A General Electric megszerzi a Honeywellt

Vágólapra másolva!
 A General Electric amerikai ipari csoport megállapodott a Honeywell elektronikai és gépipari vállalattal abban, hogy 45 milliárd dolláros részvényértéken megvásárolja ez utóbbi céget.
Vágólapra másolva!

Napokkal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a Honeywell a United Technologies vállalattal kíván összeolvadni. A GE végül 55,39 dollár értékű saját részvényt ad minden egyes Honeywell-részvényért, míg a United Technologies csak 50,32-t kínált. Állítólag mintegy 3 milliárd dollár Honeywell-tartozást is átvállal a General Electric.

A The New York Times hétfői beszámolója szerint lázas alkudozási tevékenység előzte meg az ügylet létrejöttét. A Honeywell igazgatótanácsa pénteken reggel nyolckor ült össze, hogy megvitassa a United Technologies ajánlatát. Délelőtt 11-re eljutottak odáig, hogy megfogalmazták azt a néhány részletkérdést, amit még tisztázni kívántak a Uniteddel. Ekkor Michael Bonsignore, a Honeywell vezérigazgatója vállát diszkréten megkopogtatta személyi titkára, és azt súgta a főnök fülébe, hogy John Welch, a General Electric elnöke keresi telefonon.

Welch azt ajánlotta, hogy helikopterrel azonnal a Honeywell székházához repül, és viszi magával versenyajánlatát. Bonsignore azonban kitért: mint mondta, "már nem szakíthatja meg" az igazgatótanács ülését, csak ha konkrét ajánlatot kap. 11 óra 30 perckor íróasztalán feküdt Welch faxüzenete, amelyen a GE-főnök kézírással, mindössze néhány szóban vázolta fel az ügyletre vonatkozó elképzeléseit. E néhány odafirkantott szó aztán milliárdokat érőnek bizonyult. A Honeywell igazgatótanácsa hirtelen mégis indokoltnak látta, hogy szombat délután 5-ig elnapolja ülését, és időt hagyjon Bonsignorénak és Welchnek a részletek kidolgozására.

Péntek délután, amikor a New York-i ügyvédi irodákban már csak a legritkább alkalmakkor ég a lámpa, a Skadden, Arps, Slate, Meagher és Flom hivatali helyiségében találkozott egymással a két cég nagyfőnöke. Szombat reggel ugyanezt az irodát további vállalati tanácsadók lepték el. Este a Honeywell igazgató tanácsa megszavazta a GE-be történő beolvadást.

A történethez tartozik, hogy Bonsignore titkára először nem akarta a telefonhoz hívni főnökét Welch hívására, mondván, nem zavarhatja meg a tanácskozást. - Akkor öt perc múlva sajtóközleményben hozzuk nyilvánosságra az ellenajánlatunkat, amit nem akarnak meghallgatni - válaszolt Welch. Ekkor a személyi titkár mégis úgy döntött, hogy benyit az ülésterembe.

A GE reményei szerint a most nyélbe ütött üzletet jövő év elejére ténylegesen le is tudják bonyolítani. Welch, korábbi terveivel ellentétben jövő áprilisban mégsem vonul nyugdíjba, hanem az esztendő végéig hivatalában marad, hogy levezényelje a hatalmas értékű beolvasztásból fakadó teendőket. Mindehhez azonban még természetesen szükség van a piacfelügyeleti hozzájárulásra - mind az Egyesült Államokban, mind Európában.

A GE egyebek közt repülőgépmotorokat, elektromos és szállítási termékeket, különleges vegyszereket, házi biztonsági rendszereket és nagyépületek fenntartásánál, karbantartásánál használatos elektronikai berendezéseket állít elő. Az NBC révén az amerikai tévéhálózati iparban is érdekelt.

A GE és a Honeywell összesen 460 ezer embert alkalmaz, és még nem dőlt el, hányan veszítik el állásukat a beolvasztás következményeként.

(MTI)