Ötödével csökkentek a reprezentációs kiadások

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben ötödével csökkent a magyarországi cégek reprezentációs célú kiadása. Szakértők szerint a visszaesés felét az üzleti vendéglátás áfájának levonását megtiltó tavalyi adótörvény-változás okozza - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az eddigi lemaradás ugyanakkor a szakemberek szerint még behozható, mivel az üzleti vendéglátás az év első negyedévében éves forgalmának mindössze 10-12 százalékát bonyolítja. Emellett az étkezési utalvány és az üdülési csekk összegének emelkedése is növelheti a forgalmat.

Vadász Iván, az adótanácsadók szövetségének alelnöke a Napi Gazdaságnak elmondta: az áfa-törvény értelmezése körül még mindig akadnak zavarok. A szabályozás értelmében a nem a gazdasági tevékenység érdekében felmerült költség levonása tilos. A természetbeni juttatás azonban a gazdasági tevékenység érdekében felmerült költség, amelynek áfája visszaigényelhető, kivéve, ha a törvény tételesen tiltja, ahogy tavaly óta az élelmiszerek beszerzése és a vendéglátó-ipari szolgáltatások esetében teszi.