Növekvő kiskereskedelmi forgalom és üzleti bizalom az USA-ban

Vágólapra másolva!
Közel másfél éve nem tapasztalt szinten, 2,1 százalékkal nőtt az amerikai kiskereskedelmi forgalom márciusban. A Michigani Egyetem üzleti hangulati indexe is jobban nőtt a vártnál, 77,6 pontról 83,2 pontra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai fogyasztókat nem tartotta vissza az iraki háború és az amerikai földgáz árának emelkedése, írta a Reuters. A kiskereskedelmi eladások értéke 311,5 milliárd dollár volt. Az elemzők átlagosan 0,6 százalékos növekedést valószínűsítettek a februári 1,6 százalékos csökkenés és a januári 0,3 százalékos bővülés után.

Az autóeladások nélkül számított kiskereskedelmi eladások 1,1 százalékkal nőttek márciusban. Az autóeladások növekedése 5,3 százalékos volt. Még nagyobb mértékben, 7,9 százalékkal növekedett az építőanyagok kiskereskedelme, éles ellentétben az eladások februári 5,8 százalékos visszaesésével.

Az egyik mértékadó amerikai konjunktúra-mutató, a Michigani Egyetem üzleti hangulati indexe, a márciusi 77,6 pontról 83,2 pontra emelkedett. Az egyetem pénteken a hangulati index mellett az úgynevezett várakozások indexét is közzétette, amelyik márciusról április közepére 69,6 pontról 75,7 pontra javult.