Kétségessé vált Bush adócsökkentési terve

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus minimális többséggel megszavazta az Egyesült Államok 2004-es szövetségi költségvetését 2,2 billió dollár értékben. Bush elnök 726 milliárd dolláros adócsökkentési tervét csak részben hagyták jóvá, és elképzelhető, hogy emiatt nem sikerül megvalósítani. A költségvetésben állami segély is szerepel a bajba jutott légitársaságok számára.
Vágólapra másolva!

A gazdaságélénkítő adócsökkentésre szóló szenátusi jóváhagyás 350 milliárd dollárra szól. A szenátus a duzzadó költségvetési deficitre hivatkozva felezte meg George W. Bush tervezetét. A képviselőház a tíz évre szóló adócsökkentési programban 550 milliárd dolláros csökkentést tart elfogadhatónak, és legfeljebb eddig az összegig engedi az adócsökkentést.

Emiatt kétségesnek látszik Bush elnök eredeti adócsökkentési elképzelésének megvalósíthatósága, az osztalékok kettős adózásának megszűntetéséről. Ennek az adótehernek a megfelezése ugyanis önmagában 570 milliárd dollár adómérséklést jelent, nagyobb összeget, mint amire a washingtoni törvényhozás felhatalmazást adna.

USA: nem finanszírozzák a légitársaságok veszteségeit/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030326usanem.html

A költségvetésben szerepel 3,5 milliárd dollár állami segély a bajba jutott légitársaságok számára. Az összeget rendkívüli tételként csatolják az iraki háború közel 80 milliárd dolláros költségcsomagjához. A segély 2,4 milliárd dolláros kártérítést tartalmaz a megemelkedett biztonsági költségek miatt és 520 millió dollárt a magasabb biztosítási díjak kompenzálására. A csomag több százmilliós segélyt ad továbbá az ágazat munkanélkülivé vált dolgozói számára is, és egy évvel meghosszabbítja a háborús kockázatok fedezetére szóló állami felelősségbiztosítást is.