<P>Nyáron némileg csökkent a munkanélküliség</P>

Vágólapra másolva!
Az idén június és augusztus között a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos volt, ami 0,5 százalékpontos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is magas a tartósan munkanélküliek száma.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint a nyári hónapokban a munkanélküliek száma 263 ezer volt, 19 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az idén május és július között a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékos, az állástalanok száma pedig 265 ezer volt. Az Európai Unió tagállamaiban idén júliusban átlagosan 8,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.

Magyarországon a foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3 millió 852 ezer fő volt, ami 33 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában volt, bár a növekedés a mintavételi hibahatáron belül van.

Továbbra is magas a tartósan munkanélküliek száma: június és augusztus között a munkanélküliek 47 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama 16,6 hónap volt.

A 15-24 év közötti korosztályból került ki az összes munkanélküli 28,3 százaléka, így a munkanélküliségi ráta ebben a korcsoportban 12,8 százalékos volt. Az EU tagországaiban az időszak középső hónapját jelentő júliusban ugyanerre a korcsoportra vonatkozó munkanélküliségi ráta átlagosan 15,9 százalék volt.

Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint augusztus végén a regisztrált munkanélküliek száma 370 ezer volt. A nyilvántartott munkanélküliek közül 119 ezren kaptak munkanélküli járadékot, 141 ezren pedig jövedelempótló támogatásban részesültek.

A KSH jelentése arra hívja fel a figyelmet, hogy májusban változott a munkanélküliek ellátórendszere, aminek hatása a jövőben vélhetően intenzívebben tükrözőik majd az adminisztratív nyilvántartásból származó adatokban. Május 1-jén megszűnt a jövedelempótló támogatás, a munkanélküliek csak rendszeres szociális segélyért jelentkezhetnek az önkormányzatoknál. A segélyre azok jogosultak, akik ezt megelőzően közcélú munkát végeztek.

Statisztikai szempontból foglalkoztatottnak az számít, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett. Munkanélküli az, aki az adott héten nem dolgozott, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát és a felmérés időpontjában rendelkezésre állt, azaz két héten belül munkába állhatna, ha megfelelő állást kapna. A KSH által alkalmazott fogalmi rendszer nem azonos az adminisztratív forrásokból származó statisztikában alkalmazottal, amelyben az számít munkanélkülinek, akit a munkaügyi kirendeltségen nyilvántartásba vettek.

(MTI)

Ajánlat:

KSH