Úgy tűnt, ez már egy másik Anglia, de nem

Horizontal
England's midfielder Eric Dier (R) celebrates his goal with England's defender Danny Rose during the Euro 2016 group B football match between England and Russia at the Stade Velodrome in Marseille on June 11, 2016. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Vágólapra másolva!
Jól játszott a Premier League idénybeli felfedezettjeivel ficánkolni látszó angol válogatott az oroszok elleni csoportrangadón, megérdemelten vezetést szerzett, aztán az utolsó pillanatban egy kósza orosz támadásból gól lett. Anglia nyolcadszorra sem tudta győzelemmel kezdeni az Európa-bajnokságot.
Vágólapra másolva!

B-csoport, 1. forduló
Anglia-Oroszország 1-1 (0-0)az élő közvetítés
Marseille, Stade Vélodrome, 62 343 néző
v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Anglia: Hart - Walker, Cahill, Smalling, Rose - Dele Alli, Dier, Rooney (Wilshere, 78.) - Lallana, Kane, Sterling (Milner, 87.)
Oroszország: Akinfejev - Szmolnyikov, V. Berezuckij, Ignasevics, Sennyikov - Neustädter, Golovin (Sirokov, 77.) - Kokorin, Satov, Szmolov (Mamajev, 85.) - Dzjuba
gól: Dier (74.), ill. V. Berezuckij (92.)
sárga lap: Cahill (72.), ill. Sennyikov (72.)

Olyan események vezették föl az Európa-bajnokság első nagy meccsnek nevezhető találkozóját, hogy az ember már azzal is megelégedett volna, ha az angol és az orosz válogatott játékosai megkönyörülnek egymás testi épségén.

Az újabb marseille-i ütközetben szombat délután eszméletlenre vertek egy embert, másvalaki szívrohamot kapott, vélhetően nem függetlenül a szurkolóknak a várost csatatérré változtató verekedésétől.

Volt egy kis rendetlenség az utcán Forrás: AFP/Leon Neal


Az ennyire ígéretesnek régóta nem tűnő angol válogatott és Oroszország összecsapása ehhez képest kimondottan békésen indult, még az első félidő végéig is csak 12 szabálytalanság történt, sárga lap meg egy sem volt ebben az időszakban.

Itt böngészheti a mérkőzés statisztikáit:


Eleinte úgy tűnt, az oroszok nagyon bátran nekimennek az angol csapatnak, Dzjuba és Kokorin vezette az első rohamokat, de gyorsan kiderült, hogy

ez nem stratégia, legfeljebb egy kis ijesztgetés.

Anglia hamar átvette az irányítást, az oroszok pedig engedelmesen visszaálltak, és kontrázni próbáltak.

Rooney hátravontan próbált irányítani

Miután Roy Hodgson a Lallana, Kane, Sterling támadóhármast rakta föl a pályára, Wayne Rooneynak csak a középpályássorban jutott hely, egészen hátravontan. Kicsit szürkén játszott, de távolról sem haszontalanul: 45 perc alatt 47-szer ért labdába, 40 passzából 35 jó helyre ment, és három megnyert párharca is akadt.

Harry Kane-nek ez majdnem megvolt Forrás: DPPI media/Kieran Mcmanus


Rooneynak csak egy lövése volt a szünetig, a csatárok viszont próbálkoztak rendesen, főleg Lallana és Dele Alli. De Akinfejev mintha lenyelt volna egy labdamágnest, úgy vonzotta a lövéseket és fejeseket, háromszor is csak a kezét kellett felemelnie olyan szituációban, amikor biztos nem lett volna ideje vetődni.

Az angolok kimondottan jól játszottak, sok szögletet rúgtak, lövésekig is eljutottak, csak nem volt szerencséjük. A második félidő első 20 percében ez annyiban változott, hogy a lövéseik elmaradtak, és egyre inkább hosszú labdákra, illetve beadásokra kényszerültek.

Akinfejev egyik védése a sok közül Forrás: AFP/Boris Horvat


A 70. perc környékén már vészesen közelített az Eb első 0-0-s döntetlenje, amikor Rooneyt csak Akinfejev zsenialitása akadályozta meg a gólszerzésben. Egy balról középre tett labda lecsorgott a védőkről, a MU csatára a 16-os vonaláról lőtt, az orosz kapus pedig óriási reflexszel leért, és a kezéről a felső kapufára pattant a labda.

Három perccel később már ő sem tehetett semmit.

Egy 18 méteres szabadrúgást Eric Dier középről, jobbal nagy erővel a kapu jobb oldalába csavart. Akinfejev eredetileg nem állt rossz helyen, de kicsit odébb sasszézott, akárcsak Kozácik Bale lövésénél, így nem volt esélye. 1-0!

A gólszerző személye nemcsak azért érdekes, mert Dier védekező középpályásként szerzett vezetést, hanem mert 65 eddigi Premier League-meccsén egyetlen szabadrúgást sem végzett el.

Vajon ki találta ki, hogy ne Rooney, de még csak ne is Lallana lője, hanem ő?

Az oroszokon látszott az erőlködés, de érdemben egyáltalán nem tudtak változtatni a játékukon. Sőt, miután Hodgson cserékkel frissítette a csapatot az utolsó negyedórára, úgy látszott, az angolok tökéletesen uralják a hajrát.

És akkor jött a fordulat

Teljesen váratlan volt tehát, hogy az oroszok a ráadásban egyenlíteni tudtak. Egy utolsó elkeseredett roham végén, egy magasan felívelt labdára Vaszilij Berezuckij az ötös sarkánál nagyszerűen emelkedett, és a kővé dermedt Hartot ívesen átfejelve a hosszú sarokba bólintott. 1-1!

Ez volt az angolok nyolcadik próbálkozása arra, hogy megnyerjék egy Eb-n az első meccsüket, és megint nem sikerült. Öt döntetlen, három vereség.

Arról, hogy miért olyan rossz az angol válogatott a nagy tornákon, itt olvashat.

A csoport állása az 1. forduló után:
1. Wales 3 pont (2-1)
2. Anglia 1 pont (1-1)
Oroszország 1 pont (1-1)
4. Szlovákia 0 pont (1-2)