Hihetetlenül nagy égés a Netflix 100 millió dolláros szuperprodukciója

Légi csibészek
Vágólapra másolva!
Hiába szerződtették le a jelenkor egyik legsikeresebb humoristáját, egy poén nem sok, annyit sem sikerült a szájába ültetniük, a Kevin Hart főszereplésével készült Légi csibészek azonban a hatalmas költségvetés ellenére az akciójelenetek terén is teljesen elvérzik.
Vágólapra másolva!

– fogalmazta meg az Imdb-n valaki, és aligha lehetne vitatkozni vele.

Légi csibészek Forrás: Origo

Amikor olyan elkeserítő hírek érkeznek a jövő kulturális életével kapcsolatban, miszerint idővel a mesterséges intelligencia akár forgatókönyveket is írhat, éppen olyan filmeket vizionálunk, mint a Légi csibészek.

A sztori elcsépeltebb és butább nem is lehetne: adott egy szélhámos, aki a csapatával műkincseket lop el, aztán egy nagyszabású akciójuk után nyakon csípi egy rá régóta vadászó ügynöknő, de ahelyett, hogy kattanna a bilincs, alkut ajánl a csapatának. Minden vádat ejtenek velük szemben, amennyiben elrabolnak egy arannyal teli repülőgépet, amelyen egy veszélyes terrorista tulajdona, aki a tőkéjét arra használja, hogy komplett városokat bénítson le és zsaroljon ki, ezáltal még több pénzt emberi életek sokaságát veszélyeztetve.

Innentől kezdve az úgynevezett heist movie-k, azaz a nagy balhékról szóló filmek nyomvonalán haladunk végig. A játékidő első felében a csapat gondosan megtervezi, miként vezényeljék le a küldetést, csak a jobban sikerült hasonló műfajú alkotásokkal ellentétben mindez cseppet sem érdekes, ugyanis már a bevetés eltervezésekor is röpködnek a teljesen elszállt, valósággal köszönő viszonyban sem álló ötletek, a James Bond-széria Roger Moore-féle érája is jóval realisztikusabb volt; és azáltal, hogy a hőseinknek a jelenlegi technológiai korlátai sem szabnak határt, nincs meg a nézőnek az az érzése, hogy milyen ügyesen fundálják ki a nagy tervet.

Légi csibészek Forrás: Netflix

Viszont az akciók majd biztosan látványosak és izgalmasak lesznek, gondolhatnánk, naivan, de hiába költött el a Netflix száz millió dollárt a produkcióra, a számítógépes effektusok, így a repülős jelenetek csapnivalóak, a trükkök nemhogy egy mozivászon nem állnák meg a helyüket, de még a laptop képernyőjéről is levetik magukat.

Teljességgel súlytalanok és feszültségmentesek.

És annak ellenére, hogy hivatalosan akció-vígjátékról van szó, és leszerződtették a főszerepre a jelenkor egyik legsikeresebb humoristáját, Kevin Hartot – aki egyébként az önálló stand up-fellépései alkalmával néhol tényleg nagyon vicces –, ezúttal egy poén nem sok, annyit sem sikerült a szájába ültetni a forgatókönyvírónak. A terroristát alakító Jean Reno jobban járt, hiszen a karaktere többnyire a háttérben mozog, alig-alig tűnik fel, amikor azonban mégis, szívszorító látni, mibe is keveredett az egyébként zseniális színész.

Érdekes egyébként, hogy a Légi csibészek-et az az F. Gary Gray rendezte, akinek a nevéhez a NWA zenei formációról szóló kiváló Egyenesen Comptonból című dráma fűződik, de ő készítette el a kilencvenes évek nagy kultfilmjét, a Végre péntek-et, az utóbbi korszak egyik méltatlanul alulértékelt alkotását, A nagy dobás-t Queen Latifah főszereplésével, illetve Az olasz meló egészen tisztességes remake-jét, azaz nem egy antitalentumról van szó. Ezúttal azonban valószínűleg csak a pénz kedvéért vállalta el a projektet, cseppet sem érezhette sajátjának a történetet, más magyarázatot legalábbis nehéz adni arra, miért végzett ennyire trehány munkát.

Légi csibészek Forrás: Netflix

Kevés olyan film van, amire lehetetlen egyetlen pozitív állítást tenni, de a Légi csibészek ezek közé tartozik, zéró feszültség és humor jellemzi, a drámai töltetnek a szikrája is hiányzik, így a bő másfél órás játékideje is kínkeservesen pereg le.