Szélesítették a forint ingadozási sávját

Vágólapra másolva!
A Jegybanktanács - a kormánnyal egyetértésben - csütörtöki ülésén 15 százalékosra szélesítette a forint árfolyamának ingadozási sávját. A döntés azt jelenti, hogy a magyar valuta árfolyamát péntektől gyakorlatilag a piac határozza meg. A szélesebb ingadozási sáv a forint felértékelődéséhez és az infláció csökenéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

A Jegybanktanács pétektől 15 százalékosra szélesítete a forint árfolyamának középparitás körüli ingadozási sávját; a forint havi leértékelési üteme továbbra is 0,2 százalékos marad.

A döntés nyomán szakétők azt várják, hogy a forint felértékelődik a keményvalutákhoz képest, csökken a hazai infláció, és romlik a kereskedelmi és a fizetési mérleg. A jegybank számára a jóval szélesebb - a korábbi 4,5 százalékos helyett 30 százalékos - árfolyam-ingadozást lehetővé tévő sáv költségcsökkenést eredményezhet, mivel jóval kevesebb alkalommal kell beavatkoznia a központi banknak a forint árfolyamának szinten tartása érdekében.

A Jegybanktanács csütörtöki közleménye kiemeli: a testület a monetáris politika legfontosabb feladatának az infláció fenntartható csökkentését tartja. A továbbra is magas gazdasági növekedés, a csökkenő munkanélküliség és a kedvező külső egyensúlyi pozíció mellett a dezinflációs folyamat - külső sokkokkal összefüggő - tavalyi megtorpanása és az élelmiszerek és szolgáltatások inflációjával kapcsolatos ezévi kockázatok következtében indokolt a monetáris kondíciók szigorítása.

A Jegybanktanács az MNB-közgyűlésre való felkészülés jegyében megtárgyalta az MNB 2000. évi jelentését. Ennek kapcsán áttekintette az elmúlt időszak gazdasági és pénzügyi folyamatait, és megvitatta, hogy a gazdasági növekedés és az infláció terén milyen kilátások várhatóak 2001 hátralévő részében.

A Jegybanktanács ülésén részt vett Járai Zsigmond, az MNB elnöke, Riecke Werner és dr. Szapáry György alelnök, dr. Kádár Béla, dr. Kornai János és Oblath Gábor.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB