés 1-2-vel vált ismerté, amelyekben eszméletlen látványosan prezentálta, milyen kaszkadőrmutatványokra képes, ezúttal azonban erre nem volt lehetősége. Többet jár a szája, mint a keze, folyamatosan csak fenyegetőzik, mégsem tudunk meg semmit sem a motivációiról vagy a jelleméről, minden idők legsótlanabb és legérdektelenebb főgonoszainak listáján mindenképpen ott lenne a helye.

Feláldozhatók 4 Forrás: Fórum Hungary

A forgatókönyvírók egyébként a fináléban megpróbálják megcsillogtatni a kreativitásukat, de bár ne tették volna: még a B-kategóriás alkotásokhoz képest is olyan erőltetett és kínos csavarokkal rukkolnak elő, hogy a nézőnek komoly szekunderszégyene támad.

A Feláldozhatók 4 tipikusan az a film, amely ha a nyolcvanas években születik, valószínűleg akkoriban a tizenévesek rongyosra nézték volna videókazettán és ha nem is válik akkora slágerré, mint a tárgyalt korszakban a Rambo vagy a Kobra, de sokak számára meghatározó élményt jelenthetett volna minden gagyisága ellenére is. 2023-ban azonban fogalmunk sincs, mint várnak tőle a producerek: az idős sztárok a mai generáció számára már az édesapjuk világát képviselik, éppen olyan avíttnak hatnak, mint az említett, nyolcvanas évekbeli nemzedéknek mondjuk John Wayne, azok pedig, akik Stallone vagy Schwarzenegger filmjein nőttek fel, ma már harminc-negyvenes éves családapák, azaz koránt sem a legaktívabban moziba járó réteget alkotják. Ha valóban százmillió dollárt fektettek ebbe az osztálytalálkozóba, akkor könnyen lehet, hogy az év egyik legnagyobb bukásával állunk szemben.