David Beckham lett a Netflix sztárja

David Beckham, red carpet, vörös szőnyeg, bemutató, netflix
Former England footballer David Beckham poses on the red carpet upon arrival to attend the Premiere of "Beckham" in London on October 3, 2023. (Photo by HENRY NICHOLLS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években egyre több izgalmas dokumentumfilm készült legendás sportolókról. A Netflix korábban már sorozatot szentelt az autóversenyzés (Formula 1: Hajsza a túlélésért) és a kosárlabda csillagainak (Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig), október végén pedig megérkezett a kínálatukba a négyrészes miniszéria, a Manchester United és a Real Madrid játékosaként is remekelő David Beckhamről. A Beckham persze nem csak a fociról szól: a labdarúgás mellett kendőzetlenül mutatja be a középpályás magánéletét is. Kritika.
Vágólapra másolva!

– mondja a felesége a most 48 éves David Beckhamről a róla készült dokumentum-sorozat harmadik részében, amely epizód nemes egyszerűséggel az Aranyember címet kapta.

Tekintve, hogy a Beckham című miniszéria lassan egy hónapja a Netflix-kínálatának egyik legnépszerűbb tartalma, az arannyal kapcsolatos megállapítás a focistáról készült portrésorozatra is vonatkozik. Jól lehet, ami a sportot illeti, a 20 évvel ezelőtt a világ legjobban fizetett focistája, az 1999-ben a Manchester Uniteddel Bajnokok Ligáját nyerő, Pelé által 2004-ben összeállított FIFA 100 híres listájára is bekerült, két évtizedes felnőtt karrierje során négy különböző országban is nemzeti klubbajnok Beckham csak az angol válogatott tagjaként (115 pályára lépés) nem tudott aranyat, de még ezüstöt vagy bronzot sem varázsolni, hiszen a nemzeti tizenegyben csak Európa- és világbajnoki negyeddöntőig jutott (viszont ő volt az angol válogatott első csapatkapitánya akit kiállítottak).

David Beckham a róla készült Netflix-sorozat londoni premierjén 2023. október 3-án Forrás: AFP/Henry Nicholls

Ennek ellenére David Beckham volt és maradt a kétezres évek legismertebb angol labdarúgója, akinek szorgalma és fegyelmezettsége egykori edzője, Sir Alex Ferguson szerint példaértékű volt. És a róla készült dokumentumsorozat rendezője, Fisher Stevens is egy olyan ember portréját igyekszik megrajzolni, akit minden helyzetben a rendre és fegyelemre törekszik.

Az első, hetven perces rész (A rúgás) úgy indul, hogy a vidéki házában méhészkedő David Beckham szabályos rendben elhelyezett, kívülről is tisztán tartott kaptárak között beszél szenvedélyéről, a mézről és arról, hogy a feleségével (a Spice Girls lányegyüttes egykori tagjával, Victoria Adams) még nem jutottak dűlőre az értékesíteni kívánt portéka nevéről ("Arany méhek" vagy "DB ragadós nyalánksága").

Aztán a főcím után Beckham mesélni kezd, kötetlenül, de szerényen. Kezdve a Premier League 1996-1997-es szezonjának első mérkőzésével, amikor a Manchester United játékosaként a Wimbledon ellen, hirtelen ötlettől vezérelve a félpályáról kapura rúgta a labdát, és a váratlan gól után hihetetlen sebességgel ívelt felfelé a karrierje.

Sokszor és korábban soha nem látott archív felvételek, illetve a leghétköznapibb életképek (mosogatástól a ruhapakolásig) közbeiktatásával mesél Beckham a kezdetekről, a konyhás apa Manchester United-rajongásáról és a második apaként tisztelt Fergussonról. Megelevenedik egy csodálatos karrier, amelyet aztán beárnyékol a Victoria Adamsszel kötött házasság, a hírnév és a pénz, a popsztári életmód, és az argentinok elleni 98-as vb-kiesés után nem csupán a focidrukkerek, de Sir Alex szemében is közellenséggé válik az ifjú tehetség, akivel olyannyira elmérgesedik az edző viszonya, hogy fejbe is találja egy stoplis cipővel. Egészen pontosan, az Arsenal elleni bukta után a mester belerúgott haragjában az öltözőben a földre hányt mezek kupacába, de épp Ole Gunnar Solskjaer levetett cipőjét találta el, ami egyenesen az általa bírált Beckhamet találta fejbe, aki az incidens után nem sokkal átigazolt a Real Madridba (a Manchester United inkább a Barcelonának szerette volna eladni). Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a filmből világosan kiderül, hogy a két ember viszonya egyáltalán nem olyan rossz, mint azt az újságcikkek a mai napig igyekeznek beállítani: a két, makacs ember tisztelettel beszél egymásról, ráadásul Fergusson vállalta a szereplést, ami eleve bizonyítéka annak, hogy kedveli Beckhamet.

Sőt, Fergusson és a címszereplő mellett olyan futball-legendák szólalnak meg a sorozatban, mint Cristiano Ronaldo, Éric Cantona, Luís Figo, Rio Ferdinand Gary Neville vagy Paul Scholes.

A négyrészes széria mindvégig kiegyensúlyozottan igyekszik bemutatni nem pusztán a sportoló, hanem a magánember és a divatmodell, a sztár és a családapa életének hullámvölgyeit. Mert a foci mellett a Beckham a magánéletre helyezi a fókuszt, folyamatosan váltogatva a sport és a házasság nézőpontjait.

Az egyetlen gond, hogy az eleinte fesztelennek és kitárulkozónak tűnő David Beckham egy ponton túl zárkózottá és kimértté válik (például amikor a kitárulkozás jegyében szóba kerül Beckham és személyi asszisztense, Rebecca Loos viszonya, azaz a házasságtörés), és a néző egyre többször teszi fel magának a kérdést: vajon amit lát és hall, az a valóság, vagy csak marketingfogás? Tekintve, a Lionel Messit idén leigazoló Inter Miami elnök-társtulajdonosaként David Beckhamnek óriási szerepe van abban, hogy a labdarúgás meghódítsa a legstabilabban Netflixező Egyesült Államokat, nem túlzás azt állítani, hogy a négyrészes Beckham-sorozatnak legalább annyi köze van a reklámhoz, mint a focihoz és a bulvárhírekhez.