<P>A termelésnövelés nem vezet olajárcsökkenéshez</P>

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) olajminiszterei hétvégi értekezletükön rákényszerülnek a termelésnövelés hivatalos elrendelésére, de a várható bejelentésnek nem lesz hatása az árakra, sőt, elemzők rövidesen hordónként 36 dollár fölötti, az év végére pedig 40 dollár körüli árat valószínűsítenek.
Vágólapra másolva!

Az OPEC tagországai júniusban megállapodtak, hogy ha olajféleségeik átlagára húsz munkanapon át folyamatosan magasabb, mint 28 dollár vagy alacsonyabb, mint 22 dollár, akkor legkevesebb napi 500 ezer hordóval növelik, illetve csökkentik termelésüket. Pénteken pontosan a huszadik munkanapja lesz, hogy ez az átlagár folyamatosan meghaladja a 28 dollárt.

A szervezethez tartozó országok jelenleg naponta több mint 26 millió hordó olajat termelnek, jóval többet a június óta érvényes, Irak nélkül számított 25,4 millió hordós összkvótánál. A vasárnapi értekezlettől várt 500-800 ezer hordós termelés-bővítés tehát csak törvényesíteni fogja a túltermelést, és nem jelennek meg újabb készletek a piacon. Az OPEC-országok majdnem mind kapacitásaik felső határánál termelnek, csak Szaúd-Arábiának vannak még számottevő mozgósítható kapacitástartalékai.

Abdallah szaúd-arábiai koronaherceg szerdán New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy a piacon valójában nincs olajhiány. A nyersanyag árát a termékhiány okozta piaci hisztéria emeli - állította -, mert az olajtársaságok a jelenlegi helyzetben vonakodnak a tartalékok feltöltésétől. Úgy vélte, hogy a termékárak csökkentésének a legjobb módja az volna, ha a fogyasztó országok csökkentenék az üzemanyagok árába épített adókat.

A tartalékolásért felelős amerikai olajintézet (API) szerdán közölte, hogy a tartalékok a szeptember 1-ig tartó héten már második hete növekedtek, összesen 3 millió hordóval. Augusztusban azonban kétszer is huszonnégy éves mélypontra süllyedtek. A szerdai jelentés szerint az amerikai terméktartalékok 113 millió hordót tettek ki az utolsó összesítés szerint, és ez 28 millió hordóval elmaradt az egy évvel ezelőtti szinttől.

A szaúdiak arra fogadnak, hogy a világgazdaság egyelőre elviseli a 30 dollár fölötti olajárat - írta a The Wall Street Journal csütörtökön.

Az OPEC hétvégi értekezlete előtt folytatódik az áremelkedés: a New York-i árutőzsde (MYMEX) szingapúri elektronikus jegyzésében csütörtök hajnalban hordónként 35,19 dollárra emelkedett az ott irányadó West Texas Intermediate könnyűolajfajta ára a legközelebbi, októberi határidőre. Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj szerdán napközben hordónként 34,90 dollárba került októberi szállításra. Mindkét árszínt tízéves rekordot döntött.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Nem csak az OPEC a felelős a magas olajárért
(2000. szeptember 4.)

Módosítják az EU inflációs előrejelzését a magas olajárak miatt
(2000. szeptember 5.)