Hazai földgázból látnák el a lakosságot

Vágólapra másolva!
Legfeljebb az infláció mértékével drágulhat a jövőben a lakossági földgáz, miután az új földgáztörvény a hazai kitermelésű, a világpiacinál jóval olcsóbb földgáz segítségével kompenzálná az emelkedő világpiaci árakat a lakosság számára - derült ki a törvényjavaslat bizottsági vitáján. A készülő jogszabály alapötlete az Orbán-kormánytól származik.
Vágólapra másolva!

A földgázellátásról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés gazdasági bizottsága 15 kormánypárti képviselő támogatásával 12 ellenzéki honatya nem szavazata mellett általános vitára alkalmasnak találta szerdán.

Negyvenmilliárd gázár-kompenzációra/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030111negyvenmilliard.html

Az új törvény a világpiaci gázárakat úgy érvényesítené a hazai árakban, hogy a lakossági szektorban elviselhető legyen a drágulás - közölte az ülésen Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára. Kovács Tibor szocialista képviselő szerint a lakossági gázár "infláció alatt, vagy ahhoz közeli mértékben" emelkedik majd.

Szalay Gábor közölte: a kompenzáció alapjául a világpiacinál jóval alacsonyabb magyar kitermelésű gáz szolgál; ennek árelőnyéből juttatnának vissza a lakosságnak. Az államtitkár hozzátette: a kompenzáció mértéke folyamatosan csökken.

Fónagy János, a testület fideszes alelnöke elmondta: az ellenzék azért nem támogatja a törvényjavaslatot, mert nem kapott részletes tájékoztatást a kerettörvény érdemi részeit meghatározó alacsonyabb szintű jogszabályokról, és annak társadalmi hatásairól sem. Kovács Tibor a bizottsági ülésen közölte: a törvényjavaslat 90 százalékban megfelel az előző kormány által előkészített indítványnak.

A kormány korábbi döntése szerint idén májustól 12 százalékkal drágul a gáz.