Kevin, Grincs és a többiek - itt vannak a legjobb karácsonyi gyerekfilmek - videók

Reszkessetek, betörők, film, karácsony
A Reszkessetek, betörők egyik jelenete: Kevin észreveszi a betörőt
Vágólapra másolva!
A karácsonyi filmek között különleges helyet foglalnak el az aprólékos munkával kidolgozott, varázslatos képi világú, szórakoztató gyerekeknek készült mesék - amelyek aztán az egész családnak Összeállításunkban kiemeltük azokat a megunhatatlan klasszikusokat, amelyek valóban emelik az ünnepi hangulatot.
Vágólapra másolva!

Rudolf, a rénszarvas (Rudolph, The Red-Nosed Reindeer, 1964)

Rudolf, a rénszarvas meséje főként az angolszász kultúrákban ismert, már csak a népszerű dalok miatt is. Így például Johnny Marks 1939-es slágere, illetve ennek feldolgozásai már a magyar bevásárlóközpontok hangulati elemeihez tartoznak.

És épp ebből a dalból indul ki az 1964-es, Larry Roemer rendezte stop-motion technikával készült bábanimáció (ami rögtön egy kivétel is rajzfilmes listánkon): Rudolf, a vörös orrú rénszarvas és Hermey, a manó, két kívülálló figura, akiket nem fogadnak be a többiek, ezért elbujdosnak a világ elől. Kalandjaik során fura figurákkal találkoznak, akiket különcségük szintén szerethető szerzetté varázsol. Végül karácsony éjjelén, amikor úgy tűnik a köd miatt elmarad az ünnep, a Mikulás a világító orrú Rudolfot állítja az ajándékokat szállító szán élére, és így megmenekül a karácsony.

Snoopy karácsonya (A Charlie Brown Christmas, 1965)

A 25 perces mese volt az első TV-rajzfilm, ami feldolgozta Charles M. Schulz 1950-ben indított, népszerű napilapos képsor-sorozatát (Peanuts), amelyből azóta számos rajzfilm-feldolgozás született és karakterei (élükön a kutya Snoopy-val) ott virítanak minden elképzelhető tárgyon, legyen szó pólóról vagy kávésbögréről.

A kellemes jazz zenével és klasszikus karácsonyi dalokkal fűszerezett mesében a koraérett Charlie Brown és barátai keverednek hétköznapi kalandokba, miközben a rajzfilm kicsiket és nagyokat megszólítva kel ki az ünnep kiüresedése és elüzletesiedése ellen, eljuttatva hőseit és nézőit arra, a fogyasztói társadalomban vészesen elfeledett igazságra, hogy a karácsony lényege nem az ajándékokban és a külsőségekben áll, hanem a családunk, sőt embertársaink iránti szeretetben.

Grincs (Dr. Seuss' How The Grinch Stole Christmas!, 1966)

A Dr. Seuss 1957-es könyvéből a legendás Chuck Jones rendezésében készült Grincs is egy igazi karácsonyi klasszikus az amerikai tévékben. Dr. Seuss figurája később másokat is megihletett: 2000-ben Ron Howard rendezett belőle élőszereplős filmet Jim Carrey főszereplésével, de 2018-ban is készült egész estés 3D-animációs változat a meséből.

Jones csapatának 1966-ban elég volt 25 perc, hogy ma is lehengerlő módon mesélje el Grincs történetét (a mese narrátora az angol változatban Boris Karloff volt, aki az 1930-as években életre keltette Frankenstein szörnyetegét is). A zöld lény, aki a Whoville nevű város fölött magasodó hegyen magányosan (leszámítva persze a kutyáját) és megkeseredetten él, és a leginkább az zavarja, hogy a város lakói boldogok. Ezért úgy dönt: ellopja a karácsonyt. Azaz nem az ünnepet magát, hanem mindazt, ami az ünnephez kell: a tárgyakat. A mese végére persze Grincs számára is világossá válik, hogy a karácsony megünnepléséhez nem a külsőségek kellenek elsősorban, hanem az, hogy együtt tudjunk ünnepelni. Grincs szíve megtelik szeretettel (szó szerint a háromszorosára nő), visszaadja az ellopott tárgyakat és megmenti a karácsonyt, nem csak a maga, de mindenki számára.

Fagyoska, a hóember (Frosty the Snowman, 1969)

Ennek a mesének is egy dal az ihletője: Arthur Rankin Jr. és Jules Bass egy 1950-es karácsonyi dalból, Walter "Jack" Rollins és Steve Nelson azonos című szerzeményéből rendezett 25 perces rajzfilmet.

Fagyoska (azaz Frosty), a hóember kalandjai azzal kezdődnek, hogy Hinkle professzor, a világ legrosszabb bűvésze, csalódottságában kidobja a varázskalapját, amit a gyerekek megtalálnak és az általuk épített hóember fejére helyeznek. Frosty egy pillanat alatt életre kel.

Később azon kell aggódnia, hogy emelkedik a hőmérséklet, ezért sietnie kell az Északi-sarkra, ha életben akar maradni, miközben Hinkle professzor visszaakarja szerezni a varázskalapját. Végül a Mikulás oldja meg a helyzetet...

Karácsonyi ének (A Christmas Carol, 1971)

A Charles Dickens 1843-as történetéből, Richard Williams rendezésében, az ABC tévécsatorna számára készült animációs film 1972-ben elnyerte a legjobb animációs rövidfilm Oscar-díját. Az igényes kivitelezésű, 25 perces animáció ráadásul az egyetlen Dickens-feldolgozás, ami ezidáig elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését (bár többet is jelöltek Oscar-díjra).

A film átélhető módon meséli el idős uzsorás, Ebenezer Scrooge történetét, a múlt, a jelen és az eljövendő karácsony szellemei ráébresztenek kicsinyességére, megváltozik és kedvesebb, jóakaratú, szerethető emberré válik.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!