A leszakadt felüljáróért is a FIFA-t okolják a brazilok

Belo Horizonte, felüljáró, baleset, foci-vb
Vágólapra másolva!
A leomlott Belo Horizonte-i felüljáró mellett egy társasház és egy ugyanolyan, félig kész, át nem adott híd van, mint amely csütörtökön rászakadt néhány járműre, két embert halálát okozva. A ház udvarán gyerekek játszanak, a félkész felüljárótól pár méterre egy iskola és egy óvoda működik, szögesdrótos kerítés mögött. Meglátogattuk a csütörtöki tragédia helyszínét.
Vágólapra másolva!

A kedd esti Brazília–Németország vb-elődöntő helyszíne a Belo Horizonte-i Estádio Mineiro lesz. A stadion felújítása miatt megépített útszakasz egyik felüljárója csütörtök délután leomlott, és maga alá temetett több járművet. A szerencsétlenség két halálos áldozatot követelt, és 23 komoly sérültje van (itt videót is nézhet az esetről).

A híd mindössze öt percre van a stadiontól, amíg odaérünk, három ugyanilyen, frissen épített felüljáró alatt megyünk át. A különbség, hogy ezeket befejezték és át is adták, a leomlott híd nem volt még kész. A környék természetesen lezárva, az egyik irányban hatalmas a dugó, a helyiek azt mondják, már reggel 7-8 óra körül teljesen megállt a forgalom. Elképzelésük sincs, hogy a keddi elődöntő előtt hogyan fogják az emberek megközelíteni a stadiont.

Lezárták a környéket a tragédia helyszínén – további fotókért kattintson a képre! Forrás: Origo

Ahogy odaérünk, több fotóst és újságírót is látunk, plusz a helyiek bámészkodnak, és dühösen gesztikulálnak a szalaggal elkerített terület mellett. Egy idősebb nő odalép hozzám is, látja, hogy a médiaakkreditáció a nyakamban lóg, hiba volt nem levenni. „You, FIFA, just money, we die, you, FIFA, go!” – mondja a végletekig egyszerűsített angolsággal, miközben egyik kezével az akkreditációmra, a másikkal a leomlott hídra mutogat. Hiába mondom, hogy én csak egy mezei újságíró vagyok Európából, szerinte a FIFA-tól jöttem, én tehetek róla, hogy összeomlott a híd, és jobban teszem, ha hazamegyek.

Mintha robbantottak volna

Egy brazil férfi próbálja lenyugtatni, majd elküldi. Ő itt lakik a közelben, pont otthon volt a szerencsétlenség idején. "Azt hittem, hogy terrortámadás történt, robbantottak. Szörnyű. Nem tudom, hogy hogyan fordulhatott ilyen elő, nem tűnt instabilnak a híd" – meséli a férfi.

Ilyen felüljárókkal van tele a környék – további helyszíni fotókért kattintson a képre! Forrás: Origo

Építészetileg valóban szépnek tűnt a híd, vagyis szép lehetett, ugyanolyan kecsesen ívelt, mint az összes többi felüljáró, amellyel útközben találkoztunk, de nyilván nem véletlenül nem adták át. Közben a munkagépek dolgoznak, bontják a híd maradványait, elszállítják a törmeléket. Alexandre Lucas, a projekt vezetője azt mondja, hogy az óvatosság most mindennél fontosabb. "Nem akarunk újabb tragédiát, ezért félóránként megállunk, és megvizsgáljuk a környező épületeket, hogy a bontás, illetve a korábbi omlás nem okozott-e strukturális károkat bennük. Ha stabilak, akkor folytatjuk a munkát."

A polgármesternek köszönik

Lucas többek között arra a néhány házra gondolhatott, amely a leomlott hídtól pár méterre van. Egy több tömbből álló, legalább 2-300 lakásos társasházat kell elképzelni. Az egyik lakó pont kint áll a kapuban, megkérjük, hogy hadd menjünk be, csak öt percet adjon nekünk, készítünk néhány fotót, és már itt sem vagyunk. Beenged, de amint kicsit beljebb lépünk, máris találkozunk három egyenruhással, akik portugálul kezdik el mondani, hogy menjünk ki. Próbálom feltartani őket azzal, hogy angolul kellene kommunikálnunk, mert nem értem, amit mondanak, közben hátha a fotós kolléga tud néhányat kattintani.

Az egyik rácsozott ablakból egy idős nő figyel bennünket, a belső udvaron pedig négy kislány játszik önfeledten. Az egyenruhások hajthatatlanok, beadom a derekam, oké, már itt sem vagyunk. Az egyik ablakból egy fiú fényképez, az ablaka alatt ez olvasható: "Marcio úr, köszönjük a szabványoknak megfelelő felüljárót. FIFA." Az üzenet nyilván Marcio Lacernának, Belo Horizonte polgármesterének szól.

A felüljáró tövében lakó üzent a polgármesternek – a további helyszíni fotókért kattintson a képre! Forrás: Origo

Megkerüljük a házakat, és meglepetésünkre egy másik hidat találunk, amelyet szintén nem adtak át, az utolsó méterek hiányoznak belőle. Ez a környék is le van zárva, de amikor megkérdezzük a rendőröket, hogy néhány fotó erejéig bemehetünk-e, meglepetésünkre beengednek. Közben a gépek dolgoznak, érezni, ahogy a lábunk alatt remeg a talaj. Gyakorlatilag a félig kész felüljáró alatt, a házak szomszédságában egy iskola és egy óvoda van, szögesdrótos kerítés mögött. Szerencsére gyerekek nélkül.

Egy másik, el nem készült felüljáró és alatta az óvoda:

Visszafelé látunk néhány mérnököt, akik szemlátomást a leomlott felüljáróról beszélnek, mutogatják egymásnak, hogy mit hogyan kellett volna építeni, és most mit hogyan kellene bontani. A háttérben pedig egy munkagép, amelyet kilapított a leszakadt monstrum.